Top distopični romani

Emily St. John Mandel: Station Eleven

Roman se odvija v dnevih po razpadu civilizacije. V njem sledimo zgodbi hollywoodske zvezde, njegovega rešitelja in nomadski skupini igralcev. Roman skače malo v preteklost, v čas, ko je bilo življenje še običajno, malo pa v sedanjost, ko je civilizacija že razpadla. Velja za enega klasikov moderne distopične literature.

Naslovnica knjige

Lois Lowry: The Giver

Dvanajstletni Jonas živi v na videz popolnem svetu. Vsak ima svojo vlogo v družbi, bolezni ni in vsi so srečni. Šele ko prejme dosmrtno vlogo Sprejemnika začne razumevati temačne skrivnosti, ki se skrivajo v ozadju. Gre za prvi del zbirke štirih knjig, ki so tako fantastične, da lahko vsako prebereš v enem dnevu. So namreč tudi precej kratke, saj imajo le 200 strani.

Naslovnica knjige

Margaret Atwood: Deklina zgodba

Offred je dekla in njen edini namen je rojevati. Ženskam ni dovoljeno brati. Vsak mesec mora prepustiti svoje telo poveljniku in pri tem upati, da bo zanosila. Ampak Offred se spomni, kako je bilo nekoč. Nekoč, ko je bila poročena, ko se je igrala s hčerko, imela službo in svoj denar. Ampak to zdaj ne obstaja več in družba se je spremenila. Deklina zgodba te bo pretresla s svojimi opozorili in hkrati opozorila na še vedno prisotno neenakost spolov v družbi.

Naslovnica knjige

Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go

Ta roman je tako presenetljiv, da ti ne smemo preveč izdati. Dogaja se v angleškem internatu, ki se na prvi pogled zdi čisto običajen. Vsi so prijazni in za vse je dobro poskrbljeno. A študenti o zunanjem svetu ne vejo nič in z njim ne smejo imeti stika. Ko trije prijatelji pobegnejo iz internata, končno ugotovijo, v kakšnem kraju so odraščali.

Naslovnica knjige

Ernest Cline: Ready Player One

V letu 2044 je resničnost grda. Zato vsi igrajo virtualno utopijo OASIS. Glavni junak Wade Watts skuša razrešiti skrivnosti OASIS, a ko odkrije prvi namig, ga začnejo preganjati drugi igralci. S tem se začne napeta tekma, v kateri mora Wade zmagati, če želi preživeti. Pri tem pa se mora soočiti z realnim svetom, ki si ga tako močno želi zapustiti.

Naslovnica knjige

Alan Moore: V for Vendetta

Zgodba se odvija v totalitarnem svetu, in sicer v neki zamišljeni verziji prihodnje Anglije. Na vzponu sta fašizem in avtoritarna država. Temu se pa upira peščica svobodomiselnih ljudi, ki si želijo drugačne prihodnosti. Po tem znanem romanu in seriji stripov so posneli tudi film, ki si ga moraš ogledati.

Naslovnica knjige

Leni Zumas: Red Clocks

V tem romanu je splav v ZDA ilegalen, umetna oploditev pa prepovedana. Spremljamo zgodbe 5 različnih žensk. Ro je učiteljica in želi sama imeti otroka, pri tem pa piše biografijo malo poznane polarne raziskovalke iz 19. stoletja. Susan je mama dveh otrok in ujeta v razpadajočem zakonu. Mattie je noseča in ne ve, na koga se obrniti. Gin je pa ekscentrična zdravilka, ki združi vse njihove zgodbe, ko je aretirana in ji sodijo v neke vrste modernem lovu na čarovnice.

Naslovnica knjige

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKaj početi v domači izolaciji
Naslednji članekMoskva: glavni postanki
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.