Najbolj nenavadni muzeji na svetu (del 2)

Če si že naveličan/-a ogledovanja klasičnih muzejskih zbirk, ti tokrat predstavljamo pet novih muzejev, ki zaradi svoje bizarnosti burijo duhove. Sprehodili se bomo vse od falusov pa do propadlih ljubezni. V kolikor te pot slučajno zanese v tisti del sveta, se lahko izkažejo za pravo popestritev izleta.

Muzej falusov (Reykjavík, Islandija)

Neverjetna zbirka. Foto: Thenautilus.it
Neverjetna zbirka. Foto: Thenautilus.it
Žirafin. Foto: Phallus.is
Žirafin. Foto: Phallus.is

Ime ni zavajajoče. V islandskem falološkem muzeju si prav zares lahko ogledaš bogato zbirko več kot 300 primerkov penisov različnih vrst morskih in kopenskih sesalcev.

Lastnik muzeja Sigurdur Hjartarson si je vse od ustanovitve leta 1997 med eksponate želel vključiti tudi človeški primerek. Želja se mu je uresničila pred kratkim, ko se je medijske pozornosti vajen Islandec Pall Arason odločil po svoji smrti darovati svoj ud in s tem obogatiti ponudbo muzeja. Še zanimivost: muzej poseduje tudi največji znan primerek penisa kita, s katerim se je težko kosati. Dolg je namreč kar 170 centimetrov, težak pa 70 kilogramov.

Muzej marcipana (Szentendre,      Madžarska)

Ali ga imaš rad ali ga nimaš. Tudi če nisi ravno ljubitelj/-ica tovrstnih slaščic, lahko vseeno uživaš v občudovanju nenavadnih skulptur, ki jih iz marcipana ustvarja slaščičar Károly Szabó. Ta je svoja umetniška dela sprva razstavljal na stojnici. Zaradi naraščanja priljubljenosti pa se je leta 1994 odločil odpreti svoj muzej, kjer še danes vztraja z razstavno dejavnostjo sladkih umetnin. Med drugim si v muzeju lahko ogledaš zemljevid Madžarske, parlament v Budimpešti, portret Mozarta, kraljev in kraljic ter številnih popularnih ikon. Seznamu ni konca.

Muzej slabe umetnosti (Boston, ZDA)

Lucy na polju cvetja. Foto: Bandcamp.com
Lucy na polju cvetja. Foto: Bandcamp.com

V bostonskem muzeju slabe umetnosti (MOBA) so razstavljena dela, katerih avtorji so precenili svoj umetniški talent. Lahko bi celo rekli, da so njihove umetnine tako slabe, da si zaslužijo posebno pozornost. Prva slika v zbirki je bila Lucy na polju cvetja, ki jo je starinar in ustanovitelj Scott Wilson leta 1993 našel v smeteh. Število umetnin je do danes naraslo že na 600 in vsak mesec prihajajo nove. Stroga komisija kuratorjev pa vsakokrat zavrne mnoga dela, ki so preveč kakovostna, da bi zadostila visokim standardom t. i. slabe umetnosti.

Muzej snežink (Hokaido, Japonska)

Japonski muzej snežink na otoku Hokaido skuša zaobjeti ta nenavaden vremenski pojav v vsej svoji očarljivosti. Niti ena od snežink, ki pade na zemljo, namreč po svoji obliki ni enaka drugi. Muzej je ustanovil navdušenec nad lepoto in unikatnostjo snežink Nakaja Utikiro. Nahaja se v ledeni jami, kjer je razstavljenih prek 200 fotografij snežink. Poleg ogleda fotografij se lahko v muzeju poučiš tudi o njihovem nastanku in sestavi.

Muzej propadlih razmerij (Zagreb, Hrvaška)

Žalostna izpoved. Foto: The museumofthefuture.com
Žalostna izpoved. Foto: The museumofthefuture.com

Muzej prekinutih veza  sta leta 2006 v Zagrebu umetnika in nekdanja zakonca Olinka Vištica in Dražen Grubišić. Gre za razstavo najrazličnejših predmetov iz propadlih razmerij, ki so si jih v času zveze med seboj podarjali partnerji. Svojevrsten značaj muzeju zagotavljajo še osebne izpovedi donatorjev, ki postavijo razstavljene predmete v kontekst. Obiskovalca na težke čustvene preizkušnje opozarjajo igrače, fotografije in pisma. Zbirko predmetov lahko s svojo donacijo dodatno popestriš tudi ti.

Preberi še ostale članke v seriji Najbolj nenavadni muzeji na svetu.

Prejšnji članekSam’s Fever navdušili mednarodno občinstvo
Naslednji članekPrišparaj in odpotuj na maturanca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.