Prišparaj in odpotuj na maturanca

Denar, denar, denar in spet denar. Živimo v svetu kapitalizma; v svetu, kjer nam potrošniška kultura narekuje, da pred vsakim nakupom debata prej ali slej nanese na vprašanje denarja. Koliko stane? Gre na obroke? Je kaj popusta? Je to prava cena? Samo nekaj od mnogih vprašanj, ki se nam porajajo v glavi, preden ali ko opravimo nakup. In tako kot vse ostalo nekaj stanejo tudi potovanja. Ta članek je zato namenjen vsem nam, ki si blazno želimo potovati; hkrati pa s finančnega vidika to našo strast narediti čim manj stresno za nas in naše bližnje. Kako si torej privoščiti potovanje, ki si ga iskreno želimo? Tu je nekaj dragocenih nasvetov, ki so pomagali meni:

  1.         Evro tu, evro tam!

»Fantomski stroški« so pravi družbeni fenomen. O čem govorim? Vsakodnevno zapravimo veliko denarja, ne da bi se zavedali. Na koncu dneva nas ob pogledu na denarnico kar malce »zvije« in nikakor nam ni jasno, kam je izginil ves denar. Ponavadi so za to krive »pijačke« in »kavice« med odmori, malico oz. po službi/šoli. V danem trenutku se nam tisti »evro in nekaj centov« ne zdi veliko, a ko pomislimo kolikokrat mesečno se ta strošek ponovi … ja, tega je precej. Lahko te »fantomske« stroške zmanjšamo? Absolutno. Evro tu, evro tam … in kmalu smo veliko bliže našemu izletu!

  1.      Nauči se reči ne!

A gremo jutri ven? Greš z mano v šoping? Dej, gremo v kino! Brez skrbi, niti približno nimam namena »ugasnit« vašega družbenega življenja. A vseeno; neznosno hiter tempo življenja v nas večkrat vzbuja strah, kako veliko bomo zamudili, če od česa kdaj izostanemo. A verjemite: ni treba biti vselej na vsaki pijači, vsakem žuru, kinu, tekmi … Reči ne je včasih težko, lahko pa na ta način precej privarčujemo. Pa nam v bistvu sploh ni treba reči ne! Namesto še enega v vrsti enakih žurov v diskoteki povabite prijatelje k sebi domov. Namesto vstopnine in zasoljenih cen pijač kupite vse, kar potrebujete za veselo druženje in aktivnosti doma v bližnji trgovini. Zabava je zagotovljena in denarnica je vesela!

  1.      Totalna razprodaja!

70% off na vse artikle! Na juriiiiš! No, preden se poženemo v mrzlično nakupovanje, se je pametno za trenutek ustaviti in pomisliti na več dejavnikov. Še en strošek, ki se ga premalo zavedamo, so mrzlični nakupi v sezoni popustov. Samoumevno se nam zdi, da bi bilo neumno ne kupiti majčke, če je ta znižana. Dejstvo je, da nova majčka sigurno ne bo odveč, lahko pa preživimo tudi brez nje. Eden od načinov, kako varčevati, je izposoja. Preverite, če ima vaš najboljši prijatelj potapljaška očala in vam jih morda ne bo treba kupovati. Zakaj bi si kupili novega metuljčka, če vam ga za edini žur, kjer ga boste nosili, lahko posodi prijatelj. Včasih pri iskanju stvari precej pomaga tudi obisk vsem na trenutke »neznane« dežele. Imenuje se omara. Tam lahko najdete ogromno stvari, na katere ste že pozabili – morda tako zelo, da so po dolgem času spet »in«. 😉 Na koncu morda res cunja manj v omari …, a korak bliže potovanju!

  1.      Financ minister!

Podajte se v vlogo ekonomista za en dan. Vzemite list papirja in si napišite vse vaše stroške in prihodke. Poglejte, kateri stroški so odveč oziroma nepotrebni. Pomembno je, da organiziramo svoje finance in točno vemo, za kaj in koliko lahko porabimo. Morda nekoliko otročje pa vendar – šparovčki so zakon. Vzemite velik kozarec in nanj napišite razlog zbiranja denarja. Enkrat ko vas bo kozarec čakal in gledal, ga boste začeli polniti in slej kot prej se bo napolnil. Varčevalni računi? Priročna stvar. Majhne vsote, ki sčasoma postanejo velike; v tvoji denarnici pa se mesečno komaj poznajo.

  1.      Je treba delat!

Tudi če se zares potrudimo in varčujemo, to včasih ni dovolj. Kot dijaki in študenti imamo veliko priložnosti za občasno delo, ki pomeni določen zaslužek. Zelo popularna so počitniška in vikend dela. Na tak način še vedno lahko uredimo svojo dnevno rutino in ob koncu tedna pospravimo nekaj evrov v žep oz. poletja ne izkoristimo zgolj za poležavanje na plaži, temveč tudi za to, da je denarnica jeseni malce bolj polna.  

O tem, kako privarčevati čim več denarja, bi lahko razpredali še in še. Od tega, da se naučimo kuhati, se manj vozimo z avtom, uporabljamo nizkocenovne ponudnike teh in onih storitev, koristimo partnerske popuste … Vse to izhaja iz osnovnega razlikovanja med potrebami in željami. V kolikor smo pri prvih realni in pri drugih disciplinirani, potem si na koncu laho privoščimo marsikaj. In čeprav je včasih treba privarčevati kak evro …, je najbolj pomembno, da kljub temu ne pozabimo uživati vsak dan in pri vsem, kar počnemo.

Prejšnji članekNajbolj nenavadni muzeji na svetu (del 2)
Naslednji članekGlasuj za naj planinsko kočo 2018

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.