Najboljše lokacije za kopanje v naravi v Sloveniji

Group of young people jumping into the water from a jetty. Group of friends jumping from pier in the lake on a sunny day.
Foto: jacoblund iz iStock

Poletni dnevi so postali tako vroči, da marsikdo išče osvežitev blizu sebe. Če doma nimaš bazena in je morje predaleč za hiter skok v vodo, si lahko pomagaš s tem seznamom enih najboljših ali najlepših kopališč v naravi.

Nekatera so dobro poznana, druga pa nekoliko bolj skrita – vsekakor pa je v Sloveniji še veliko drugih skritih kotičkov, ki jih lahko odkriješ le s potepanjem.

1. Kopališče Park Loka

water, swimming pool, blue water

Pot ob reki Krki v Parku Loka, ki se nahaja pol ure vožnje proč od izvira Krke, ponuja več kotičkov, kjer je mogoče zaplavati.

Lokacije ni težko zgrešiti – bodi pozoren na zapuščeno leseno brunarico z imenom Kašča in parkiraj na makadamskem parkirišču poleg nje. Nato se sprehodi do reke in ob njej ter uživaj v razgledih ter prijetni vodi.

2. Plaža Sava

Plaža Sava.
Plaža Sava. Foto: on ljubljana.si

Mestna občina Ljubljana je nekaj let nazaj na Ježici, v bližini teniških igrišč, uredila plažo ob reki Savi. Dostop do vode je od takrat preprost, na plaži pa so postavljeni betonski ležalniki.

Ob plaži je parkirišče, poleg tega pa je eno tudi pri tenis centru, ki je od tega oddaljeno približno 500 metrov.

Res pa je, da kopanje ni najbolj priporočljivo ter poteka zgolj na lastno odgovornost. Tok vode je namreč kar močan, poleg tega pa ni še pridobila statusa kopalne vode s strani Ministrstva za okolje, kljub relativni kvaliteti vode. Vseeno si lahko v njej namočiš stopala.

3. Dovžanova soteska

Beautiful gorge with turquoise creek, river, stream, long exposure Dovzanova soteska, Trzic, Slovenia.
Foto: Wirestock iz iStock

Izlet v prelepo Dovžanovo sotesko ob vznožju Karavank je dobra ideja ne glede na to, ali iščeš prostor za kopanje ali ne. Vendar se boš moral za slednje nekoliko potruditi.

Najprej se moraš odpraviti na pešpot po učni poti, ki se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču. Med hojo boš opazil več priložnosti za spust k vodi, najbolj primerna pa sta dva tolmunčka.

Voda je sicer precej hladna, tudi poleti, vendar se kljub temu najde več pogumnih ljudi, ki v njej zaplavajo.

4. Kopališča na reki Nadiži

Napoleonov most
Napoleonov most Foto: on soca valley

Nadiža je kot najtoplejša alpska reka poleti idealna za kopanje. Voda je mirna in izredno čista. Ob njej je več uradnih kopališč, vendar je vedno mogoče najti tudi druga mesta, ki so malo bolj skrita.

Med uradna kopališča spadajo Podbela, Kred, Napoleonov most, Robič in Logje, ob vseh pa so postavljene mobilne WC kabine. Ob kopališčih so tudi parkirišča, vendar so zaradi priljubljenosti lokacij plačljiva.

5. Iški vintgar – Grabljice

Rock formation Votli Kamen in Iski Vintgar and Iska river near Ig, Slovenia
Foto: kato08 iz iStock

Iški vintgar je priljubljena lokacija v okolici Ljubljane. Poleg tega, da predstavlja primeren prostor za piknike in šotorjenje, ima tudi veliko tolmunov, brzic in slapov, kjer se prija okopati.

Scenska pokrajina je odlična tudi za pohode v objemu narave.

6. Kopališče v soteski Bela

Green valley of Vipavska bela with a village of Vrhpolje in Slovenia in the background. Beautiful autumn scenery with lush green and brown colors and village with a church in a background.

Reka Bela je v Vipavski dolini izdolbla teren in ustvarila globoko sotesko Bela. Ta vsebuje vse od ozkih korit do globokih tolmunov, ki so primerni za plavanje.

Poleg enega izmed teh je tudi tobogan, s pomočjo katerega se lahko spustiš v vodo.

7. Kopališča na reki Soči

Soca River in Slovenia. Beautiful Aerial of turquoise Mountain River.

137 kilometrov dolga reka kraškega izvora izvira na pobočju Velike Dnine ter teče po dolini Trente in skozi Bovško kotlino, vse do Mosta na Soči in Solkana, ter nato še naprej skozi Italijo.

Na svoji poti skriva ene izmed najlepših »plaž« – ob večini teh se lahko tudi potopiš v vodo, ki je pa sicer na bolj hladni strani.

Ena izmed lepših kopališč so pri mostu v Tolminu, kopališče v velikih koritih Soče, kopališče Lepena v Bovcu, plaža Kanal ter kopališče pri izlivu potoka Slatenik.

Izbira lokacije je povsem odvisna od tvojih želja in distance. Povsod pa je zagotovljena lepa narava in očarljiva turkizna barva vode.

8. Kopališče ob domačiji Lobič Malenca

Kopališče ob domačiji Lobič Malenca Foto: on lobicmalenca.si

Kolpa je ena izmed toplejših rek, poleg tega pa je dokaj mirna, kar jo naredi priljubljenega kandidata, ko se izbira vodne površine za plavanje.

Tudi na Kolpi se najde več kotičkov, ki so urejeni za kopanje, pa tudi bolj divjih, ki so prav tako dobra izbira.

Eden izmed takšnih je kopališče ob domačiji Lobič Malenca v občini Kostel. Tu boš našel nizko pa tudi nekoliko bolj globoko vodo v objemu gozda ter mimoidoče rafte, ki se vsake toliko pripeljejo po vodi.

Anja Koglot

Junior novinar

Prejšnji članekObjavljen razpis za Zoisovo štipendijo 2023/24!
Naslednji članekV kinu julija 2023: Barbie, Oppenheimer in Misija Nemogoče
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.