Najboljši hoteli na svetu 2024 – 2. del

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

Najboljši hoteli na svetu v letu 2024 je seznam, ki bi ga moral do obisti poznati vsak ljubitelj potovanj. V prispevku Najboljši hoteli na svetu 2024 – 1. del lahko najdeš najboljše hotele leta 2024 v ZDA, Kanadi, na Karibih, v Mehiki ter v Srednji in Južni Ameriki. Tokrat pa predstavljamo še najboljše hotele v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, Aziji ter Avstraliji.

Evropa

Wilmina, Berlin, Nemčija

Vrata celic in rešetke na nekaterih oknih kažejo, da je bil ta butični hotel v berlinski soseski Kantstrasse nekoč sodišče in ženski zapor iz 19. stoletja. Toda nočitev tukaj še zdaleč ni kaznovana, zahvaljujoč mirnim skandinavskim sobam za goste ter javnim prostorom – knjižnici, savni in restavraciji, kjer strežejo sodobno nemško kuhinjo. Gostje si med drugim lahko ogledajo tudi umetniško razstavo v prostoru za dogodke, ali se sproščajo ob srkanju koktejlov na vrtu hotela.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Najboljši hoteli na svetu 2024 Foto: on natgeo

Albergo Diffuso Kruja, Kruja, Albanija

Italijani so si zamislili koncept albergo diffuso oz. razpršeni hotel, da bi v zapuščene vasi pripeljali turizem. Od navadnega hotela se le ti razlikujejo po tem, da se sobe za goste namesto v eni stavbi, nahajajo v zgodovinskih stanovanjih po celotnem mestu. To poletje bo prvi tovrstni hotel zaživel v Albaniji, in sicer v gorskem mestu Kruja. Sobe bodo “razpršene” v starih vrstnih hišah in v mogočnem gradu iz 6. stoletja. Obiskovalci lahko raziščejo tudi muzej zgodovine mesta in več stoletij star bazar obrti, odpravijo pa se lahko tudi v gozdnate kanjone bližnjega narodnega parka Qafë Shtama.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

Raffles London at the OWO, London, Anglija

V bližini živahnega trga Trafalgar Square v londonski soseski Whitehall je bila stara vojna pisarna (OWO) iz leta 1906 spremenjena v luksuzni hotel s hrastovimi in orehovimi opaži, mozaičnimi tlemi in osrednjim marmornim stopniščem. Obiskovalci lahko pijejo čaj ob pogledu na konjsko gardo, slovesno parado, ki je uradni vhod v Buckinghamsko palačo ali čas preživljajo v klubskih sobah, v stavbi, v kateri je svoj čas svoje delo opravljal Winston Churchill.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Najboljši hoteli na svetu Foto: on natgeo

Bližnji vzhod in Afrika

Šotorski kamp ob reki Singita Mara, Tanzanija

Masajske stenske obloge s perlicami in blazine Kuria z geometrijskimi vzorci se ujemajo z lokalno tradicijo oblikovanja v teh šestih luksuznih safari šotorih. Nahajajo se v trikotniku Lamai v tanzanijskem Serengetiju, bogatem z divjimi živalmi. Najboljši čas za obisk je v času Velike selitve, od maja do junija, ko so popotniki lahko priča stotinam gnujev, ki se sprehajajo po travnikih.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

Moon Retreat, Sharjah, Združeni arabski emirati

Sredi peska puščave Mleiha, to letovišče približno 70 kilometrov od dubajskega letališča vključuje 10 kabin z geodetsko kupolo za dve osebi, vsaka s svojim bazenčkom. Na voljo so tudi večji šotori z eno ali dvema spalnicama za družine. V času obiska se lahko obiskovalci odločijo za vožnjo do rezervata za ohranjanje dubajske puščave, da opazijo redkega arabskega oriksa, ali pa se odpravijo v arheološki center Mleiha, kjer raziščejo fosile iz obdobja paleolitika.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Top hoteli na svetu 2024 Foto: on natgeo

Rezidenca Douz, Douz, Tunizija

Obiskovalci se lahko v tem novem zatočišču s 50 vilami na robu sipin sprostijo v hamamu, spoznajo saharsko berbersko kulturo in poskusijo okusno tunizijsko kulinariko. Bližnje dogodivščine vključujejo izlete v nacionalni park Jebil, jahanje kamel do vročih vrelcev Ksar Ghilane in oglede tradicionalnih trogloditskih jamskih bivališč Matamata.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

Azija

Shinta Mani Mustang, Jomsom, Nepal

Gostje v all-inclusive koči Shinta Mani so združeni z vodniki, ki jih popeljejo na pustolovščino sredi čudovitih gorskih in puščavskih pokrajin nepalske regije Lower Mustang. Izkušnje vključujejo kolesarjenje do stoletij starih budističnih samostanov in treking do visokogorskega jezera Dumba. Zgradbe koč, tako kot tradicionalne nepalske hiše uporabljajo domači kamen in steklo Baglung. Sobe za goste so opremljene s preprogami z motivom tigra in različnimi starinami. V restavraciji Nilgiri, s 60 sedeži, se raznolike nepalske jedi, opirajo na sestavine lokalnih kmetij.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Najboljši hoteli na svetu 2024 Foto: on natgeo

Zaliv Kurulu, Ahangama, Šrilanka

Ta osamljena skupina 14 sodobnih apartmajev ob oceanu se nahaja le trideset minut od nizozemskega kolonialnega mesta Galle. Ponujajo prenočišča v obliki hišic na drevesu, ter hiše v senci palm, ki gledajo na največje jezero na Šrilanki – jezero Koggala. Gostje lahko opazujejo divje živali, se udeležijo tečaja joge v paviljonu na prostem ali preizkusijo katero izmed unikatnih jedi, ki jih ponujajo v restavraciji.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

AndBeyond Punakha River Lodge, Punakha, Butan

To novo letovišče v himalajskem vznožju Butana ponuja rafting in kajakaštvo ter tradicionalne kopeli z vročimi kamni. Šest šotorov in dve vili vključujejo lokalne arhitekturne elemente (vključno s prepoznavnimi strehami Jabzhi), skupaj z izbiro dekorjev, ki črpajo iz naravnih materialov regije, kot so bambus, volna in les. Poleg tega posest dodeli zemljo lokalnim kmetom, ki nato prodajo pridelke nazaj v letovišče.

river lodge
Foto: on natgeo

Avstralija

Southern Ocean Lodge, otok Kangaroo, Avstralija

Otok Kangaroo – “avstralski Galapagos” v Južnem oceanu, poln divjih živali – in ta ikonični eko-hotel sta bila zdesetkana v gozdnih požarih leta 2019 in 2020. Toda tako pokrajina, kot koča se obnavljata. Slednja z novimi zastekljenimi apartmaji, ukrivljenim barom in restavracijo, ki obdaja obalo, ter tudi z novo krajinsko zasnovo z avtohtonim brinom in sukulentami za zaščito pred prihodnjimi ognjenimi zublji. Hotel je razkošna izhodiščna točka za sprehode med skalnimi formacijami in kolonijami tjulnjev v bližnjem narodnem parku Flinders Chase, ali opazovanje domačih kengurujev in koal na vodenih sprehodih ali izletih z avtom.

Najboljši hoteli na svetu 2024
Foto: on natgeo

Junior novinar

VIRwww.nationalgeographic.com
Prejšnji članekCepivo proti HPV je zaščita pred rakom
Naslednji članekKako fotografirati kot profesionalec?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.