Najlepša slovenska jezera ali kje naj se kopam razen na Primorskem

V poletnih dneh, ko temperatura naraste tudi preko 30 stopinj, je ohladitev še posebej priporočljiva. Slovenija nima le koščka obale, ki je letos nabito polna, ampak jo krasijo tudi prelepa jezera z odlično urejenimi plažami in prelepo okolico.

5. Blejsko jezero

Blejsko jezero

Blejsko jezero je svetovno znano po svojem naravnem jezerskem otoku, h kopanju pa privablja številne domačine in turiste. Poleti se voda segreje do 25 stopinj. Odlično ima urejenih kar nekaj kopališč, vse krasijo leseni pomoli, v bližini pa se lahko posladkaš s slovito kremšnito.

Za Grajsko kopališče je najbolje poskrbljeno, a ima tudi svojo ceno. Dijaki in študentje dobijo dnevno vstopnico za 8 evrov, popoldansko (po 15. uri) za 6 evrov. Kopališče zavzema vsega skupaj kar 6000 kvadratnih metrov, odprto pa je od junija do konca septembra. Dolžina obale je skoraj 300 metrov.

Poskrbljeno je tudi za zabavo: ob jezeru se nahajajo dva vodna tobogana, trampolin, štirje bazeni, skakalna deska in številne druge zanimivosti. Senco najdeš pod kostanji, na voljo pa so tudi ležalniki in senčniki – zopet, vse po svoji ceni. Ne manjkajo pa niti kabine, garderobe in tuši.

Za domačine bolj priljubljeni sta kopališči Mala in Velika Zaka, kjer se lahko kopaš zastonj. V bližini Velike Zake se nahaja kamping Bled. Kopališči sta večinoma travnati, senco najdeš pod drevesi, posebej ob vikendih pa je tam kar nekaj gneče.

4. Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero.

Bohinjsko jezero je največje in najgloblje naravno slovensko jezero. Poleti se segreje na 22 stopinj, ob močnem deževju pa se gladina vode dvigne za kar dva do tri metre. Na južni strani jezera, ob glavni cesti Ribčev Laz – Ukanc, je urejena plaža. V bližini je tudi parkirišče.

Drevesa nudijo obilo sence, razgled je čudovit, plačila za kopanje pa ni. Poleg možnosti osvežitve Bohinj ponuja še številne druge aktivnosti: pohodništvo, kolesarske poti, jahanje, športno plezanje, adrenalinske športe …

3. Jezero Jasna

Jezero Jasna.

Prelepo jezero Jasna se nahaja pri Kranjski Gori ob cesti proti Vršiču. Gre za dve povezani umetni jezeri ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Zadnja leta so jezero precej uredili in njegova voda je kristalno čista. V bližini so speljane sprehajalne poti, kopanje pa je rezervirano predvsem za pogumne, saj je voda precej mrzla – plačila zato seveda ni. Če ne drugega, vanj pomoči vsaj noge.

Ob jezeru sta 6-metrska razgledna ploščad in znamenit bronasti kozorog, obiskovalce pa navdušuje tudi prelep razgled na Julijske Alpe.

2. Velenjsko jezero

Velenjska plaža.

Spada med Šaleška jezera, ki so zelo mlada – nastala so večinoma po drugi svetovni vojni kot posledica izkopavanja lignita v velenjskem premogovniku, kasneje pa je območje zalila voda.

Na izboru za Naj kopališče 2019 je v kategoriji naravnih kopališč zmagalo že drugo leto zapored. V okolici je veliko možnosti za preživljanje prostega časa: poleg kopanja lahko izbiraš med supanjem, surfanjem, igranjem nogometa, mini golfa, košarke, odbojke na mivki in še mnogimi drugimi aktivnostmi. Plavanje je brezplačno.

Jezero je globoko kar 54 metrov, kar je globlje od Blejskega (30 metrov) in Bohinjskega jezera (45 metrov). Ob jezeru so tudi bari in restavracije. Vsako leto ga obišče okoli 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

1. Šobčev bajer

Šobčev bajer.

Gre za umetno jezero, ki je nastalo z zajezitvijo pritokov, in leži ob kampu Šobec, v bližini pa je tudi Sava Dolinka. Nahaja se v bližini avtoceste Jesenice – Ljubljana, tri kilometre pred Bledom.

Plavanje v jezeru je brezplačno, v poletnih mesecih ima voda okoli 20 stopinj. Primerno je tudi za majhne otroke, saj ima urejeno vodno igrišče za najmlajše, v bližini pa tudi otroško igrišče. Ob jezeru se lahko uležeš na mehko travo – senco priskrbijo borovci. Zraven je tudi bar, obdaja pa ga čudovita narava in številne sprehajalne poti.

Prejšnji članek#OstaniZdrav je že na voljo!
Naslednji članekTežave, ki pestijo bogate

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.