#OstaniZdrav je že na voljo!

Od danes naprej si na svoj telefon že lahko preneseš mobilno aplikacijo #OstaniZdrav, ki te opozori na morebitno srečanje z okuženo osebo. Njen glavni namen je lažje obvladovanje stikov okuženih oseb. Če je nekdo torej pozitiven na novi koronavirus, lahko aplikacija preprosto opozori vse tiste, ki so bili v njegovi bližini.

Vlada poziva, da z uporabo aplikacije ravnamo odgovorno do sebe in drugih, saj pomagamo pri obvladovanju širjenja okužb. Epidemiologi bodo namreč z njo veliko lažje prišli v stik s tistimi, ki jih je okužena oseba potencialno okužila.

Moški prši razkužilo

Uporaba je prostovoljna in brezplačna, vlada pa tudi zagotavlja, da je anonimna in prilagojena slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. Deluje s tehnologijo Bluetooth Low Energy in ne vsebuje nobenega geolokacijskega podatka.

Aplikacija enkrat na dan preveri, ali si bil slučajno v stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Če se to zgodi, dobiš opozorilo, da se moraš samoizolirati in biti pozoren na znake okužbe. Zaenkrat je aplikacija na voljo le uporabnikom android telefonov, uporabniki Appla pa bodo morali počakati do konca tega meseca.

Dve animirani živali nosita masko in mahata

Vseeno pa se zgolj na aplikacijo ne moreš zanašati. V Nemčiji si je na primer podobno aplikacijo naložilo okoli 20 % prebivalcev, kar pa ni niti približno dovolj učinkovito. Še zmeraj moraš torej paziti na razdaljo, si umivati roke in nositi masko.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRRepublika Slovenija GOV
Prejšnji članekLjubljanska Ikea dobiva podobo
Naslednji članekNajlepša slovenska jezera ali kje naj se kopam razen na Primorskem
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.