Ljubljanska Ikea dobiva podobo

Švedski trgovec je prvo trgovino v Sloveniji začel graditi lanskega oktobra, po napovedih pa naj bi Ikeo predvidoma odprli letos jeseni. Postavljena bo na območju poslovno-trgovskega središča BTC, kar bo obiskovalcem omogočilo enostaven dostop do trgovine.

Vodja trgovine v Ljubljani Cas Lachaert je povedal, da dela tečejo tudi v času epidemije. Na gradbišču je okoli 200 delavcev, ki imajo zagotovljeno zaščitno opremo. Do sedaj so postavili značilno Ikeino modro stavbo. Vgradili so večino instalacij, dokončana je tudi streha. Pred kratkim so na vrh 48-metrskega označevalnega stolpa, ki stoji ob stavbi, postavili Ikein znak.

ikein znak na stolpu
Foto: Floriana Scalia, Vladislav Necić, IKEA

Infrastruktura

Zunanjost in parkirišča, kjer bo prostora za več kot 900 avtomobilov, so večinoma že uredili, zdaj prenavljajo notranjost. Celoten objekt obsega 34.000 kvadratnih metrov, v prvem nadstropju bo 52 opremljenih prostorov z več kot 9.500 izdelki. V trgovini bo tudi restavracija za 450 ljudi, ponujali pa bodo tradicionalne švedske in slovenske jedi. Dostop do trgovine s Šmartinske ceste je že urejen, potrebna je zadnja preplastitev. Severno cesto med trgovino in sosednjim Mercatorjem bodo uredili med poletjem.

Pozitiven vpliv na okolje in skupnost

Ljubljanska trgovina bo ena najbolj trajnostno naravnanih. Trenutno na strehi postavljajo okrog 2300 sončnih panelov, ki bodo preskrbeli večino elektrike v trgovini. Geotermalno energijo bodo uporabljali za ogrevanje, deževnico pa za splakovanje stranišč in zalivanje. Uredili bodo recikliranje 23 različnih vrst odpadkov in čiščenje odpadne vode s pametnim čistilnim sistemom. Na strehi bo 1200 kvadratnih metrov zelenja.

V Ikei so že začeli zaposlovati delovno silo. Za zdaj jih je v ekipi okoli 20, ciljajo na 300 zaposlenih. Zanimanje je ogromno, po besedah Lachaerta dobijo okoli 200 prošenj za vsako razpisano delovno mesto.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekZačel se je poletni tabor Fakultete za elektrotehniko UL
Naslednji članek#OstaniZdrav je že na voljo!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.