Najvišja stolpnica v Evropi

Najvišja evropska zgradba se ne nahaja v Londonu. Niti v Parizu. Najdeš jo v ogromni državi, ki je v zadnih dvajsetih letih v svoji prestolnici zgradila veliko vrtoglavih nebotičnikov. Moskva City se ponaša s številnimi stolpnicami, a najvišja ne stoji v glavnem mestu Ruske federacije, temveč v tako imenovani kulturni prestolnici: v Sankt Peterburgu.

Lakhta Center

Center Lakhta

Center Lakhta je s 462 metri najvišja zgradba v Evropi in Rusiji ter 16. najvišja zgradba na svetu. Ima kar 87 nadstropij, gradili pa so jo med letoma 2012 in 2018. Lakhta spada med pet najbolj eko nebotičnikov na svetu. V zgradbi so predvsem pisarne, nekaj prostora je namenjenega tudi splošni javnosti, Lakhta pa naj bi postala nov sedež Gazproma, največjega proizvajalca zemeljskega plina na svetu.

Plaža Lakhta center

Stolpnico naj bi otvorili konec letošnjega leta, ko bo tudi bližnja okolica dokončana. Če te pot zanese v tako imenovani Piter, si stolpnico vsekakor oglej od blizu. Stoji namreč na čudoviti peščeni plaži, tik ob Parku tristoletnice Sankt Peterburga.

Park tristoletnice Sankt Peterburga

Prejšnji članekUčno gradivo in knjižnica na daljavo? Brez problema!
Naslednji članekVozniška dovoljenja podaljšana do 16. maja letos

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.