Obisk evropskih institucij

Študenti Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru smo v prvem tednu marca obiskali dve prestolnici Evrope, Bruselj in Strasbourg.

Gremo na pot
Na pot smo se iz Ljubljane odpravili v soboto v večernih urah. Po dolgi in utrujajoči vožnji čez Karavanke, Avstrijo in Nemčijo smo v Bruselj prispeli okrog enajste ure dopoldan in si takoj ogledali eno največjih znamenitosti mesta, Atomium. 102 m visoka stavba predstavlja 165-milijardkrat povečan kristal železa. Iz najvišje izmed devetih jeklenih krogel lahko opazujemo velik del Bruslja. Po obisku tega veličastnega spomenika smo se odpravili v hostel, kjer smo se malo odpočili in pripravili na nova doživetja. Popoldan smo si ogledali staro mestno jedro vključno z znamenito katedralo, mestno hišo, nakupovalno galerijo, seveda pa ni šlo brez najslavnejšega belgijskega dečka. Manneken Pis je bil ob našem obisku oblečen v uniformo ene izmed bližnjih univerz, takoj za vogalom pa smo seveda morali poskusiti slavne belgijske praline in vaflje z različnimi nadevi. Zvečer ni šlo brez verjetno najbolj znanega belgijskega izvoznega produkta, piva. Pivnica Délirium je bila januarja 2004 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot tista z najrazličnejšo ponudbo piv na enem mestu. Naročite lahko namreč eno izmed 2.004 vrst piva iz več kot 60 držav, med drugim tudi slovensko pivo Laško Club, za katerega je potrebno odšteti 5 EUR.

 

Evropski parlament
V ponedeljek dopoldan je sledil obisk prve institucije na seznamu. Evropski parlament je eden izmed glavnih organov Evropske unije (v nadaljevanju EU). Sestavlja ga 751 poslancev vseh držav EU, ki jih polnoletni državljani izvolimo vsakih pet let. Sedež Evropskega parlamenta je v Bruslju, Luksemburgu in Strasbourgu. Poslanci se večinoma sestajajo v Bruslju, en teden v mesecu pa svoje odločitve sprejemajo v Strasbourgu. Parlament je skupaj z Evropsko komisijo tudi zakonodajalec EU.

 

NATO
Popoldan smo obiskali stalno predstavništvo Republike Slovenije pri zvezi NATO. Že pri samem vstopu v kompleks smo začutili veliko večjo posvečenost varnosti objekta kot npr. pri vstopu v stavbo Evropskega parlamenta. Za obiskovalce je namreč prepovedan vnos vsakršnih naprav, ki lahko posnamejo sliko ali zvok (vključno z mobilnimi telefoni), prav tako je prepovedan vnos nevarnih predmetov. Na predstavništvu nas je sprejel nj. eksc. g. Andrej Benedejčič, veleposlanik – vodja stalnega predstavništva, s katerim smo se pogovarjali o vlogi zveze NATO ter njenih misijah in ostalih projektih. Proti večeru smo se vrnili v stari del mesta ter imeli čas za raziskovanje kotičkov, ki smo jih prejšnji večer spregledali.

 

Obisk Sveta Evrope
Torek je minil v bolj sproščenem vzdušju. Po odhodu iz Bruslja se je naš avtobus ustavil v Waterlooju, kjer smo obnovili znanje o Napoleonovi usodni bitki. V večernih urah je sledil prihod v Strasbourg. Za moško populacijo je bila najzanimivejša tekma Lige prvakov, dekleta pa smo se odpravila raziskovat mesto. Naslednjega dne je bilo posebno doživetje ogled katedrale Notre Dame, šeste najvišje na svetu, in pogled na mesto s ploščadi pod zvonikom. Po kosilu (mimogrede, ne priporočamo pice) je sledil obisk Sveta Evrope. To organizacijo sestavlja 47 članic, katerih glavni namen je zagotavljanje vladavine prava v državah članicah in varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Eden pomembnejših dogodkov skozi zgodovino te organizacije je bilo sprejetje Evropske konvencije o človekovih pravicah leta 1950, ki je bila ena od temeljev za ustanovitev Evropskega sodišča za človekove pravice. Za razliko od EU Svet Evrope ne sprejema zakonov in direktiv, so pa negativna mnenja Sveta velikokrat povod za izboljšanje razmer v državah. Zvečer smo se zbrali na večerji, druženje pa se je v enem od lokalnih klubov nadaljevalo pozno v noč. Na dan odhoda smo obiskali še zadnjo institucijo, že omenjeno Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer smo poslušali predavanje slovenskega sodnika v Strasbourgu Boštjana M. Zupančiča. Ostalo nam je še nekaj ur do odhoda, ki smo jih izkoristili za zadnje nakupe. V Ljubljano smo prispeli v petek zgodaj zjutraj utrujeni, a z novimi izkušnjami in znanji, ki jih ne bomo zlahka pozabili, v Strasbourg pa se bomo gotovo še vrnili. 

 

Suzana Vasić

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.