Proizd – skriti biser Dalmacije

Amazing beach near Brela town, Dalmatia, Croatia
Foto: Poike iz iStock

Bele plaže, čisto morje in malo ljudi – to je Proizd, majhen otoček blizu Korčule.

Leta 2007 je bil Proizd proglašen za najlepšo plažo na Jadranu s strani hrvaške turistične skupnosti. Njegova lepota pa sega čez meje Hrvaške, saj je o tem otočku pisalo več uveljavljenih časopisnih hiš. Daily Telegraph Proizd uvršča med 5 najlepših plaž na Jadranu, New York Times pa ga uvršča med 12 najlepših destinacij na svetu! Spletna stran The Richest Proizd uvršča na 9. mesto na lestvici 40 najčistejših morij na svetu.

Do otoka se pride z ladjico, ki gre iz Vele Luke na Korčuli in vozi približno dobre pol ure. Otok je s turistično ladjico dostopen samo poleti, ladjica pa vozi le nekajkrat na dan. Cena prevoza s taxi ladjico je 60 kun za povratno vožnjo. Prav zato, ker se na otoček pride samo po morju, je na otoku malo ljudi, ki se razkropijo po štirih plažah, ki jih nudi otok.

Na otoku so štiri plaže, od teh je ena plaža nudistična. To je plaža Donji bili bok, ki je v večini skalnata, ob morju pa so okrogli beli kamenčki. Ta plaža je tudi najmanj obljudena in zelo mirna. Plaža Srednji bili bok je velika in skalnata, prav tako se skale v morje stegujejo na plaži Batalo. Plaža Veli bili bok je najhitreje dostopna in med lepšimi, saj je skoraj v celoti prekrita z belimi kamenčki, pod borovci, ki se nagibajo na plažo, pa je možno dobiti naravno senco, če prideš dovolj zgodaj.

 

 

Do plaž je mogoč dostop po označenih poteh v borovem gozdičku, ki prekriva ves otok. V gozdičku se nahaja Proizd healing park, saj naj bi bilo na otočku veliko točk s pozitivno energijo. Tako se lahko sprehodiš mimo šestih zdravilnih točk in se pri njih ustaviš in odpočiješ na klopci, saj naj bi bila pozitivna energija na otoku koristna za krvni tlak in srce.

Proizd je resnično kraj za počitek in sprostitev, saj na njem ni nobenih hiš in trgovin. V zalivčku, kamor pripelje taxi ladjica, je le ena restavracija, kjer lahko poješ kosilo ali greš zgolj na pijačo.

Če si na Korčuli ali kje v bližini, mora Proizd definitivno pristati na tvoji to do listi!

Prejšnji članekP ali prima, poceni počitnice!
Naslednji članekPomoč po prekrokani noči

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.