Raziskava Evroštudent SI 2007

Evroštudent je raziskava o ekonomskem, socialnem in bivalnem položaju ter mednarodni mobilnosti študentov. V Sloveniji je bila prvič izvedena v letu 2005. V minulem študijskem letu je visokošolsko ministrstvo projekt ponovilo. Poglejmo si nekaj izsledkov …

Dvaindvajset sodelujočih držav
V raziskavo, katere potek so spremljali predstavniki Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Statističnega urada RS ter Študentske organizacije Slovenije, je bilo vključenih 6280 študentov ali 6,5 % naše študentske populacije, sodelovali pa so tako redni kot izredni študentje z univerz in samostojnih visokošolskih zavodov.

Plačana dela opravlja 65% študentov
Raziskava je tudi pokazala, da 65 % študentov opravlja plačana dela, in kar 44 % teh študentov – kar je kar velik delež – dela nekaj, kar sploh ni povezano s področjem njihovega študija. Pravzaprav ima tovrstno srečo le 18 % študentov. Pri tem je povprečno trajanje študija še vedno 6,9 let, kakor že leta 2005. Komentar, ki smo ga dobili z MVZT o tem, ali ne bi morda kazalo urediti vsaj ustreznih študentskih posojil, je sledeč: “Posojil za študij v Sloveniji zaenkrat ne potrebujemo, saj redni študij v celoti financira država. Res pa je, da je čas trajanja študija v Sloveniji predolg in da si gre obetati tudi od bolonjske reforme v tem smislu izboljšanje. Tudi problem zaposljivosti študentov je resen in se ga zavedamo. Zato ministrstvo že tretje leto pripravlja posvete z dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, na katerih jim skušamo podati čim več relevantnih informacij pred odločitvijo za izbiro študija. Ravno z vidika zaposljivosti diplomantov se nam zdi potrebno, da dijake, preden se vpišejo na fakultete, seznanimo s potrebami trga dela, saj smo prepričani, da je tudi to lahko eden od kriterijev za izbiro študijske smeri.”

V tujino – na izmenjavo – bo poneslo 19 % študentov
S študijem povezano izkušnjo v tujini je že imela slaba desetina študentov, pri čemer je bila najpogosteje izbrana destinacija Nemčija. 41 % študentov je odpotovalo v okviru programa Erasmus, tako imenovani “free movers” pa so predstavljali 37 % delež. Odhod v tujino pa resno načrtuje še slaba petina preostalih študentov.

Samskih 28 % manj kot leta 2005
Pa še zanimivost: 7 % študentov je bilo poročenih, samskih, ki jih je bilo leta 2005 kar tri četrtine, pa je bilo lani le še 47 %. Delež študentov v partnerski zvezi se je povečal za 30 %!

Martina Srblin

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.