petek, 18 septembra, 2020
Doma Trip Destinacije S študentom v hribe: najdostopnejši dvatisočaki

S študentom v hribe: najdostopnejši dvatisočaki

Pravijo, da nisi pravi Slovenec, če ne greš na Triglav in v tem je nekaj resnice. Kajti vsem »pravim« Slovencem teče po žilah vsaj malo hribovske krvi. In res so redki, ki s ponosom rečejo: »Sovražim hribe!« Mnogi si to samo mislijo, ko že nekaj ur sopihajo navkreber in grizejo kolena. A razgled in zadovoljstvo na vrhu sveta sta vredna vsake kapljice potu. Še bolj pa je lepo, če se lahko pohvališ, da si prilezel na vrh dvatisočaka. In ne, ne rabiš vedno hoditi več kot 5 ur. Nekatere vrhove lahko dosežeš že v dobri uri.

Viševnik (2050)

Viševnik je eden izmed najpopularnejših vrhov, pravijo pa mu tudi najdostopnejši dvatisočak. Z njega je prelep razgled na Triglav, zato se res splača »potrpeti«. Na vrh se boš najlažje povzpel z Rudnega polja na Pokljuki, vzpon pa bo trajal okoli dveh ur.

Viševnik
Pogled na Triglav.
foto: Mija Ivančič

Debela peč (2014)

Drugi pokljuški biser je Debela peč, s katere se ti odpira prelep pogled na dolino in na Triglavovo sosedo Rjavino. Kljub temu, da je malo nižja od Viševnika, boš za vzpon potreboval malo več časa, saj je pot položnejša. A ne skrbi, saj se lahko na poti navzgor ali nazaj okrepčaš v Blejski koči. Za pot boš potreboval približno 2 uri in pol, če si hiter pa lahko čas spraviš tudi pod dve uri.

Debela peč
Debela peč
foto: Mija Ivančič

Mala Raduha (2029)

Tale biser Logarske doline ti tudi ne bi smel delati težav. Z vrha se ti bo odprl prelep pogled na Uršljo goro in seveda na sosednjo Veliko Raduho. Na Malo Raduho se lahko povzpneš s Planine Loka, vzpon pa bo trajal približno uro in pol.

Krn (2244)

Krn je prelepa gora, ki se lahko ponaša z razgledom na Krnsko jezero in pašniki, ki jih prečkaš ob poti. Če pa si na Krnu, se lahko sprehodiš po vrhu in obiščeš še sosednjo Batognico, kjer so vojni ostanki. Batognica je pravi muzej na prostem! S Planine Kuhinja boš do vrha Krna potreboval dobre tri ure hoje. Pa še opozorilo: med vzponom na Krn ne hodiš po gozdu, zato si ves čas izpostavljen pripekajočemu soncu. Poskrbi za ustrezno zaščito in s seboj vzemi kapo.

Krn
Pogled s Krna na Krnsko jezero.
foto: Mija Ivančič

Kreda (2025)

Kreda je še eden izmed mnogih dvatisočakov, ki jih lahko dosežeš po sicer malo daljši, a dokaj položni in nezahtevni poti. Na Kredo vodita dve nezahtevni stezi s Planine Blato, ki se razlikujeta v dolžini – za eno boš rabil malo manj kot tri ure, za drugo pa pol ure več.

A imamo med nami še kakšnega gorskega navdušenca? Kateri so pa tvoji gorski favoriti, ki segajo v višave? Zaupaj nam v komentarjih!

Urednica portala Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (2 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,142FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

🎧 Ali kot študent potrebujem tiskalnik?

Lahko bi rekli, da so tiskalniki že pozabljena roba - ali pač? Kje je tista meja v količini tiskanja, da se ti že splača...

Huawei omogoča nove priložnosti za razvijalce

Na konferenci za razvijalce HDC.Together 2020, ki je potekala včeraj ob jezeru Shongshan na Kitajskem, je Huawei predstavil glavne prihajajoče posodobitve njihovega ekosistema programske...

Novo odkritje Hubbla namiguje na resen problem z našim razumevanjem temne snovi

Bilo bi skrajno optimistično, če bi rekli, da razumemo temno snov. Toda tudi pri majhnem dojemanju, ki ga imamo, nam morda manjkajo pomembne stvari.Nova...

☑️ KVIZ: Kako prefinjen okus imaš – ali si prava dama/gospod?

Se bolje znajdeš v elegantnih čevljih ali športnih copatih? So ti ljubši prijateljski pikniki ali slavnostne zabave? Make-up ali brez?➡️ Reši zabavni kviz in...