Se bo nagibajoči se stolp v Pisi končno porušil?

Ali se bo stolp v Pisi porušil?
Ali se bo stolp v Pisi porušil? Foto: PhotoFires iz iStock

Včasih se je vredno vprašati, če se je trend fotografiranja pred spomeniki in monumentalnimi zgradbami na humorne načine začel ravno v Pisi. Vsak turist se pred znamenitim stolpom, ki se nagiba, fotografira tako, da se pretvarja, da se naslanja nanj. Od spretnosti fotografa in primerne razdalje med objektoma je odvisno, ali bo optična iluzija uspela. Si se kdaj vprašal, zakaj se ta znameniti stolp sploh nagiba?

Arhitektska neumnost stolpa v Pisi

S stolpom v Pisi so ga, po domače povedano, polomili že takoj na začetku. Za gradnjo so namreč izbrali neprimerno mesto. Zaradi premehke podlage, mešanice blata, peska in gline, se je stolp začel nagibati na sever že kmalu po začetku gradnje v 12. stoletju.

Gradnja je bila večkrat prekinjena in stolp je bil končan šele leta 1370. V vsaki fazi gradnje so poskušali naklon, ki se je večal, popraviti, a so s tem pogosto naredili še več škode.

woman, facade, painting
Foto: anaterate iz Pixabay

Koliko se stolp lahko še nagne?

Leta 1911 so začeli pozorno spremljati in dokumentirati arhitekturne spremembe. Ugotovili so, da se stolp vsako leto nagiba za 1,2 milimetra bolj severno. Sledili so neuspešni poskusi stabiliziranja, ki so v resnici zgolj pospešili njegovo nagibanje. Z leti je dosegel 5,5-stopinjski kot, ki je že pošteno spravljal v skrbi tudi vlado, ki je želela dediščino zavarovati.

Stolp je rešil John Burland, londonski specialist za mehaniko, ki se je domislil preproste rešitve: če se stolp nagiba zaradi nestabilne podlage, jo odstranimo. Po temeljitih preračunih in simulacijskih testih, je mednarodna ekipa v devetdesetih letih začela večletni poseg.

Stolp so na južni strani obtežili in privezali z železnimi kabli ter ob njem vrtali in izkopavali zemljo. Na enkrat so odmaknili le od 15 do 20 litrov zemlje. Stavba se je nato postopno sesedla na prosto mesto in s tem so popravili padajoči kot iz 5,5 na 3,99 stopinj oziroma nagibanje zmanjšali za 44 cm. Stolp je bil medtem zaprt za javnost, ponovno pa so ga odprli šele leta 2001.

Se bo stolp kdaj končno porušil?

Fotografiranje stolpa v Pisi
Fotografiranje stolpa v Pisi spada med najbolj znane foto utrinke v zgodovini Foto: Matteo Vistocco iz Unsplash

Po izračunih strokovnjakov je gradbeni poseg stavbo stabiliziral za vsaj sledečih 200 let, saj se je nagibanje trenutno ustavilo. Prav tako predvidevajo, da bodo v prihodnosti poznali še bolj napredne pristope in tehnologijo, ki jim bo omogočila še dodatne konservatorske posege.

Največjo grožnjo zrušitvi trenutno predstavljajo njeni gradbeni elementi, predvsem materiali v spodnjih nadstropjih, ki so utrpeli posledice sil večletnega nagibanja. Za stolp bi bil lahko usoden že najmanjši potres, če bi se kamen zdrobil.

Zaenkrat je torej znameniti nagibajoči se stolp še precej varen in lahko pohitite s svojim izletom v Piso in za trenutek »počivate« na tem spomeniku.

Prejšnji članekOcena filma: Samo ne ti
Naslednji članek(INTERVJU) Žiga Kastelic: »Bralci so zelo pametni, hitro ugotovijo, kaj je res in kaj ni«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.