Sem bomo potovali v prihodnost: Napovedi za potovanja

Kalpeni Island, Lakshadweep Islands, India
Foto: Akshay Kumar iz iStock

Po obisku indijskega premiera Narendraja Modija je močno naraslo zanimanje turistov za koralne otoke Lakshadweep v Indiji. Modijev obisk je pritegnil veliko pozornosti, saj je objavil fotografije svojega potovanja na družbenih omrežjih, kar je sprožilo val zanimanja med indijskimi popotniki. Spletna stran za rezervacijo potovanj MakeMyTrip je poročala o 3.400-odstotnem povečanju iskanj po Lakshadweepu po Modijevem obisku. So otoki zares tako osupljivi, da bodo v prihodnosti postali hit popotnikov z vsega sveta?

Lakshadweep ponuja neokrnjeno naravo in kristalno čisto vodo

Arhipelag Lakshadweep, ki ga sestavlja 36 otokov, je znan po svojih belih peščenih plažah in kristalno čistem morju. Vključuje 12 atolov, tri koralne grebene in pet potopljenih bregov. Deset otokov je poseljenih, avtohtoni prebivalci pa so večinoma odvisni od ribolova in gojenja kokosovih palm. Za otočje je značilna velika biotska pestrost, med je pod vodo moč opaziti želve orjaške črepahe. Zaradi odročnosti in odsotnosti svetlobnega onesnaževanja je celo pogled v nočno nebo očarljiv.

Green sea turtle swimming through the crystal clear lagoon at Bangaram Island, Lakshadweep, India
Orjaška črepaha v laguni otoka Banagaram, ki je del otočja
Foto: Mohijaz iz iStock

Naravni biser ogrožen zaradi podnebnih sprememb

Žal so podnebne spremembe močno prizadele te otoke, ki so se soočili z erozijo obale, izgubo celotnega otoka in izrednimi vremenskimi dogodki. Posledično je tudi tu prišlo do množičnega beljenja koral. Glede na napovedi znanstvenikov bo celoten Lakshadweep pod morsko gladino do leta 2050. Dodaten pritisk zaradi turizma, drugih razvojnih projektov in industrijskega ribolova, bi lahko prinesel katastrofalne posledice za otoke.

Areal view of Agatti Island airport lakshadweep
Letališče na otoku Agatti, ki je del otočja Foto: Mohijaz iz iStock

Turizem – le reguliran in okolju prijazen

Za obiskovalce, ki želijo obiskati Lakshadweep, je zato pomembno, da potujejo z mislijo na varovanje okolja. Na otokih so na voljo številne nizkoogljične aktivnosti, kot so potapljanje, nočni ribolov in različni vodni športi. Domačini ponujajo tudi nastanitve v svojih domovih, kar prispeva k lokalnemu gospodarstvu in omogoča obiskovalcem, da doživijo edinstveno podobo otokov iz prve roke. Poleg tega bodo omejili število turistov.

Lakshadweep | The magical island in India

VIRBBC
Prejšnji članekTelefone popravlja riž? Apple naslovil večno vprašanje
Naslednji članekSpremembe ZUPŠ-2, ki jih zahtevajo mladi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.