Si predstavljate deset Slovenij v enem mestu?

Istanbul je bil že dolgo na moji top listi mest, ki sem si jih želela obiskati. Po neštetih navdušenih opisih, ki sem jih slišala od ljudi, ki so že bili tam, sem se, ko se mi je ponudila priložnost obiskati Istanbul za pet dni, seveda tja brez premisleka napotila.

Bogata zgodovina
Eno izmed največjih mest na svetu ima tudi zelo zanimivo preteklost: Istanbul je rimski cesar Konstantin Veliki leta 330 ponovno zgradil na mestu grške kolonije Bizanc in vanj prenesel prestolnico Rimskega cesarstva,  po sebi pa je mesto poimenoval Konstantinopel. Ko se je leta 476 Rimsko cesarstvo razdelilo na dva dela, je Konstantinopel postal prestolnica vzhodnorimskega oziroma Bizantinskega cesarstva. Leta 1453 so mesto zavzeli muslimanski Otomanski Turki in ga kmalu proglasili za glavno mesto svoje države. Šele 28. marca 1930 so ga uradno preimenovali v Istanbul. Istanbul je torej edino mesto na svetu, ki je bilo glavno mesto treh različnih cesarstev. Leta 1923, po nastanku Turčije, je bila za prestolnico določena Ankara. Še vedno pa ostaja največje in verjetno tudi najpomembnejše mesto v Turčiji.

Mesto na dveh celinah
Geografska lega Istanbula je tudi eden izmed razlogov za neverjetno raznolikost in barvitost mesta: leži namreč na dveh celinah in je s tem edino tako mesto na svetu. Nahaja se na severozahodu države ob Bosporski ožini, ki ločuje Evropo od Azije. Kljub temu, da leži na obeh straneh ožine, ga ponavadi štejemo za evropsko mesto. Eno izmed številnih imen, s katerimi so v zgodovini poimenovali Istanbul, je tudi “mesto sedmih gričev”: najstarejši del je namreč zgrajen na sedmih gričih, kar je še poudarjeno s sedmimi mošejami, ki se nahajajo na vrhovih gričev.

Evropska prestolnica kulture 2010
… je laskavi naslov, ki so ga 11. marca 2006 podelili Istanbulu. Naslov za eno leto podeljuje Evropska unija, v tem času pa ima mesto priložnost, da prikaže svoje kulturno življenje in razvoj na tem področju. In kulture v Istanbulu zagotovo ne manjka! Nešteti muzeji, razstave, zgodovinske zgradbe so vsekakor dovolj, da nas prepričajo in nam včasih celo vzamejo sapo. Nekdanja mošeja, sedaj muzej, Hagia Sofia, je zagotovo ena izmed najbolj znanih zgradb na svetu, in to ne brez razloga. Tudi Sultan Ahmet mošeja, ki jo pogosto imenujejo tudi Modra mošeja zaradi modre barve njene notranjosti, je ena izmed največjih znamenitosti Istanbula. Vsekakor pa je ogleda vreden tudi Veliki bazar, kjer lahko nakupite vse, kar si zaželite … da boste lahko vsaj delček Istanbula odnesli tudi domov.

Veronika Žagar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.