Škotska – dežela klanov in viskija

Škotska je čarobna in divja. Če te je strah biti v svoji družbi, potem ti priporočamo, da raje odpotuješ v London, kjer je ogromno ljudi. Za ljubitelje narave in pohajkovanja pa ni lepšega kraja kot valovita zelena pokrajina škotskega podeželja.

Škotska, Škotska, Škotska!
Ni je lepše pokrajine od zelenih hribov Škotske.

Potuj poleti in s seboj imej dovolj denarja

Prva stvar, ki jo moraš imeti v mislih, preden se odpraviš na pot je, kdaj misliš odpotovati. Škotska je precej na severu, zato jo je najbolje obiskati v poletnih mesecih. Pozimi sicer lahko še vedno obiščeš Edinburg in Glasgow, ampak na podeželje kar pozabi.

Naslednja stvar, na katero moraš biti pripravljen, so cene. Škotska, tako kot celotno Britansko otočje, je draga. Od hrane do prevoza in nastanitve, cene so višje kot pri nas. Je sicer cenejše kot v Londonu, ampak za naše razmere vseeno drago. Zato moraš imeti našparanega kar nekaj denarja, preden se odpraviš na pot.

Sence oblakov potujejo čez škotsko pokrajino
Po škotski pokrajini se je lepo samo sprehajati in jo občudovati.

Dežnik v roki in nasmeh na obrazu

Paziti moraš tudi na primerno obutev in oblačila. Dež sicer ne pada čisto vsako minuto, je pa večinoma oblačno, zato moraš dežnik vedno imeti s sabo. Obuj udobne, ampak nepremočljive čevlje, da ne boš hodil v luži, tako kot se je meni zgodilo v Edinburgu.

Škoti so zelo prijazni ljudje. Na svojem potovanju nisem srečala niti enega, ki bi bil slabe volje ali namrščen. Če te na ulici pozdravijo, jih pozdravi nazaj in se jim nasmehni. Samo pazi, da ne hvališ Angležev, ker se med sabo namreč ne marajo preveč.

Jamie Fraser na okenski polici meri s pištolo
21 Da ne bi slučajno viski mešal z ledom.

Z viskijem se ni za šaliti

Viski. Odličen je. Res odličen. Pozabi na pijačo, ki se pretvarja, da je viski pri nas. Škotski viski je nekaj čisto posebnega. Da ne bi slučajno prosil za led, ko boš v baru! Škoti viski pijejo čistega in če v kozarcu naročiš led, te imajo za mehkužneža. Je pa precej močan, tako da pazi, koliko ga spiješ, ker pride za tabo.

Trkanje kozarcev z viskijem
Pij čistega pa boš osvojil škotsko spoštovanje.
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Prejšnji članek15 trikov: kako se spopasti z decembrskim stresom
Naslednji članekKako uničevati zaupne podatke?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.