15 trikov: kako se spopasti z decembrskim stresom

December je res the most wonderful time of the year … a božična čarovnija se lahko zelooooo hitro spremeni v the most stressful time of the year, če sebi, svoji družini in – predvsem –  svoji denarnici naložiš preveč bremena. Sledi tem 15 nasvetom in se izogni nepotrebnemu prazničnemu stresu ter si privošči res vesel božič!

1. Naredi to-do list.

In dvakrat preveri, če si kaj pozabil! Mogoče imaš res v glavi vse, kar je treba narediti, a veliko lažje ti bo, če jih fizično napišeš na list papirja. Tako boš imel veliko boljši pregled nad dogajanjem in manj verjetno bo, da bi kaj pozabil. Zato so razni planerčki in koledarčki odličen način za načrtovanje veselega, a mnogokrat zelo zasedenega decembra.

check

2. Ne nakoplji si preveč obveznosti.

Povabila na razne praznične žure, zabave in srečanja v teh dneh verjetno kar dežujejo nate. Vedi, da se ti ni treba pojaviti na čisto vsakem dogodku. Sam razpolagaš z lastnim časom in čas, ki ga lahko nudiš, mora imeti tudi meje, saj si ne želiš popolnoma izgoreti še pred božičnim večerom. Poskusi obdržati svojo dnevno rutino, saj se boš tako lažje spopadal z decembrskimi obveznostmi ki prežijo nate. Izmed petih tako na primer izberi le dve prednovoletni druženji. Tvoja prioriteta naj bo družina in ne potrjuj zabav, na katere v resnici sploh nočeš iti. Manj je več!

That's it. I'm not going.

3. Ne čakaj do zadnje minute.

In tukaj imamo seveda v mislih božične nakupe. Ti se res, ampak RES lahko spremenijo v panično moro, če z njimi odlašaš do zadnjega dne. Preudarno si razporedi nakupe po dnevih in začni z nakupovanjem čim prej – prihranil si boš marsikakšno leto življenja.
Enako velja tudi za vse ostale praznične aktivnosti: če želiš speči praznične piškote, ne čakaj do božičnega večera, ko bo preveč vsega drugega dela. Speci jih že danes in v miru uživaj v decembrskih radostih (in okusih).

4. Postavi si budžet.

Božič, denar na mizi.

Tega trika bi se najbrž domislil tudi sam, a raje te opomnimo še mi. Si že splaniral, koliko boš zapravil za božič? Če še nisi, to stori čim prej. In svojega budžeta se letos res drži kot pijanec plota! Ne podlegaj impulzivnemu nakupovanju in prizanesi svoji denarnici, ki ti bo januarja še kako hvaležna.

 

Božična dekoracija.

5. Dekoriraj minimalno.

Če nimaš božičnega drevesa v vsaki sobi svojega stanovanja, še nisi Grinch. Za okraske ne zapravljaj preveč: z lučkami in okraski poživi predvsem prostore, kjer preživiš največ časa. In znebi se občutka, da mora biti tvoje stanovanje kot iz Netflixovih božičnih filmov.

6. Zmanjšaj uporabo družbenih omrežij.

Sicer lahko zelo hitro padeš v past imenovano primerjanje z drugimi. Odrini stran ves na videz popoln božični bullshit na Instagramu in imej božič, ki si ga sam zares želiš.

7. Znebi se stare šare.

Ker lepa, nova darila res grdo izgledajo na kupu nereda. Pospravljanje sobe pred božičem je lahko tudi odlična iztočnica za to, da stvari, ki jih več ne potrebujemo in nam delajo gnečo, podarimo tistim, ki bi jih bili zares veseli.

8. Ne nakupuj v največji gneči.

Zato nakupuj čim prej! Dokler so zaloge še polne in cene še ne narastejo do vrtoglavih višin. Gneče pa se lahko učinkovito rešiš tudi če nakupuješ preko spleta. Pa tudi prekomernemu zapravljanju se lahko izogneš, ko enkrat vidiš zaključni znesek v tvoji spletni košarici. Ampak tudi z online-shoppingom ne odlašaj predolgo, da bodo darila prispela pravočasno!

Santa, black Friday.

9. Prosi za pomoč.

Če se ti zdi, da vsega ne boš zmogel sam, ne odlašaj in se pravočasno obrni na prijatelje in družino. Gotovo ti bodo z veseljem olajšali življenje in ti s kakšno malo uslugo dvignili del bremena s pleč.

10. Ne prepiraj se z družino.

Vemo, da je še posebej med prazniki težko ohranjati mirno kri v družinskem decembrskem kaosu. A vsaj poskusi! Pravočasno se odstrani iz pogovorov, ki nevarno dišijo po kreganju, in božično vzdušje bo veliko lažje našlo pot v vaš dom.

I made my family disappear.

11. Razdeli naloge za zabavo.

Če si gostitelj zabave, še ne pomeni, da moraš čisto vsako stvar narediti sam. Angažiraj prijatelje in vsak naj poskrbi za eno jed oziroma se pobriga za pijačo, glasbo, okraske …

12. Ne prenajedaj se.

»Stressed spelled backward is desserts.« In tudi slovenskega reka »od viška glava ne boli« se raje izogibaj. To ne pomeni, da si ne smeš privoščiti uživanja v božičnih slaščicah, a prosimo te, ne pretiravaj. Prizanesi gumbom na svojih kavbojkah. In ne pozabi na telovadbo! Lahko začneš že s tem, da uporabljaš stopnice namesto dvigala. Gibanje bo omejilo nabiranje božičnih kilogramov, pa tudi boljše volje boš.

Elf overeating.

13. Ostani zdrav.

Ker nihče noče zboleti za božič. Zato si umivaj roke, pij vodo in se izogibaj bolnih ljudi. Tudi pravšnja količina spanca bo pripomogla k temu, da čez praznike ostaneš zdrav.

14. Pritisni na pavzo.

Ker jo potrebuješ. Ne pozabi si v predpraznični norišnici vzeti vsaj malo časa zase: Netflix and chill in podobne tehnike sproščanja naj bodo tudi del tvojega veselega decembra.

How the Grinch stole Christmas.

15. Ne pozabi, kaj je bistvo božiča.

Praznični čas bi moral biti čas veselja in hvaležnosti ter druženja s svojimi najbližjimi. Uživaj v najlepšem mesecu leta in ne dovoli mu, da zdrvi mimo tebe kot čreda podivjanih severnih jelenov. Pomisli, kaj si zares želiš doživeti ta mesec in začni načrtovati pravočasno. Le tako bo december zares vesel, Christmas pa – merry!

VIRDaveRamsey.com
Prejšnji članekSerije, ki se vračajo naslednje leto
Naslednji članekŠkotska – dežela klanov in viskija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.