Študijske počitnice v tujini

Počitnice, izum komunizma, so nujno potrebne za vsakogar, še posebej pa za študente. Po napornem izpitnem obdobju se res priležejo dnevi, ko prevzamemo popolnoma nove dnevne ritme, se obdamo z novimi ljudmi ali se preizkušamo v novih aktivnostih … Le tako si lahko naberemo energije za novo šolsko leto. A kot imajo vsake oči svojega slikarja, imajo tudi vsake počitnice svojega projektnega vodjo. Nekateri se lažje sprostijo v organiziranih počitnicah, drugim bolj ustreza pridobivanje novega znanja, tretji uživajo le, ko v pomanjkanju obveznosti pozabijo, kateri dan v tednu je.

V reviji Študent smo že predstavili tečaje, ki jih organizirajo razne mednarodne študentske organizacije, npr. AEGEE za vse študente ne glede na smer študija (http://www.aegee-ljubljana.org/poletne) ali BEST za naravoslovno-tehnično usmerjene študente (http://www.bestljubljana.si/ povezava: tečaji). Na dvotedenskih tečajih, ki potekajo po celi Evropi, se zberejo študenti iz različnih držav; ob druženju ter predavanjih je zagotovljena tudi obilica zabave. AEGEE in BEST sta najbolj razširjeni mednarodni študentski organizaciji, vsaka fakulteta pa ima običajno tudi svoja društva za mednarodne aktivnosti. Če bi radi združili vsebino študija in pridobili še mednarodno perspektivo, se hitro pozanimajte, katero društvo deluje na vaši fakulteti!
Malce bolj študijsko obarvane so poletne univerze. Te ponavadi trajajo dlje, gostijo strokovnjake-predavatelje in se osredotočajo na točno določeno temo. Udeleženci na poletni univerzi si lahko pridobijo tudi ECT točke, ki jih – odvisno od fakultete – uveljavljajo kot del opravljene študijske obveznosti. Dandanes ima skoraj vsaka fakulteta svojo poletno šolo. Če vas zanima študij na kakšni fakulteti v tujini, je to izvrstna priložnost, da jo prezkusite, navežete stike ter raziščete svojo možnosti z osebjem šole. Precej informacij o poletnih šolah najdete na: http://summer.studyabroad.com/ in http://www.eastchance.com/. Oglejte si tudi našo stran: http://srce.kiss.si, povezava Poletne šole. Razpise poletnih šol objavljajo tudi posamezne fakultete na povezavah za mednarodno sodelovanje ter fakultete, ki jih organizirajo. Če veste, katera fakulteta vas zanima, kar oddeskajte na njeno stran. Pozanimajte tudi pri prijateljih in sošolcih, morda vam lahko priporočajo poletno šolo ali profesorje, ki poučujejo tematiko, ki vas zanima.
Podobni študentskim tečajem so tabori preko zavoda Voluntariat, le da ti  v aktivnosti dodajajo bolj socialno dimenzijo. Organizirajo od dva do več tednov trajajoče delovne tabore, kjer se zbere skupina mladih iz različnih držav in pomaga lokalni skupnosti pri raznih projektih. Ponudba je pestra: obnavljanje lokalne šole, sodelovanje pri organizaciji raznik umetniških festivalov … Voluntariat letos ponuja več kot 1100 podobnih programov v okoli 50 državah v Evropi, Severni in Centralni Ameriki, Aziji, Avstraliji ter Afriki. Več informacij najdete na njihovi spletni strani: http://www.zavod-voluntariat.si/  Morda bo kakšen tabor za vas osebnostni ali fizični izziv, a se ga boste lotili ob dobri družbi in z idejo, da pomagate izboljšati naš planet.
Za manj organizirane pa je zanimiva popotniška centrala, ki jo lahko najdete na strani popotniškega društva Erazem, http://www.erazem.net/, kjer si lahko poiščete popotniške partnerje ali prevoz.
Če vas mikajo Združene države Amerike, si oglejte pestre programe, ki jih nudi STA, Študentska potovalna agencija (http://sta-lj.com/ ), npr. Work USA in Camp USA. Za letošnje poletje so prijavni roki že potekli, zato se hitro pozanimajte o pogojih prijave za naslednje leto.
Ena izmed zanimivejših ponudb so tudi organizirane počitnice v Maroku, kjer obiskujete dopoldanski tečaj keramike in popoldanski tečaj arabskega jezika (http://perso.menara.ma/youthcamps/) ali se lotite učenja svahilija na organiziranem safariju: (info@kukayeworldwide.org).

Ne glede na to, kje se boste odločili preživljati počitnice, ne pozabite, da tudi če gre vse narobe, velja, da iz najslabših počitnic nastanejo najboljše zgodbe. Kaj šele iz najboljših počitnic? Najverjetneje romani …
(Če pa imate še kakšno vprašanje, lahko pišete na srce.info@uni-lj.si ).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.