Varnejše spletno nakupovanje

Raziskave kažejo, da se vsako leto, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, opravi vse več spletnih nakupov. Trgovce še posebej veseli podatek, da je tudi sama vrednost nakupov vse višja. Seveda, ni je udobnejše stvari kot je nakup iz naslonjača, ob tem pa uporabniki ponavadi celo prihranimo kakšen tolarski tisočak.

Domače banke, članice sistema Activa, so v sodelovanju z največjima kartičnima sistemoma na svetu, MasterCardom in Viso, pripravile nov način varnega spletnega nakupovanja. Po spletnih nakupih se je sedaj mogoče odpraviti tudi s kartico Activa Maestro. Gre za najsodobnejšo in najvarnejšo rešitev za poslovanje s plačilnimi karticami na svetovnem spletu. Slednja predstavlja povsem novo dimenzijo varnosti in uporabnosti na spletu, saj je plačevanje izdelkov in storitev prvič mogoče opraviti tudi s pametnimi debetnimi karticami, kot je npr. Activa Maestro. V rešitvi, ki jo banke članice sistema Activa ponujajo spletnim trgovcem, se podatki o karticah ne vnašajo več na spletnih mestih trgovcev, temveč bank, s čimer se je močno poostril nadzor nad varnostjo podatkov o karticah in je tako zmanjšana verjetnost zlorab.

V zadnjih letih je tehnologija na področju spletnih rešitev zelo napredovala in v želji po sledenju zahtevam sodobnega spletnega trgovca in potrošnika so v sistemu Activa razvili novo rešitev, ki upošteva najnovejše usmeritve na področju plačevanja z bančnimi karticami in vse najsodobnejše svetovne varnostne standarde. Rešitev je plod domačega znanja in izkušenj, spletnim trgovcem pa ponuja zanesljiv, varen ter enostaven sistem plačevanja. Omogoča namreč sprejem celotnega nabora plačilnih kartic, avtomatizacijo dela in nadzor nad tveganji poslovanja. Imetnikom pametnih plačilnih kartic banke tako nudijo trenutno najvarnejše spletno poslovanje, neodvisno od vrste kartice Activa – bodisi kreditne ali debetne.
 
Sistem deluje s pomočjo programov avtentikacije največjih kartičnih sistemov na svetu – MasterCardovega SecureCode in Verified by Visa Vise International. Medtem ko mora imetnik sedaj za nakup prek spleta trgovcu posredovati statične podatke s kartice (številko kartice, veljavnost in trimestno kodo), se bo transakcija odslej lahko izvajala z uporabno enkratno ustvarjeno kodo, ki jo s pomočjo čitalca pametnih kartic in poznavanja PIN-kode lahko izvede zgolj imetnik kartice. S takšnim načinom preverjanja pristnosti lahko banka nedvoumno identificira pristnost imetnika in zavrne avtorizacijo spornih transakcij. Imetnikom pametnih kartic Activa pa je s tem omogočena trenutno najvišja možna stopnja varnosti pri uporabi plačilnih kartic na spletu. Banke v sistemu Activa so že zamenjale 300.000 običajnih kartic (kar je približno dobra tretjina) s pametnimi plačilnimi karticami.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.