Arhitektura tišine

Plesno-glasbeni projekt Edwarda Cluga z opernimi in baletnimi solisti v Opere in baleta SNG Maribor in SNG Opere in baleta Ljubljana

Arhitektura tišine je nov plesno-glasbeni koprodukcijski projekt Opere in baleta SNG Maribor, SNG Opere in baleta Ljubljana in Festivala Ljubljana ter režiserja in koreografa Edwarda Cluga. Skupno sodelovanje bo združilo najkakovostnejše baletne in glasbene izvajalce, tako bodo nastopali operni in baletni solisti Opere in baleta SNG Maribor in SNG Opere in baleta Ljubljana. Premiera bo 25. junija 2006 ob 21h na ljubljanskem festivalu v Križankah. Ponovitev predstave bo 26. in 27.junija, jeseni pa bo projekt na sporedu obeh operno-beletnih hiš.
   Koreograf Edward Clug je v plesnem projektu združil dve glasbeni deli: Rekviem Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Rekviem za prijatelja (Requiem for my Friend) sodobnega poljskega skladatelja Zbigniewa Preisnerja; ta je širši javnosti znan po svoji filmski glasbi, predvsem za filme režiserja Krzysztofa Kieslowskega, ki mu je Rekviem tudi posvečen. Predstavo je koreograf opisal z besedami: “Odhajamo in ostajamo hkrati. Ostajamo v spominih tistih, ki ostajajo, ostajamo v svojih delih, ostajamo in živimo v svojih sledeh, takšnih in drugačnih. Rekviem lahko doživljamo kot odo življenju, kot odo naši ‘zapuščini’, sledem, ki jih puščamo v tem času in prostoru tistim, ki ostajajo, in tistim, ki prihajajo.”

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.