Top 10 Berlin: atrakcije, ki nemško prestolnico uvrščajo na vrh turističnih lestvic

Top 10 Berlin: Destinacije, ki jih ne smete zamuditi
Top 10 Berlin: Destinacije, ki jih ne smete zamuditi Foto: Vladislav Zolotov iz iStock

Med sodobnimi mesti ima Berlin velik pomen tudi v svetovnem merilu. Njegov sloves ga pogosto uvršča na vrh popotniških in turističnih lestvic, letno pa tja zaide tisoče turistov. Ti lahko raziskujejo slavne zgradbe, prvovrstne muzeje in uživajo v pestrem nočnem življenju.

Mesto se lahko pohvali tudi z raznoliko ponudbo restavracij in priložnosti za nakupovanje. Muzejski otok (Museuminsel), 400-metrski kanal, kjer se nahajajo nekateri najstarejši in najpomembnejši muzeji v mestu, je uvrščen na seznam UNESCO-ve dediščine. Alte Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode Museum, Pergamon, etnološki muzej, muzej azijske umetnosti …

Letos pa Berlin gosti še Evropsko prvenstvo v nogometu, EURO 2024. Ponudba nemške prestolnice je tolikšna, da ne veš kje začeti. Kot izhodišče ti lahko služijo spodnje atrakcije.

Brandenburška vrata

V središču Berlina se dvigajo Brandenburška vrata oziroma Brandenburger Tor, ena najbolj znanih znamenitosti v Nemčiji. Zgrajena so bila leta 1791 kot ena izmed mnogih mestnih vrat. Si vedel, da so skozi centralni obok med leti 1814 in 1919 lahko vstopali le člani kraljeve družine in aristokrati? Danes so te razlike seveda odpravljene, vrata pa naj bi predstavljala mir in enotnost. Za odlično fotografijo se postavi vzhodno od vrat, da boš med stolpe ujel še živalski vrt.

Botanični vrt in muzej

 

V središču Berlina se dvigajo Brandenburška vrata oziroma Brandenburger Tor, ena najbolj znanih znamenitosti v Nemčiji. Zgrajena so bila leta 1791 kot ena izmed mnogih mestnih vrat. Si vedel, da so skozi centralni obok med leti 1814 in 1919 lahko vstopali le člani kraljeve družine in aristokrati? Danes so te razlike seveda odpravljene, vrata pa naj bi predstavljala mir in enotnost. Za odlično fotografijo se postavi vzhodno od vrat, da boš med stolpe ujel še živalski vrt.

Brandenburg gate of Berlin, Germany

Najboljše destinacije v Berlinu Foto: Noppasin iz iStock

Botanični vrt in muzej

Berlinski botanični vrt in botanični muzej je bil oblikovan v začetku 20. stoletja. Danes v njem najdeš muzej, 16 rastlinjakov in skupno okoli 18.000 rastlinskih vrst. Vrtovi so odlični za prijeten sprehod, žal pa niso opremljeni z informacijami v angleščini. Vsak ponedeljek v botaničnem vrtu organizirajo gobarsko delavnico.

Alexanderplatz

Alexanderplatz sodi med najbolj znane in največje javne trge v mestu. Pogosto imenovan kar Alex, je ime dobil po carju Alexandru I., ki je prusko prestolnico obiskal leta1805. Že dolgo časa je med najbolj živahnimi predeli Berlina, saj vključuje trgovine, kino dvorane, restavracije in mnogo atrakcij v neposredni bližini. Pojavlja se tudi na številnih turističnih posnetkih, ki prikazujejo top atrakcije Berlina.

Spomenik umorjenim Judom v Evropi

Arhitekt Peter Eisenman je spomenik namenoma oblikoval tako, da v njem izgubiš občutek za orientacijo. Brez razgledne točke in pregleda nad celotno stvaritvijo se boš hitro počutil ujetega. Obiskovalce vabi v notranjost in jih navda z neprijetnim občutkom. Poskrbi, da bo ob obisku odprt tamkajšnji turistični center (od torka do nedelje, od desetih zjutraj do šestih zvečer), in si v njem oglej informativne razstave.

Berlin, Germany: Memorial to the Murdered Jews of Europe. A Holocaust memorial with 2,710 concrete columns forming the Field of Stelae.
Foto: Jonathan Wilson iz iStock

Judovski muzej Berlin

Za zunanjo zasnovo muzeja je poskrbel arhitekt Daniel Libeskind, odprli pa so ga leta 2001. Je največji judovski muzej v Evropi in vsebuje širok nabor zgodovinskih artefaktov in podarjenih zbirk, ki prikazujejo dolgo zgodovino in trpljenje judovskih Nemcev od srednjega veka do danes. Ogledal si boš lahko različna umetniška dela, religiozne objekte in 24.000 fotografij. Posebej zanimivi sta instalacija »Shalekhet« in zbirka nekaj 10.000 železnih obrazov na tleh, »Fallen Leaves«. V muzeju se nahajajo tudi obsežna knjižnica in arhivi, kjer pogosto potekajo izobraževalni programi. Izbiraš lahko med raznolikimi tematskimi ogledi, ponujajo tudi avdiovodiče v angleščini. Ne pozabi, da je muzej izredno priljubljen, zato se splača prispeti zgodaj zjutraj. Tako se boš izognil dolgim vrstam in gneči.

Televizijski stolp

368-metrski televizijski stolp, Berliner Fernsehturm, je leta 2020 praznoval že 50. obletnico in še vedno navdušuje turiste. Od odprtja leta 1970 je privabil že preko 60 milijonov obiskovalcev, ki so lahko uživali v spektakularnem razgledu na nemško prestolnico. Stolp lahko opaziš praktično iz kateregakoli dela Berlina, saj je najvišja zgradba v mestu. Ob obisku se obvezno povzpni na razgledno ploščad, lahko pa rezerviraš tudi mizo v restavraciji, ki se vrti na 207-ih metrih višine. Če se boš odločil za Berlin Welcome Card, ne pozabi unovčiti 25-odstotnega popusta.

Berlin city Germanyu
Najboljše destinacije v Berlinu Foto: Felix Garcia Vila iz iStock

Mauer Museum

Zanimiv in vreden ogleda je Mauer Museum oziroma Museum Haus am Checkpoint Charlie, ki označuje najbolj znano točko za prehod med nekdanjim Vzhodnim in Zahodnim Berlinom. Muzej je odprl dr. Rainer Hildebrandt v znak nenasilnega protesta proti zidu. Z njim je želel obeležiti dogodke, ki so se odvijali na tem kraju. V muzeju so razstavljeni številni artefakti, ki se dotikajo zgodovine človekovih pravic, skupaj z razstavami, vezanimi na zgodovino Berlinskega zidu in Chekckpoint Charlie. Med drugim prikazuje nekaj najzanimivejših poskusov pobega pred komunističnim režimom, kot je doma narejen balon na vroč zrak. Če te zanima: ta poskus pobega je bil dejansko uspešen! Za pristno izkušnjo poskrbijo igralci, ki se pretvarjajo, da so sovjetski oziroma ameriški varnostniki.

Berlin's Checkpoint Charlie Museum | Euromaxx

Mauerpark

Ime Mauerpark bi lahko prevedli kot »Park zidu« in prihaja iz dejstva, da je bil nekoč del Berlinskega zidu. Nahaja se v berlinski četrti Prenzlauer in še vedno sodi med najbolj slavne predele mesta ter priljubljeno destinacijo mladih Berlinčanov. Posamezniki radi pokažejo svoj talent in poskrbijo za zabavo v parku. Ta je privlačen za glasbenike, žonglerje, košarkarje, ljubitelje umetnosti in narave ter posameznike, ki iščejo umirjeno in sproščeno okolje.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt spada med največje trge v Berlinu in najboljše turistične atrakcije. Obdajajo ga tri zgodovinsko pomembne zgradbe: Konzerthaus (koncertna hiša), Französischer Dom (francoska katedrala) in Deutscher Dom (nemška katedrala). Koncertna hiša je bila zgrajena leta 1821, v njej nastopa odlični Konzerthausorchester Berlin, ki spada med najbolj priljubljene simfonične orkestre v državi. Pred koncertno hišo stoji kip nemškega poeta Friedricha Schillerja, obdajajo pa ga štiri ženske figure. Te predstavljajo umetniške elemente lirične poezije, drame, zgodovine in filozofije. Katedrali imata nekoliko zavajajoče ime, saj v resnici ne gre za cerkvi, temveč muzeja. Trg Gedarmenmarkt tekom leta gosti številne javne dogodke, pozimi pa se tu odvija en najbolj znanih božičnih sejmov v Nemčiji.

Panoramic view of famous Gendarmenmarkt square with Berlin Concert Hall and German Cathedral in golden evening light at sunset with blue sky and clouds in summer, Berlin Mitte district, Germany
Foto: bluejayphoto iz iStock

Nemški muzej tehnologije

Pri obisku Berlina ne smeš izpustiti Nemškega muzeja tehnologije (Deutsches  Technikmuseum Berlin). Ustanovljen je bil leta 1983, kot prikaz in počastitev nemške industrijske in tehnološke moči. Ogledaš si lahko različna vozila, letala in dobro ohranjene parne stroje ter spoznaš njihov razvoj skupaj z naraščajočo mehanizacijo. Za vikend se lahko zapelješ z vintage vlakom iz 40-ih let prejšnjega stoletja. Družine in otroci bodo v tem priljubljenem muzeju našle tudi druge zabavne aktivnosti, na primer v povezavi z industrijsko revolucijo. Muzej namreč organizira tudi interaktivne delavnice. Lahko se odločiš za voden ogled muzeja v angleščini. Da lahko v muzeju preživiš cel dan, omogočata restavracija in prostor za »piknik« (kjer je dovoljeno uživati lastno hrano) v muzeju.

Prejšnji članekIntervju z Niko Bobnar: mlada kolesarka je podpisala pogodbo z ekipo WCC Team in v Švici sledi svojim sanjam
Naslednji članekO materinstvu s Klavdijo Slapar: “Za mnoge mlade mamice je dojenje lahko polno izzivov”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.