Top 10 Bolgarija: najlepše destinacije raznolike države ob Črnem morju

Zgodovinska stavba s stolpiči iz kamna
Foto: chainrasp iz Pixabay

Čeprav ne preveč pogost popotniški cilj, je Bolgarija zakladnica naravnih in kulturnih znamenitosti. Za njeno raznolikost poskrbijo številna gorovja: Balkan, Rila, Pirin in Rodopi, tradicionalna mesteca z bogato kulturno dediščino ter obale Črnega morja. V kozmopolitanskih obalnih letoviščih uživajo tako domači kot tuji turisti. A pri obisku države preprosto ne moreš mimo zgodovinskega pomena dežele, ki je poseljena že tisočletja. Številne ruševine, starodavne cerkve in trdnjave, ki so posejane po celotni Bolgariji, pripovedujejo zgodbo o antičnih Rimljanih, Osmanskem cesarstvu, in navsezadnje o demokratični državi, ki jo lahko obiščeš dandanes.

Beautiful view of the Seven Rila Lakes. The Seven Rila Lakes are a group of lakes of glacial origin, situated in the northwestern Rila Mountains in Bulgaria. They are the most visited group of lakes in Bulgaria.
Foto: tihomir_todorov iz iStock

Prestolnica Bolgarije: Sofija

Glavno mesto Bolgarije je pravi mozaik lastne zgodovine. Na obrobju se dvigajo spomeniki sovjetskih časov – neskončne vrste identičnih stolpnic. Bližje mestnemu središču se nahajajo ostanki antične utrdbe Serdica, romansko-bizantinska cerkev svetega Gregorja in stalinistične mestne stavbe. Pozornost pritegnejo kupole in pozlačeni deli pravoslavne Stolnice svetega Aleksandra Nevskega. Mesto navduši skoraj vsakega popotnika, ki ga pot zanese v bolgarsko prestolnico.

katedrala s številnimi turkiznimi in pozlačenimi kupolami
Stolnica Aleksandra Nevskega v Sofiji
Foto: NakNakNak iz Pixabay

Veliko Trnovo

Legendarno Mesto carjev oziroma Veliko Trnovo se naslanja na pobočja bolgarskih severnih gora, razpolavljajo pa ga meandri reke Yantra. Lokacija mesta in terase z opečnatimi strehami, ki se dvigajo nad vodo, so zato naravnost dih jemajoče. Urejene tlakovane steze in hiše z lesenim ogrodjem so tipični predstavniki tako imenovane »Trnovske šole«, ki se je oblikovala med razcvetom Drugega bolgarskega cesarstva. Ob obisku mesteca boš doživel mešanico naravnih lepot – pokrajina, ki jo pokrivajo iglasti gozdovi – ter kulture in zgodovine, ki obsegata vse, od Kapitola Carevec do bizantinskih cerkva.

Nessebar

Nessebar je eno izmed najbolj čarobnih in nepozabnih mest na Bolgarski obali. Znano je po središču, v katerem se prepletajo ostanki Tračanov in cerkve iz obdobja med 5. in 10. stoletjem. Zaradi zgodovinskega pomena spada ta del mesta tudi pod UNESCO-vo zaščito. Pozornost pritegnejo tudi mogočne utrdbe, ki naj bi odbile tako turške vpade kot napade v križarskih vojnah. Ob obisku te bo začaral pogled na vrste prelepih obmorskih vil z belimi fasadami in rdečimi strehami, ki se spuščajo prav do morja. Nessebar preprosto skriva preveč lepot, da bi ga na potovanju izpustil!

Kamnita zgradba, pred katero stojijo obiskovalci
Cerkev v mestu Nessebar
Foto: redkudu iz Pixabay

Burgas, ob morju Bolgarije

Burgas je priljubljena destinacija ob južni obali Črnega morja. Je popolno nasprotje antičnim in zgodovinskim središčem, ki jih najdeš drugod po državi. Modernost mesta se kaže v vzponu sloga Art Deco in urejenih parkih ob obali Črnega morja. Mesto gosti nekatere najboljše glasbene festivale v državi, kot je »Spirit of Burgas«, ki ga organizirajo vsako poletje. Najbolj priljubljena je Severna plaža, vredna ogleda pa so tudi tri jezera v bližini. Med njimi sta slano jezero Atanasovsko na severu in pravi raj za opazovalce ptic, Vaya, na zahodu.

Peščena plaža in dolg lesen pomol
Burgas
Foto: Anton Nikolov iz Unsplash

Bolgarska Ibiza: Sončna plaža

Sončna plaža v Bolgariji ni le ena izmed plaž ob Črnem morju na lep sončen dan. Je pravo mesto zabave in najboljši bolgarski približek razvpitih obalnih vasi, kot so Malia, Ayia Napa in Ibiza. Sončna plaža je polna klubov, barov, neonskega blišča, trendovskih rejverjev in zagorelih žurerjev. Plažo ob Črnem morju pokriva pesek, v bližini pa se dvigajo hoteli in restavracije z mednarodno ponudbo, kjer lahko naročiš tako angleški zajtrk kot italijansko pico.

Smučarski raj v Bolgariji: Bansko

Ljubitelji zimskih športov na svoj račun pridejo tudi v Bolgariji. Bansko je najbolje ocenjeno smučarsko letovišče v državi, zaradi številnih razširitev in obnovitvenih projektov pa je postalo med najbolj razvpitimi v celotni Vzhodni Evropi. Poleg vrhunskih smučarskih prog med jelovimi gozdovi Bansko ponuja pravo bogastvo luksuznih hotelov, hedonističnih barov in bolgarskih tavern. Športniki pa bodo poleg alpskega smučanja lahko uživali še v smučarskem teku po številnih urejenih progah.

Narodni park Pirin

Ob mejah z Makedonijo in Grčijo se kot balkanski valobran dviga narodni park Pirin z UNESCO-vo oznako. V njem se gorski vrhovi z zaplatami snega dvigajo nad alpskimi dolinami, ki jih pokrivajo zaplate borov in jelovk, rastejo pa tudi planike. V parku prebivajo medvedi, divje koze in srnjad. Pirin je pravi raj za pohodnike in odlična izbira za preživljanje časa zunaj v neokrnjeni naravi. Po poteh se lahko povzpneš na najvišji vrh, Vihren, ali pa se sprehodiš mimo katerega izmed 186 gorskih jezer, ki so posejana po parku.

Modro jezero s ptičje perspektive, ki ga obdaja zelenje
Jezero Bezbog v narodnem parku Pirin
Foto: Flamma_Vlavius iz Pixabay

Izvor bolgarskih mitov in legend: Belogradchik

Na odročni lokaciji med severnimi pobočji Balkana se skriva eno izmed geoloških čudes, ki redkokaterega popotnika pusti ravnodušnega. Skalovje Belogradchik sestavljajo antropološki monoliti, ki so dolgo časa burili duhove lokalnim prebivalcem, iz česar so nastale številne ljudske legende in lokalni miti. Oglej si tudi tamkajšnjo trdnjavo iz rimskih časov, citadelo (obrambno trdnjavo) Baba Vida in skrivnostne jamske poslikave iz prazgodovine v jami Magura.

Rjave monolitne skale, ki se dvigajo visoko nad tlemi
Belogradchik
Foto: Katarina Stankovic iz Unsplash

Perperikon

Perperikon je okronan kot najbolj veličastna monolitna struktura celotnega Balkanskega polotoka. Na vrhu hribov skriva sledi človeške civilizacije, ki segajo več kot sedem tisočletij v preteklost. Vzpetino so najverjetneje pri svojih ritualih in prerokovanjih uporabljali že svečeniki v bakreni dobi. Legenda pravi, da so tu pravilno napovedali tako vzpon Aleksandra Velikega kot Rimskega imperija pod cesarjem Avgustom. Kasneje so vzpetino pozidala in utrdila tračanska plemena. Danes se lahko prosto sprehajaš po izkopavališčih, ostanke in najdbe pa si najlaže ogledaš v lokalnem arheološkem muzeju v kraju Kardzhali. Za vse poznavalce zgodovine in kulturnike je Perperikon obvezen ogled na potepanju po Bolgariji!

Simbol Bolgarije: Samostan Rila

Samostan Rila se je tekom časa vzpenjal, dokler ni postal pravi simbol Bolgarije in morda najbolj znan samostan vzhodne pravoslavne cerkve. Že leta 1983 se je uvrstil na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Zanimiv je predvsem zaradi nenavadnega prepleta mameluškega, arabskega, bizantinskega in romanskega stila ter veličastnih skrbno izrezljanih ikonostas, ki jih krasijo zlati lističi. V tamkajšnjem muzeju boš lahko spoznal več kot 1000 let zgodovine, povezane z destinacijo, ogledal pa si boš tudi zanimive primerke umetnosti in arhitekture.

Zgornji del stavbe z rdeče-belim vzorcem in kupolami
Samostan Rila
Foto: Boris iz Unsplash

Še nekaj nasvetov pred odhodom …

Najboljši čas za obisk Bolgarije je tik pred ali takoj po koncu poletja (april, maj, september in oktober). Takrat te čakajo nižje cene, hkrati pa prijetno vreme, ki omogoča zunanje aktivnosti v naravi. Za smučarske počitnice pa so primerni zimski meseci od decembra do februarja. Bolgarska kulinarika vključuje zelenjavo, mlečne izdelke, svinjino, piščančje meso in morsko hrano ter veliko začimb. Na potovanju poskusi njihovo šopsko solato in tarator (hladna kumarična juha z jogurtom). Bolgarska denarna valuta je lev, ki je vreden približno pol evra. Cene v Bolgariji so razmeroma prijazne študentskim denarnicam, saj se boš v Sofiji najedel že za 5 do 10 levov, cene drugod pa so še nižje. Tudi namestitve v Bolgariji so poceni.

Paradižniki, kumare in druga zelenjava v solati na belem krožniku
Tradicionalna bolgarska solata
Foto: Anestiev iz Pixabay
Prejšnji članekZnani so finalisti projekta #OkvirPomoči
Naslednji članekAli status svetovne dediščine dejansko pomaga?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.