Top 10 Gelsenkirchen – kaj videti v industrijskem mestu?

Top 10 Gelsenkirchen
Top 10 Gelsenkirchen Foto: BerndBrueggemann iz iStock

Gelsenkirchen je mesto v nemški regiji Severno Porenje-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen), v osrčju Porurja (Ruhr). Mesto z bogato industrijsko zgodovino se je spremenilo v živahno in moderno mesto. Turistom tako danes ponuja odlično kombinacijo modernih atrakcij in zgodovinskih znamenitosti. V Muzeju Ruhr lahko izveš več o industrijski zgodovini Gelsenkirchna, nato pa za sprostitev poskrbiš v živalskem vrtu ZOOM Erlebniswelt. Pomembne so tudi zanimive arhitekturne zgradbe, od katerih so številne ostanki premogovnikov.

Gelsenkirchen je letos tudi eno izmed prizorišč Evropskega prvenstva v nogometu, EURO 2024. Nogometne navdušence tako v mestu čaka tudi VELTINS-Arena, dom nogometne ekipe Schalke 04.

Gelsenkirchen, North Rhine-Westphalia, Germany - October 2021: Arial panoramic view on Veltins Arena (also known as Arena AufSchalke) at sunset, home stadium for Bundesliga team FC Schalke 04
Foto: taranchic iz iStock

Schloss Berge

Severno od Arene AufShalke se nahaja poznobaročni grad iz 18. stoletja, obdan z bujnim zelenjem. Kraj je idealen za krajši oddih od mesta in sprostitev. Če si bolj športen tip, lahko na jezeru veslaš ali si sposodiš čoln pedalino. Sprehodi se ob jezeru in po angleškem parku, nato pa se ustavi na pijači v enem izmed pivskih vrtov. Za daljši odmor pa izberi eno izmed restavracij v bližini. Neposredno ob gradu te na primer čaka Schloss Berge in Gelsenkirchen Buer – Hotel, Restaurant, Tagung.

Schloss Horst

Bi rad izvedel več o življenju prebivalcev v obdobju renesanse? Kaj so jedli in pili? Kako je izgledal njihov vsakdan? Na ta vprašanja ti bo najbolje odgovoril muzej, ki se nahaja v obokani kleti dvorca Horst. Tam se boš preselil v drugo polovico 16. stoletja in se lahko preizkusil v različnih veščinah kot tesar, kovač ali zidar. Nato boš virtualno kot princ užival na večerji pri veliki mizi: z odprtim ognjem, bojno opremo in banketno mizo, obloženo s pijačo in jedačo. Ne pozabi na primeren bonton in uživaj v plesih ter zabavi tistega časa.

ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen

Živalski vrt, ki je prejel mnoge nagrade, je bil ustanovljen leta 1949 na območju poleg kanala Rhine-Herne. Osredotoča se le na večje živali, zato je v živalskem vrtu »le« kakih 60 vrst. Te vključujejo severne medvede, leve, orangutane, žirafe, šimpanze in povodne konje. Urejeni so veliki panoramski habitati, ograde pa so oblikovane tako, da tudi obiskovalcem omogočajo enkratno izkušnjo. Morske leve tako lahko opazuješ iz podvodnega tunela, zebre in leve v »safari območju« pa v istem pogledu, čeprav so seveda v ločenih ogradah. Čez dan so razporejena tudi hranjenja živali, na katerih izveš veliko zanimivosti o posameznih vrstah.

ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen | Zoo Eindruck

Muzej umetnosti Gelsenkirchen

V neobaročni vili z modernim zastekljenim prizidkom najdeš mestni muzej umetnosti, ki se osredotoča predvsem na umetnost 19. in 20. stoletja. Muzej je bil ustanovljen šele v 60-ih letih prejšnjega stoletja, a se je hitro pričel polniti z deli ekspresionista Lovisa Corintha, dadaista Maxa Ernsta in umetnika Lászlója Moholy-Nagyja, ki je bil del umetniške šole Bauhaus. Glavna točka muzejske zbirke je kinetična umetnost, večinoma skupine Zero, ki je v muzeju delovala v 70-ih letih. Veliko kinetičnih del je pod električnim upravljanjem, predstavljajo pa eksperimentiranje gibanja, svetlobe in zvoka.

Zeche Consolidation

V južnem delu mesta najdeš pomemben ostanek rudarske dediščine. Premogovnik je dobil ime, ker si ga je skupaj lastilo sedem različnih rudarskih korporacij leta 1862. Takrat to ni bilo tako nenavadno, saj so se podjetja pogosto združila in s tem zmanjšala tveganje. Rudnik so opustili leta 1993 in je danes postal park. Nekaj let pred odhodom zadnjih rudarjev je ogromno ogrodje nad devetim jaškom pridobilo status spomenika. 53-metrska struktura s tekočim trakom in jekleno halo tako ostaja spomin na premogovniško zgodovino Gelsenkirchna. Ob obisku Zeche Consolidation si boš lahko ogledal tudi nenavadno razstavo lokalnega umetnika Wernerja Thiela, ki je industrijske materiale uporabil za svoje kolaže in instalacije.

Gelsenkirchen, Germany. Industrial heritage of Ruhr region. Zeche Consolidation - former coal mine.
Foto: tupungato iz iStock

Nordsternpark

Nekdanji premogovnik Zeche Nordstern je zamenjalo rekreacijsko območje, ki je del Porurske poti industrijske dediščine. Premogovnik so zaprli leta 1993 in že štiri leta kasneje je gostil dogodek Bundesgartenschau (vrtno razstavo). Stare transportne poti so tako spremenili v pešpoti, 60-metrski rudarski predor pa odprli javnosti. Stari industrijski materiali in predmeti so dobili nove vloge: jekleni okvirji so postali pergole v vrtovih, nekdanji rudarski stolp pa je pridobil še spomenik Herkula Gelsenkirchskega, ki ga je oblikoval Markus Lüpertz. Park danes vključuje celo amfiteater, ki vsako leto maja gosti heavy metal festival Rock Hard.

Essen, Germany - March 25, 2022: Nordsternpark, industrial heritage of Ruhr Metropolis on March 25, 2022 in Gelsenkirchen, Germany
Foto: AL-Travelpicture iz iStock

Rudarske naselbine

Če te rudarska in industrijska zgodovina mesta zares zanimata, si oglej tudi, kje je mesto gostilo velik priliv delavcev v 19. stoletju. Dve naselbini sta tudi del Porurske poti industrijske dediščine. Siedlung Flöz Dickebank je bil v 70-ih letih 19. stoletja načrtovan za rudarje, ki so delali v premogovnikih Holland, Alma in Rheinelbe. V 80-ih letih 20. stoletja je bila soseščina predvidena za uničenje, a se prebivalci niso pustili preseliti, zato si jo lahko ogledaš še danes. Še bolj zanimivo naselje pa je Siedlung Schüngelberg z dolgimi vrstami prikupnih hiš. Njegova ustanovitev sega v leto 1897. S sedmimi hektarji zelenih površin so pri oblikovanju naselja poskrbeli tudi za zdravo okolje delavcev.

Halde Rheinelbe

V najjužnejšem okrožju mesta, Ückendorfu, stoji na območju opuščenega rudnika Zeche Rheinelbe jalovišče, ki spominja na goro. Premogovnik so ukinili že davnega leta 1928, šele leta 1999 pa so odpadni material oblikovali v »hrib«. Njegov vrh se dviga 100 metrov nad morsko gladino, na njem pa stoji desetmetrski spomenik, imenovan Himmelstreppe (Nebeška lestev). Oblikoval ga je sodobni kipar Herman Prigann. Kraj je nenavaden tudi zato, ker na hribu ni nikakršne vegetacije.

Gelsenkirchen, Germany – November 06, 2020: GELSENKIRCHEN, GERMANY - NOVEMBER 6, 2020: Rheinelbe tip, landmark of Ruhr Metropolis against sky on November 6, 2020 in Gelsenkirchen, Germany
Foto: Wirestock iz iStock

Movie Park Germany

V neposredni bližini mesta je poseben tematski park posvečen filmski industriji. Movie Park Germany je razdeljen na sedem območij in ima atrakcije, ki temeljijo na slavnih filmih in televizijskih serijah. Izkusi 4D kino na temo animiranega filma Ledena doba (Ice Age). Poskusi najti pot v labirintu, ki je dobil inspiracijo v televizijski seriji Živi mrtveci (the Walking Dead), in vsebuje prizore iz serije. Nato se odpravi še na vožnjo v času, kjer te bo spremljal John Cleese. Vsako območje ima posebno obliko, na primer Santa Monica Pier, ulice New Yorka, Old West in Hollywood studio. V parku si oglej tudi različne predstave, ki so namenjene obiskovalcem vsem starosti.

TOP 10 Fahrgeschäfte im Movie Park Germany 2024

Musiktheater im Revier (MiR)

Ugleden primer povojne arhitekture je muzikal iz leta 1959 z dvema dvoranama (tako imenovani Großes Haus in Kleines Haus). Letno tu poteka približno 320 nastopov, ki obsegajo balet, opero, muzikal in opereto. Zgradbo je oblikoval Werner Ruhnaus in je danes uvrščena med zaščitene spomenike v Nemčiji. Zaznamuje jo veliko kockasto pročelje in prvovrstni primerki sodobne umetnosti v notranjosti.

Prejšnji članek11 neverjetnih dejstev o sladoledu
Naslednji članekXiaomi utrjuje pozicijo in ostaja na tretjem mestu po prodaji telefonov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.