Top 10 Hamburg: znamenitosti v mestu Rock’n’Rolla, piva in kulture

Top 10 Hamburg
Top 10 Hamburg Foto: jotily iz iStock

Mesto Rock’n’Rolla, piva in kulture je že v preteklosti privlačilo številne slavne glasbenike. Tu so se odvili nekateri izmed prvih in odmevnih koncertov Beatlov v 60-ih letih. Danes ima mesto 1,9 milijona prebivalcev in še vedno velja za okno v svet. Še vedno se požvižga na tradicijo, kar danes lahko opaziš v inovativni prehrani, številnih muzejih, galerijah in gledališčih. Če se tja odpravljaš zaradi evropskega prvenstva v nogometu, EURO 2024, ali pa zgolj na izlet, si poglej, kaj vse te čaka v mestu.

St. Pauli Fischmarkt

Ne skrbi, na tem kraju ne pridejo na račun le ljubitelji rib in morske hrane. Čeprav je ponudba svežih rib in morskih sadežev res široka, gre predvsem za kraj, kjer za mizami sedi, je, pije in se pogovarja velika množica ljudi. V trgovinicah boš našel tudi oblačila, nakit, cvetje, sadje, zelenjavo in najrazličnejše spominke. Ribja tržnica je v Hamburgu središče dogajanja že od leta 1703, odprta pa je le v nedeljah dopoldan. Gneča na tržnici je kar pravilo, a vzdušje na tržnici je prijetno. V neposredni bližini si privošči še brunch in lepo dopoldne je zagotovljeno. Namesto egg’s benedict in acai bowl poskusi tradicionalne nemške jedi, kot so Fischbrötchen (ribji sendviči), Wurst (klobasa) in preste.

St. Pauli & Reeperbahn

Hamburg Nightlife 4K Walking Tour Red Light District l Reeperbahn 🇩🇪

Svetovno znano prizorišče neskončne zabave, kjer nikoli ni dolgčas. Tu najdeš najboljše nočne klube poleg najbolj znanih barov, restavracij in bordelov. Erotične trgovine, erotična gledališča in celo muzeji seksa … Poleg hrane, pijače in žive glasbe, je za ta del mesta značilna tudi prostitucija. Ulice so osvetljene z neonskimi lučmi, fotografiranje pa je tu prepovedano. Reererbahn je znan tudi kot prizorišče, kjer so nastopali in ustvarili prvi posnetek Beatli v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Oboževalce Beatlov bodo navdušili bari Top Ten Club, Indra Club in Kaiserkeller. V prazničnem času se v tem predelu mesta odvija tudi neobičajna božična tržnica – primerna le za odrasle.

Pristanišče Hamburg

Hamburg ship container port
Foto: Marcus Millo iz iStock

Pristanišče Hamburg je tretje največje pristanišče v Evropi in glavna točka za nemški uvoz in izvoz. Lahko se odločiš za voden ogled s čolnom – a pri tem ne pričakuj lepe naravne pokrajine. Boš pa izvedel kaj novega o ladjah, ki preko oceanov tovorijo kontejnerje najrazličnejših dobrin. Če te ta gospodarski vidik dolgočasi, se raje vkrcaj na Love Boat, kjer te čaka techno party na ladji. Za ljubitelje hitrosti pa je najboljša izbira RIB-Piraten, ki bodo poskrbeli, da se ti bo ob obisku pristanišča pospešil srčni utrip.

Portugalska četrt

Portugal egg tart Pastel de Nata with azulejo tile
pastel de nata
Foto: tataks iz iStock

Poleg Portugalske je ta četrt sredi Hamburga ena redkih destinacij na svetu, kjer lahko začutiš življenjski slog te južnoevropske države. Španski in portugalski priseljenci prebivajo na področju ob ulici Ditmar-Koel-Strasse v okrožju Neustadt že od 60-ih in 70-ih let. Tu strežejo galão (espresso s parjenim mlekom) skupaj s pastel de nata, pecivom z jajčno kremo. Po ogledu pristanišča se lahko sem odpraviš na odličen morski obrok. Restavracij z mediteransko kulinariko v tem delu mesta namreč ne manjka.

Flohschanze: bolšji trg sredi Hamburga

Po zanimive retro in vintage spominke se odpravi na Flohschanze v četrti Schanzenviertel, ki velja za najboljši bolšji trg v mestu. Vsako soboto se tam zbere stotine uličnih prodajalcev, ki prodajajo pohištvo, rabljena kolesa, oblačila, medeninaste svečnike, in celo avtomobilske baterije. Ne boš pa našel novih izdelkov – gre za pravi bolšji trg. Kar pomeni, da se pripravi tudi na barantanje 😊!

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland Hamburg *** offizielles Video *** Modelleisenbahn Speicherstadt

Miniatur Wunderland ni primeren le za družine z otroki, ampak za vse, ki so vsaj nekoliko otroci po duši. Maketa prikazuje nekatera najbolj znana mesta, železnico, pristanišča in letališča. Za ogled si vzemi vsaj tri ure, pripravi se tudi na možnost gneče. Najbolje je, da karto kupiš že pred obiskom in se tako izogneš vrstam na vhodu. Ta pomanjšana podoba sveta vključuje tudi največji model železnice (v dolžini 15.400 metrov) na svetu, ki poteka skozi več območij makete: Hamburg, Združene države Amerike, Skandinavijo, letališče Knuffingen in Benetke. Maketa vključuje številne podrobnosti in prikazuje zgodbe iz vsakdanjega življenja. Že zgolj replika Hamburga ima tako 50.000 človeških figuric in nekatere znane hamburške atrakcije: živalski vrt Hagenbeck Zoo, Centralno postajo Hamburg in cerkev sv. Michaelisa. Maketo si lahko ogledaš vsak dan med deveto uro zjutraj in šesto uro zvečer.

Speicherstadt: UNESCO-va dediščina v Hamburgu

Image of Hamburg- Speicherstadt during twilight blue hour.
Foto: RudyBalasko iz iStock

Blizu Miniatur Wunderland-a te čaka destinacija, kjer lahko preživiš čudovit romantičen večer. Speicherstadt je del UNESCO-ve svetovne dediščine in vključuje labirint opečnatih skladišč in ozkih kanalov iz 19. stoletja. Številne zgradbe so spremenili v muzeje, kavarne in resetavracije. Sprehodi se po lepo osvetljenih ulicah ob kanalih ali pa se odloči kar za plovbo po ozkih kanalih ob plimi. Pri tem boš lahko občudoval dovršene arhitekturne detajle, pravljična opečnata pročelja stavb in jeklene mostove, ki se odsevajo v vodni gladini. Transport in plovba po kanalih sta neposredno odvisna od plime in oseke, ki izmenično polnita in praznita kanale.

Burg Coffee Museum

V skladišču iz 19. stoletja v Speicherstadt-u se skriva muzej, kavarna in pražarna kave. V muzeju si lahko ogledaš bogato zbirko nostalgičnih spominkov na temo kave: skodelice, pločevinke, kavne mlinčkein podobno. Lahko se odločiš tudi za 50-minutni voden ogled (cena je okrog 10 evrov), ki vključuje vzorček pražene kave za domov. Ob doplačilu se lahko odločiš tudi za degustacijo kave. Sicer pa si po ogledu muzeja vzemi nekaj časa za sprostitev v kavarni, kjer si poleg skodelice tega toplega napitka lahko naročiš tudi tortico ali pecivo.

Literaturhauscafé

Stara zgradba iz leta 1839 je včasih služila plesni šoli, nato pa je dolga leta propadala. Na srečo jo je leta 1985 rešil pred dokončnim propadom anonimni filantrop. Danes se v notranjosti lesketajo čudoviti lestenci, za mizami pa strežejo jedi iz svežih, sezonskih in regionalnih sestavin. Obrok zagotovo ne bo poceni, a ob posebni priložnosti je Literaturhauscafé lahko prava izbira.

Park Planten um Blomen

Za oddih od urbane industrijske pokrajine Hamburga si privošči sprehod po parku, ki raste že od leta 1821. Danes obsega približno 47 hektarov zelenih površin. V parku lahko opazuješ rdeče veverice, ki plezajo po drevesih, park pa vsebuje tudi nekaj tematskih vrtov: japonski rožni vrt, angleški vrt, Loki Schmidt Garten in Dahliengarten. Poleg tega park gosti tudi nekatere znane glasbene in gledališke nastope. Idealen je tudi za otroke, saj vsebuje igrišče in drsališče.

Beautiful view of flower garden in Planten um Blomen park with famous Heinrich-Hertz-Turm radio telecommunication tower in the background at dusk, Hamburg, Germany
Najboljše destinacije Hamburga Foto: bluejayphoto iz iStock
Prejšnji članekSlušalke, ki vas rešijo mestnega hrupa
Naslednji članekIntervju z bendom Presnete kasete: Posladek za vse rokerje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.