Top 10 Lihtenštajn: Kaj videti v državici z najmanj turisti?

Top 10 Lihtenštajn
Top 10 Lihtenštajn Foto: RossHelen iz iStock

Žepna državica med Švico in Avstrijo spada med najslikovitejše alpske države. Med turisti vseeno uživa precej malo pozornosti, saj je druga najmanj obiskana država v Evropi (manj turistov ima le San Marino).

Njena površina meri zgolj 160 kvadratnih kilometrov, v njej pa prebiva le nekaj več kot 39.000 ljudi. Kljub temu je zaradi ugodnih davčnih pogojev bogata država.

Lihtenštajn poseljen že od zgodnje kamene dobe, pomemben pa je bil tudi v časih Rimskega cesarstva. Popolno avtonomnost je pridobil leta 1806. Danes je priljubljena destinacija za pohodništvo, vse bolj pa dobiva na veljavi tudi med smučarji. Tu te čakajo tudi unikatna kulturna doživetja, prvovrstni muzeji in galerije ter številni gradovi.

Zanimiva dejstva o Lihtenštajnu

Uradni jezik v Lihtenštajnu je nemščina, državo pa vodi princ – gre namreč za monarhijo. Si vedel, da je le trenutni princ dejansko odrastel v Lihtenštajnu? Zanimivo je tudi dejstvo, da so vsako leto 15. avgusta vsi prebivalci povabljeni na grad Vaduz, kjer skupaj s princem praznujejo narodni dan. Gostom po uradnem sprejemu ponudijo celo hrano in pijačo, na praznovanju pa ne manjkajo tradicionalni plesi.

Ob obisku države se lahko ustaviš v turističnem informacijskem centru in za 3 € dobiš spominski žig v potni list. Najbolj priljubljene jedi, ki jih na potovanju lahko poskusiš so: käsknöpfle (narodna jed s cmoki in čebulo), ribel (mešanica koruze in pšenice, podobna kaši), leberknödelsuppe (tradicionalna juha s cmoki in jetri), dreikönigskuchen, hafalaab (priloga, podobna polenti), kratzer in luxemburgerli (sladica, meringa, polnjena s čokolado ali sadjem).

Če si želiš nepozabnega kosila z razgledom, se odpravi do restavracije Berggasthaus Sareis. Z nadmorske višine preko 2.000 metrov boš s terase lahko opazoval celotno državo, medtem ko boš užival v kulinariki. Nekaj zanimivosti iz zgodovine Lihtenštajna izveš v posnetku:

Why is Liechtenstein a Country?

Prestolnica Lihtenštajna, Vaduz

V Vaduzu prebiva le dobrih 5.000 ljudi, kar je najmanj za glavno mesto v Evropi. Ker je mesto tako majhno, si ga lahko ogledaš že v uri ali dveh. Tu lahko raziskuješ zgodovinski Städtle, v katerem je najpomembnejša znamenitost zgradba parlamenta »Landtag« ob bregu reke Ren. Obišči tudi Rathausplatz, na katerem se nahaja zgodovinska mestna hiša (Rathaus). Fotografiraš lahko grad iz 12. stoletja, Schloss Vaduz. Ta ni odprt javnosti, saj je dom monarha. Lahko pa se po lepi pešpoti sprehodiš do gradu in si ga ogledaš od zunaj. Zgrajen je bil pred približno 700 leti.

View of Cathedral of St. Florin in Vaduz - Liechtenstein
Foto: Leonid Andronov iz iStock

Vinske kleti lihtenštajnskega princa

Nenavadna atrakcija Lihtenštajna je degustacijo vin v Vinski kleti lihtenštajnskega princa. Tam lahko poskusiš več vrst rdečega in belega vina. Nahaja se v Vaduzu, poleg kleti pa lahko raziščeš še nekaj privlačnih vinogradov.

Vinske kleti Lihtenšajna
Vinske kleti Lihtenšajna Foto: on hofkellerei

Grad Gutenberg

Visoko nad vasjo Balzers na jugu Lihtenštajna stoji Grad Gutenberg oziroma Burg Gutenberg. Odlično ohranjena utrdba izvira iz srednjega veka. Stoji na 70-metrski vzpetini, ki je poseljena že od neolitika. Na njej so našli tudi zanimive arheološke najdbe, ki so danes na ogled v muzeju Liechtenstein Landesmuseum. Tekom zgodovine je bil celoten kompleks že večkrat uničen in ponovno zgrajen. Pri ogledu gradu sta najzanimivejša kapela in rožni vrt. Ogled gradu je brezplačen, med vikendi pa si brezplačno lahko ogledaš tudi vrtove. Poleti se tu odvijajo tudi različni kulturni dogodki in festivali, vključno s koncerti na prostem.

Gutenberg castle in Balzers,Liechtenstein
Foto: EMBorque iz iStock

Fürstensteig

Za ljubitelje gora je ta 6,1 kilometra dolg pohod s 713 metri vzpona nepozabno doživetje. Vidiš lahko skoraj celoten Lihtenštajn z vseh strani. Polovica poti je precej izpostavljena in vodi direktno čez pobočje gore. Pot je ozka, pod njo pa precej strmo pobočje. Kljub temu je fizično nezahtevna in jo zmorejo celo otroci, potrebna je le previdnost. Na poti te čakajo razgledi na Vaduz, Schaan, Schellenberg in Steg. Za pohod potrebuješ približno tri ure.

Swiss alpine landscape from Liechtenstein
Foto: Ian Waldraff iz iStock

Jezero Gänglesee

Jezero Gänglesee v prelepem alpskem okolju te bo očaralo s svojimi barvami. Ob jezeru stoji tudi majhna vasica Steg, ki obsega le nekaj hiš. Te so večinoma lesene in se odlično podajo v naravno okolje.

Gänglesee Lake (Ganglesee or Gaenglesee) on the Valünerbach (Valunerbach or Valuenerbach) stream and in the Liechtenstein Alps - Steg, Liechtenstein
Foto: Vesna Peric iz iStock

Naravni rezervat Rugeller Riet

Naravni rezervat obsega 90 hektarov divjine z različnimi habitati, tudi močvirjem. Ti nudijo dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, tudi redkim ali celo ogroženim. Rezervat najbolj slovi po pestrosti ptic, opazuješ pa lahko tudi kačje pastirje, metulje in lokvanje. Najboljši čas za obisk rezervata je konec maja oziroma začetek junija, ko cveti sibirska perunika. Po rezervatu so speljane pešpoti, občasno pa organizirajo tudi izobraževalne programe o mokriščih.

Lihtenštajnov naravni rezervat
Foto: on tourismos

Triesenberg

Nedaleč od Vaduza te čaka še en kraj, vreden obiska. Triesenberg je alpska dolina v hribovju, zato se od tu odpirajo tudi lepi razgledi. Obenem je to največja občina Lihtenštajna. V mestecu so posebej zanimive manjše lesene koče in prijeten lokalni utrip. V majhnem centru Triesenberga si oglej še trg in cerkev z zanimivimi kupolami. Odločiš se lahko tudi za sprehod z lamami.

Scenic aerial view of hillside villages in Triesenberg and the river Rhine, natural border of Liechtenstein, an alpine country in central Europe, to Switzerland
Foto: jikgoe iz iStock

Liechtenstein Trail

V poletnih mesecih je Lihtenštajn odlična destinacija za pohodništvo. Poleg tega, da se lahko povzpneš na katerega izmed vrhov, lahko prehodiš vsaj del 75-kilometrske poti Liechtenstein Trail. Ta te popelje čez vseh 11 občin Lihtenštajna. Vsebuje tudi 135 točk, kjer te čaka kaka znamenitost oziroma atrakcija. Poleg narave boš imel na poti namreč tudi veliko priložnosti za obisk zgodovinskih znamenitosti in gradov.

Walking and hiking trails over the Malbuntal alpine valley and in the Liechtenstein Alps mountain range - Malbun, Liechtenstein
Foto: Vesna Peric iz iStock

Schellenberg

Schellenberg je verjetno mesto z največ zgodovine in kulture v Lihtenštajnu. Bäuerliches Wohnmuseum je muzej kmetij iz leta 1518. Raziskuješ lahko tudi ruševine gradu Obere Burg in Alt-Schellenberg oziroma Untere Burg. Ogled ruševin je brezplačen! Obere Burg je bil zgrajen leta 1200 in je vseboval veliko elementov, značilnih za srednjeveške gradove. Untere Burg pa izvira iz leta 1250, po tem pa so ga še večkrat dozidali. Najverjetneje gradova od 16. stoletja dalje nista bila več v uporabi in sta zato začela propadati. Zanimivo je, da je v Lihtenštajnu pet gradov, od katerih pa sta le dva neporušena: Schloss Vaduz in Burg Gutenberg.

Schellenberg, Liechtenstein - Nov 18, 2019: Schellenberg Church - Schellenberg, Liechtenstein
Foto: diegograndi iz iStock

Muzej računal in pisalnih strojev

V muzeju je razstavljenih preko 250 eksponatov, ki pripovedujejo 150-letno zgodovino računal in pisalnih strojev. Muzej se nahaja v kraju Balzers in bo navdušil vse, ki se zanimajo za tehnologijo in razvoj. Posebna atrakcija muzeja je najmanjši kalkulator, ki je bil narejen ravno v Lihtenštajnu. Zelo zanimivi so tudi vitage pisalni stroji ter drugi zgodovinski artefakti in redki predmeti, kot so prvi mehanski kalkulatorji in pisalni stroji. V muzeju se lahko celo preizkusiš v tipkanju na pisalnem stroju!

Minimalistic white calculator on white background. Abstract calculator 3D render design.
Foto: cagkansayin iz iStock
Prejšnji članekHuawei Watch GT 4: Prepričala vas bo mešanica pomladi in francoske elegance
Naslednji članekKako je lahko navidezna resničnost še bolj zanimiva?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.