Top 10 Riga: Najboljše destinacije glavnega mesta Latvije

Pogled na mesto iz zraka
Foto: Makalu iz Pixabay

Prestolnica Latvije, Riga, je največje baltiško mesto in geografsko središče Baltika. V njej živi tretjina prebivalcev Latvije. Znana je po živahnem nočnem življenju s številnimi bari in vrhunskim domačim pivom. Dodatno lahko obisk popestri dogajanje v mestu. Zanimiv je na primer obisk na tako imenovani Janis day 23. junija, ob Riga City festivalu sredi avgusta, Staro Riga light festivalu sredi novembra ali pa decembra, ko so postavljene božične tržnice.

Spodaj pa je predstavljenih top 10 destinacij v Rigi, ki si jih lahko ogledaš vsak dan:

Vecrīga oziroma zgodovinsko središče Rige

Staro mesto, ki je tako zgodovinsko kot tudi geografsko središče Rige, leži na desnem bregu reke Daugava. Kljub rušenju utrdb in obzidja med letoma 1857 in 1863 je ohranilo svoj trdnjavski značaj. Med glavne znamenitosti Rige se tako uvršča tudi Riški dvorec, ki je bil zgrajen leta 1330 kot rezidenca starešine Livonskega reda. V samem središču starega mesta na tržnem trgu (danes Rātslaukums) se nahajata Riška mestna hiša (Rīgas rātsnams) in Hiša Bratovščine črnoglavcev (Melngalvju nams). Med številnimi cerkvami in stolnicami sta najbolj znani Riška stolnica in cerkev sv. Petra. Med sprehodom po starem mestnem jedru si lahko ogledaš še Švedska vrata, centralno tržnico, akademijo znanosti, opero in stolnico sv. Jakoba. Mesto prav na vsakem kotičku ponuja zanimive motive za fotografski objektiv.

Trije bratje

Tri hiše različnih barv in iz različnih obdobij, ki se jih je prijelo ime »trije bratje«. Bela stavba je bila zgrajena konec 15. stoletja, rumena sredi 17. stoletja in zelena sredi 18. stoletja. Nenavadna ni le njihova zunanjost, ampak tudi notranjost, saj imajo zelo visoke stolpe, ozke hodnike, strma stopnišča in opečnata tla. Včasih je v eni izmed hiš delovala pekarna, zato zgodovinarji sklepajo, da so v hišah nekoč prebivali peki.

Tri hiše različnih barv: zelena, rumena in bela
Foto: Makalu iz Pixabay

Riga v slogu Art nouveau

Posebna značilnost mesta so zgradbe v slogu Art nouveau, zaradi katerih se je zgodovinsko središče Rige vpisalo na Unescov seznam svetovne dediščine v Europi, ker ima največje število tovrstnih stavb. Slog, imenovan tudi secesija ali jugendstil, je zaznamoval vsa umetniška področja konec 19. in začetek 20. stoletja. V Rigi se je slog izražal v dveh glavnih smereh: dekorativni in nacionalno-romantični. Za slog so značilne ukrivljene črte in geometrijski okraski. Najbolj značilne stavbe, ki jih je zgradil Michael Eisenstein (oče filmskega režiserja Sergeja Eisensteina) so v Albertovi ulici.

Reka Daugava razpolavlja Rigo

Reka Daugava je zanimiva, ker je zelo široka. Ogledaš si jo lahko z mostu (hoja po mostu z enega brega na drugi breg traja okrog 15 minut), lahko pa se odločiš tudi za veslanje po reki. Seveda zgolj poleti, saj pozimi reka zamrzne, kar domačini izkoristijo za drsanje.

Most čez široko reko
Foto: Websi iz Pixabay

Hiša s črnimi mačkami

Hišo je leta 1909 zgradil arhitekt Friedrich Scheffel v slogu poznega racionalnega modernizma z elementi Art nouveau. Zanimiva je zaradi kipov mačk na strehi, s katerima je povezana tudi legenda o premožnem trgovcu. Ta naj bi skulpture jeznih črnih mačk naročil, ker ga niso sprejeli v Riški veliki ceh. Postavil ju je na koničaste stolpiče svoje hiše tako, da sta z repi obrnjene proti oknom starešine Velikega ceha.

Stožčasta streha s kipom jezne črne mačke na vrhu
Foto: IgorShubin iz Pixabay

 

Velikanska tržnica

Posušene ribe
Foto: Alex Bell iz Unsplash

Tudi tržnica je del UNESCO-ve kulturne dediščine in je ena izmed največjih in najbolj obiskanih tržnic v vzhodnem delu Evrope. Razprostira se na 72.300 kvadratnih metrih, dnevno pa jo obišče do 100.000 ljudi. Nahaja se blizu železniške postaje in reke Daugava. Posebna ni le zaradi svoje velikosti, ampak arhitekture. Urejena je v petih velikih stavbah, ki so bili včasih hangarji za nemške cepeline. Prodajajo se obleke, bižuterije, kmečki pridelki in celo kaviar. Zaradi bližine morja so ribe na tržnici vedno sveže. Kupiš lahko tudi nakit in okraske iz jantarja, ki ga morje v izobilju naplavlja na obalo.

Tudi Riga ima svoj kip svobode

V centru Rige na večjem trgu stoji 42 metrov visok spomenik, posvečen padlim vojakom v latvijski vojni za neodvisnost, ki je trajala med leti 1918 in 1920 (kasneje si je država morala ponovno priboriti neodvisnost). Zanimivo je, da je bila Latvija med 2. svetovno vojno okupirana, a kipa celo v času sovjetske okupacije niso podrli, saj je zaradi lepote že takrat imel veliko umetniško vrednost. V spodnjem delu spomenika različne skulpture prikazujejo latvijsko zgodovino in kulturo, na vrhu visokega stebra pa stoji kip svobode s tremi zlatimi zvezdami v rokah.

Kip, ki v rokah drži tri zlate zvezde in pogled na mestno ulico
Foto: Ivars Utināns iz Unsplash

Sproščujoč oddih v centralnem parku sredi Rige

Za kratek pobeg od mestnega vrveža poskrbi tako imenovani Bastejkalna Parks (angleško Bastion Hill Park) blizu latvijskega kipa svobode. Ozke pešpoti, drevoredi, skalnjaki in slapovi; v parku je lepo poleti in pozimi. Je pa poleti odprto še pristanišče poleg parka, od koder s čolnom lahko raziskuješ mesto. Barvit park z romantičnim vzdušjem je posebej primeren za opazovanje sončnega zahoda – posebno v dvoje.

Hiša Bratovščine črnoglavcev

Kljub svojemu zgodovinskemu videzu je bila hiša zgrajena šele leta 1999, danes pa je že preurejena v muzej. Med 2. svetovno vojno je bila zgradba iz leta 1334 namreč popolnoma uničena, zato jo je bilo potrebno izgraditi na novo. Pri tem so lahko pomagali prostovoljci, ki so s prispevkom 7 do 11 evrov lahko k zgradbi pristavili eno opeko. Danes lahko tu od torka do nedelje spoznavaš Bratovščino črnoglavcev in zgodovino zgradbe ter se sprehodiš tudi po notranjosti hiše.

Oranžna zgodovinska zgradba s številnimi oboki
Foto: Makalu iz Pixabay

Muzej motornih vozil v Rigi

Največji muzej vozil v Baltiku bo navdušil predvsem ljubitelje avtomobilov in tehnologije. Muzejski eksponati so predstavljeni tako, da obiskovalcem postrežejo z zgodbo o motornih vozilih, pomembnih osebnostih in zgodovinskih dogodkih v svetu avtomobilske industrije. V muzeju si lahko ogledaš repliko najstarejšega patentiranega avtomobila Benz Patent Motorwagen, zbirko dirkalnih vozil, ki so podirala zgodovinske rekorde, impresivno zbirko specializiranih, transportnih in vojaških strojev ter zbirko sovjetskih avtomobilov. Gre za sodoben muzej s številnimi interaktivnimi elementi, saj so ga po triletni prenovi ponovno odprli leta 2016.

Najboljši čas za obisk Rige, glavnega mesta Latvije

Če so te zgornje znamenitosti že prepričale, da je Riga tvoj naslednji potovalni cilj, je tu še ena dobra novica. Ravno julij in avgust sta za obisk Rige najbolj priljubljena meseca. Vreme in temperature pa so za obisk Rige odlični tudi maja, junija, septembra in oktobra, ko je v mestu tudi nekoliko manj gneče. Izven glavne turistične sezone so tudi cene poletov in prenočišč nekoliko nižje.

Prejšnji članekOtroci so mnenja, da je briljantnost moška lastnost
Naslednji članekViteški turnir je nadaljevanje vredno svojega naziva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.