Top božični sejmi in najlepša božična mesta blizu Slovenije

Foto: chriswanders iz Pixabay

Najlepša božična mesta to postanejo zaradi božičnih sejmov. K sreči so evropska mesta v bližini Slovenije polna prečudovitih božičnih sejmov. Na enem mestu smo zbrali Top božične sejme 2022, ki se skupaj s krajem uvrščajo med najlepša božična mesta.

Köln, Nemčija

Kölnski božični sejem s svojo lepoto vsako leto privabi milijone obiskovalcev. Krasi ga ena izmed najlepših božičnih jelk v Evropi. Na sejmu prodajajo različna darila in rokodelske izdelke, privoščiš pa si lahko tudi kakšno kulinarično dobroto. Vzdušje na sejmu te bo popolnoma začaralo.

København, Danska

Če bi rad doživel pravi nordijski božič, se med 18. novembrom in 31. decembrom odpravi v park Tivoli Gardens na Danskem. Ta zgodovinski zabaviščni park se v prazničnem času spremeni v zimsko pravljico z več kot 500.000 lučkami, lesenimi hiškami v pristnem skandinavskem slogu in drevesi, ki jih pokriva snežna odeja. Na sejmu obvezno poskusi aebleskiver in glögg oziroma jabolčne cmoke in kuhano vino.

Budimpešta, Madžarska

Adventno praznovanje pred baziliko že drugo leto kraljuje med božičnimi sejmi v Evropi. Na njem se bo predstavilo več kot 100 rokodelcev in gastronomskih mojstrov. Vsak večer praznično atmosfero dopolni lightshow, projeciran na fasado bazilike. Spremljajo ga glasbeni nastopi s prazničnim programom. V skladu s krščanskimi običaji se na adventnem vencu vsako adventno nedeljo prižge nova sveča. Ker je božič tudi čas ljubezni in skrbi za sočloveka, so organizatorji sejma k sodelovanju povabili tudi številne dobrodelne organizacije.

Dunaj, Avstrija

Že sredi novembra se avstrijska prestolnica z božičnimi pekovskimi dobrotami in toplim punčem prepusti magičnemu božičnemu duhu. Mestni trg obiskovalce pričakuje z božičnimi darili, okraski za božične jelke, sladkarijami in toplimi napitki. Otroci se lahko zabavajo na vrtiljaku ali pa se udeležijo rokodelskih delavnic. Božično dogajanje je pestro tudi pred palačo Schönbrunn, kjer je med prazniki še posebej romantično.

Basel, Švica

Če iščeš avtentično doživetje in unikatno atmosfero, jo boš zagotovo našel na božičnem sejmu v Baslu. Tradicionalno Basel velja za najlepše in največje božično mesto v Švici, ki je vredno vsakoletnega ogleda. Dobro ohranjeno staro mestno jedro je odeto v tople božične barve, mnogo trgovinic in zgradb pa svoje fasade v tem času okrasi z zlatim sijajem. Pri obisku mesta si oglej veličastno božično drevo na Münsterplatz-u, ki ga krasijo ornamenti znanega dekoraterja Johanna Wannerja.

Metz, Francija

Sejem je zanimiv zaradi številnih aktivnosti, ki so na voljo le v prazničnem času v Metzu. Te vključujejo »pot latern«, panoramsko kolo in obisk lesenih hišk, ki ponujajo lokalne produkte. Na »božični piramidi« si poišči ročno izdelano darilo, nato pa si privošči ingverjevo pecivo (oziroma gingerbread) s skodelico kuhanega vina ali vroče čokolade. Sejem ne privablja le turistov, temveč tudi umetnike, kreatorje, oblikovalce (kot je Philippe Starck), start-upe in inovativne hotele.

Madeira, Portugalska

Madeira in Porto Santo ponujata zanimiv obisk celotno leto, a ju je vredno obiskati tudi v času božično-novoletnih praznovanj. Otoka od 1. decembra do 9. januarja krasi tisoče lučk. Med izdelki, ki jih ponujata, so značilne eksotične rastline, tradicionalni spominki in seveda tipične specialitete in pijače. Ob obisku boš božično veselje najbolje doživel ob dnevnih aktivnostih in različnih šovih, ki vključujejo božične zbore in nastope folklornih skupin. Vrhunec predstavlja znamenit ognjemet, ki je uvrščen v Guinessovo knjigo rekordov kot največji šov na svetu.

Prejšnji članekHuawei Mate 50 Pro: S tehnologijo SuperEnergy Boosting boste vedno mirni glede baterije
Naslednji članekZnani prejemniki najvišjih nagrad za umetniške dosežke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.