Utrecht – sanjsko študentsko mesto

Obvladljivo mesto, prepredeno s kolesarskimi stezami, sproščena atmosfera, odlične šole, kopica kulturnih in glasbenih dogodkov za vse okuse in nepregledna množica mladih z vsega sveta – Utrecht, priljubljena destinacija za Erasmus izmenjavo in podiplomski študij, omogoča sanjsko študentsko izkušnjo. Navsezadnje je dovolj zgovoren že podatek, da je kar četrtina prebivalcev Utrechta študentov…

Živahen utrip za dobro počutje
Utrecht je četrt milijonsko mesto, četrto največje na Nizozemskem, slabih 40 minut z vlakom oddaljeno od Amsterdama in z najbolj izobraženo delovno silo v državi. Skozi center se vijejo kanali, veliko je čudovito vzdrževanih parkov s popolno, živozeleno travo, ki kar vabi k piknikom in športnim aktivnostim. Vsi se vozijo s kolesi, kolesar je glavni udeleženec v prometu, ki ga prav vsi (dokaj redki) avtomobili dosledno in spoštljivo upoštevajo, brez kakršnegakoli trobljenja. Trikrat na teden oživi ogromna tržnica, kjer prodajajo vse – od mobitelov do vloženih oliv, od oblačil do rabljenih leposlovnih knjig. Pa tudi sicer je Utrecht hiperaktivno mesto, kjer se nenehno nekaj dogaja. Pravzaprav se zdi, da si raznorazni festivali sledijo kar drug za drugim.

Zabava za vsak okus
Stalna ponudba zabave je prav tako pestra. Za “kofetkanje” so simpatični lokalčki Flaters v centru ob kanalu, Parkcafe pri Wilhemina parku ter Winkel van Sinkel, ki je najverjetneje najlepša lokacija v mestu. Tudi glavni trg Neude je poln prijetnih barčkov za druženje s sošolci, večerne urice pa znatno popestri recimo obisk Mick O’Connel’s puba z dobrim pivom in športnimi prenosi. Ta ob torkih organizira mednarodne večere podiplomskih študentov, ob sredah pa so taka srečanja v Jan Primusu, ki se nahaja med centrom in univerzitetnim kampusom. Sicer pa je žurov vedno dovolj – če drugega ne, se v študentskih domovih vedno najde kak novih poznanstev željan organizator. Med študenti izredno priljubljeni klubi pa so denimo Havana (s kubansko glasbo), Oude Pothuys in Jazz Podium (z džez koncerti), Tivoli ter Storm (s plesno disko glasbo). Filmsko razpoloženi pa lahko izkoristijo premiere presenečenja (sneak previews) – ne veš, kaj greš gledat, zato pa plačaš precej cenejšo vstopnico.

Kakovosten študij
Študij na Nizozemskem se zdi veliko bolj individualiziran kot pri nas, kontaktnih ur s predavatelji je neprimerno manj. Več je samostojnega in timskega raziskovalnega dela, zlasti na podiplomski stopnji, odnos s profesorji pa je veliko bolj sproščen in obarvan z občutkom enakopravnosti. Knjižnice so odlično založene, tako specializirane fakultetne knjižnice, kakor tudi velika, moderna univerzitetna knjižnica na kampusu De Uithof, le 20 minut s kolesom iz centra. Še posebej pa znajo tuji študentje ceniti dostop do elektronskih baz milijonov znanstvenih člankov, ki resnično vzbudijo željo po poglabljanju znanja. Velik delež programov in predmetov se izvaja v angleškem jeziku in to večinoma na dokaj visoki jezikovni ravni. Nivo akademske angleščine pa študentje skozi študijsko leto in kopico napisanih raziskovalnih nalog še izboljšajo. Naučijo pa se lahko tudi nizozemščine. Tečaji so na voljo tudi po zelo ugodnih cenah, zlasti tisti, ki jih vodijo prostovoljci.

Muhasto vreme in nagajive cene
Sončnih dni je v Utrechtu načeloma manj kot pri nas, sploh v primerjavi s slovensko Obalo, skoraj neprestano piha in edino pravilo glede vremena je, da ni pravil! Dežnik je pametno imeti vselej s sabo, ali še raje kapo, ki je pri vožnji s kolesom bolj priročna. Tudi slojno oblačenje po principu čebule ni slaba ideja. Včasih se vreme spreminja dobesedno na vsakih petnajst minut – sonce, oblaki, dež, veter… vse v enem dnevu, vse skorajda naenkrat. Ampak sčasoma se vsak navadi na novo klimo in prehladi niso več težava. Veliko večji problem predstavljajo cene, ki so za naše dohodke relativno visoke. Najemnina za sobe v študentskem domu (resda novem, pa vendar) se giblje med 450 in 570 evri mesečno (stroški vključeni, vključno s širokopasovnim internetom), res pa je, da gre za popolno opremljene apartmaje, s pralnim strojem, mikrovalovko, televizijo in številnimi drugimi kuhinjskimi aparati. Da o telefonu v sobi, domofonu in krasni kolesarnici niti ne govorimo. Cenovno ugodnejšo alternativo seveda predstavlja ponudba sob pri zasebnikih, a te so večinoma neopremljene in zato manj privlačne za tuje študente.

Nepozabna mednarodna izkušnja
Študij v tujini je priložnost za osebnostno rast, širjenje obzorij in spoznavanje novih ljudi, kultur in jezikov. Je obdobje, ki te zaznamuje in obogati, in Utrecht je gotovo prava izbira za vse, ki si želijo potopa v mednarodno okolje, ki izžareva svetovljanstvo in zavest, da so vsi cilji in vse sanje uresničljivi, če se zanje le dovolj potrudimo. Pa še lokacija je idealna za najrazličnejša potovanja po Evropi. Je ali ni Utrecht sanjsko študentsko mesto?!


Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.