ŠOU Svetovalnica

Izobraževanje odraslih

Živjo!
Ker bom letos na faksu pavzirala, bi si rada v tem času pridobila dodatno izobrazbo, hkrati me pa skrbi, kako si bom letos zaslužila denar, s katerim bom plačala zdravstveno zavarovanje, nadomestila izgubo otroškega dodatka. Na faksu sem slišala, da si lahko z izobraževanjem odraslih rešim oba problema. Je to sploh res? Koliko pa je vaj, kakšno gradivo moram kupiti, če se vpišem, do kdaj se lahko vpišem? Alenka

Hej!
Res je, da je zelo veliko programov izobraževanja odraslih, ki ponujajo izobrazbo z zelo različnih področij, vendar pa moraš biti pazljiva, da si izbereš javno veljavni program, saj je v njem pridobljena izobrazba povsod priznana. V nasprotnem primeru se ti lahko zgodi, da ti npr. v nekem podjetju ne bi upoštevali tako pridobljene izobrazbe.

Če se vpišeš v javno veljavni program izobraževanja odraslih za pridobitev srednje strokovne ali srednje poklicne izobrazbe ali se prek izobraževanja odraslih vpišeš v maturitetni ali poklicni tečaj, boš pridobila tako status udeleženca izobraževanja odraslih kot tudi vse pravice iz statusa dijaka, torej kot da bi bila zopet v 1. letniku srednje šole. Za več informacij poglej obvestilo Davčne uprave RS z dne 11.5.2007, objavljeno tudi na naši spletni strani. Kot dijakinja pa boš lahko delala prek študentskega servisa, pri čemer boš imela t.i. študentsko dohodninsko olajšavo za dohodke iz dela prek študentskega servisa in ne bodo ti trgali 25% od vsakega nakazila. Prav tako boš lahko zdravstveno zavarovana kot do sedaj, prek staršev, in lahko boš prejemala otroški dodatek in družinsko pokojnino.

Če pa bi se vpisala v kak javno-veljavni program izobraževanja odraslih, ki pa ni eden od programov, navedenih v prejšnjem odstavku, pa bi najverjetneje dobila le status udeleženca izobraževanja odraslih in ne boš dobila pravic iz naslova statusa dijaka. V tem primeru bi lahko delala prek študentskega servisa, pa ne bi imela olajšave za prejete dohodke in bi ti od vsakega nakazila trgali 25% zneska kot akontacijo. Lahko bi se zdravstveno zavarovala kot do sedaj, prav tako pa prejemala štipendijo.

Pomembno je še, da boš lahko iz naslova vpisa v program izobraževanja odraslih prek študentskega servisa delala do 26. rojstnega dne, zdravstveno zavarovanje in druge pravice pa boš lahko, če ni s posebnimi predpisi drugače določeno, koristila do 27. rojstnega dne.

Več o izobraževanju odraslih si lahko prebereš na forumu spletne strani Svetovalnice, na www.svetovalnica.com , pod delom foruma “ponavljanje, pavziranje”. Tam so tudi navodila, kako dobiti več informacij od Andragoškega centra Slovenije in drugih institucij.

Če hočeš dobiti več informacij, npr. kakšno izobrazbo in kakšne pravice boš dobila z vpisom v nek izobraževanja odraslih, potem se obrni na Andragoški center Slovenije, izvajalca programa, Ministrstvo za šolstvo in šport ter tisto institucijo, pri kateri bi uveljavljala neko pravico. Npr. glede otroškega dodatka se obrni na center za socialno delo.

Glede števila vaj, vpisa in ostalih vprašanj o samem poteku programa izobraževanja odraslih pa se obrni na samega izvajalca programa izobraževanja odraslih, saj to ni urejeno z nekim splošnim predpisom, temveč je odvisno od vsakega programa posebej.

Upam, da boš imela veliko uspeha pri izbiri programa ter da boš v letošnjem letu opravila vse obveznosti za nadaljevanje študija na faksu.

Lep pozdrav, Luka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.