V Brno na moot court

Beseda moot court označuje mednarodna tekmovanja, na katerih se študenti prava med sabo pomerijo v sposobnosti argumentacije fiktivnih pravnih primerov. Ker pravni študij v osnovi temelji predvsem na pridobivanju teoretičnega znanja, ima izkušnja zastopanja stranke na takšnem tekmovanju in vpogled v pravo delo odvetnikov, sodnikov, arbitrov in tožilcev neprecenljivo vrednost.

Ljubljanska pravna fakulteta se mednarodnih moot courtov udeležuje že vrsto let. Večina jih poteka v angleščini in zahteva večmesečne intenzivne priprave. Med najbolj znanimi so Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition s področja mednarodnega prava, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot s področja mednarodne arbitraže in European Law Moot Court Competition, ki je simulacija postopka pred Sodiščem Evropske unije.

V letošnjem letu sem se tudi sama udeležila enega izmed moot courtov, natančneje The Central and East European Moot Court, ki je potekal konec aprila v Brnu. V ekipi sva sodelovali dve absolventki (Neža Šubic in Helena Uršič) in študent 4. letnika (Jure Globočnik). Celotno obdobje priprav so nam ob strani stali nekdanji tekmovalci Karmen Lutman, Dušan Mitrović, Urška Cujnik in mentorici mag. Martina Sever in doc. dr. Ana Vlahek. Z intenzivnim delom smo začeli januarja, ko smo izvedeli za temo tekmovanja. Organizacijski odbor nam je poslal pb. 500 strani gradiva (zakonodaje, sodb in strokovnih člankov), ki je postalo naše vsakodnevno branje. Letošnji primer je temeljil na vprašanju predaje osumljencev med državami članicami EU, problematičnem zlasti z vidika varstva človekovih pravic. Tekmovalna vprašanja so se nanašala na upravičenost predaje mladega avtista Sheldona, nič hudega slutečega avtorja naprednega računalniškega programa, s katerim so si državni sovražniki olajšali pot do vdora v elektronski sistem državne banke. Predaja in posledična premestitev v novo okolje bi na avtista nedvomno negativno vplivali in celo vodili v nečloveško oz. ponižujoče ravnanje. Naša naloga je bila, da pripravimo dva memoranduma (enega v imenu Sheldona, enega pa v imenu nasprotne države) ter Sodišče Evropske unije prepričamo v svoj prav s čim boljšimi argumenti.

Konec marca smo oddali pisne izdelke in sledili so trije tedni priprav na ustne nastope. Osredotočili smo se na svoje najmočnejše argumente in vadili pravilen način komunikacije s sodiščem. Fraze, kot so „Yes, your Lordships“ ali „The Applicant respectfully submits“, so se nam zaradi številnih ponovitev za vedno vtisnile v spomin.

26. aprila smo odpotovali v Brno in se naslednji dan pomerili v prvem krogu tekmovanja. Naši nasprotniki so bili študenti iz Belorusije in s Češke. Po večerji nas je razveselila novica, da smo si prislužili nedeljski polfinale. Tako je noč minila v pomanjkanju spanja in pripravah na zadnjo preizkušnjo. Za zmagovalce ustnega dela so sodniki razglasili kolege iz Bolgarije, naši ljubljanski univerzi pa smo priborili 1. mesto v kategoriji pisnih izdelkov in nagrado za najboljšega govornika, ki jo je prejela Neža Šubic.

Po štirih intenzivnih letih študija slovenske zakonodaje je moot court kot izlet v razburljive vode pravniškega dela in odlična popotnica na poklicni poti. Kar pa šteje še več, je dejstvo, da vsak moot splete nova prijateljstva, okrepi tista starejša in poskrbi za mnoge nepozabne spomine, ki dodajo piko na i pravnemu študiju.

 

Helena Uršič

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.