Komuniciranje s seboj

Ste se kdaj vprašali, kako bi izgledalo vaše življenje, če bi lahko počeli to, kar ste si od nekdaj želeli? Če bi lahko ves čas nekako uživali? Kako bi bilo, če bi bili dejansko srečni in zadovoljni s svojim vsakdanom in sami s seboj?

Sama sem si podobna vprašanja postavljala približno pol leta nazaj. V svojem vsakdanjiku sem bila zelo aktivna študentka in čeprav se mi je moje življenje zdelo skoraj popolno, sem globoko v sebi čutila, da mi nekaj manjka. In danes vem kaj – komunikacija.

 

Vseskozi nas učijo, da je komunikacija ključ do uspeha. Reši lahko (skoraj) vse spore in nejasnosti. Komunikacija med ljudmi je sicer pomembna, ampak kaj pa naša komunikacija z nami samimi? Kdaj ste nazadnje res odkrito komunicirali sami s seboj?

 

Pod vplivom inspiracijskih govorov TEDx sem se decembra odločila, da se zavestno umaknem iz ustaljenega vsakdanjika in poskusim nekaj novega zame – komunicirati sama s seboj. Tako sem opustila ustaljene tirnice ter začela raziskovati nova območja. Namesto obveznih predavanj na faksu sem obiskovala vse mogoče konference in podobne dogodke, spoznavala in poslušala ljudi iz prakse. Delala sem stvari, ki me zanimajo, bila sem prostovoljka, postala sem trenerka mehkih veščin, veliko sem potovala in bila ob morju, brala sem knjige, ki sem si jih od nekdaj želela prebrati, pa nisem imela časa.

 

Odzivi prijateljev in družine so bili različni. Prej ali slej pa so vsi opazili, da delam stvari po notranjem občutku in da se nekako iščem. Nikoli prej si nisem vzela dovolj časa za to. Da pa bi človek res ugotovil, kdo v osnovi je, mora stopiti iz območja poznanega in poiskati samega sebe. Ker, saj veste, kako pravijo: „Step out of your comfort zone – there’s where the magic happens.“ *

 

S tem v mislih sem se odločila za, zame, največji podvig do zdaj in si zastavila nov izziv. Tako že junija sama odpotujem v Ameriko. Tam bom preživela kar pet mesecev in vem, da se bom domov vrnila polna zanimivih spoznanj o novih poznanstvih in kulturi, predvsem pa se veselim novih spoznanj o sebi.

 

Najpomembnejše, česar sem se v teh šestih mesecih naučila, je, da v današnji družbi ne manjka medsebojne komunikacije. Te je včasih (tudi preko on-line kanalov) mogoče celo preveč. Vsekakor pa nam primanjkuje primarne, notranje komunikacije. Pravzaprav ne gre za to, da naredimo ekstremen preskok in opustimo vse, za kar smo doslej mislili, da je prav. To ne zagotavlja uspeha. Prav tako tega ne zagotavlja potovanje na drug kontinent. Vsak človek ima svoj način iskanja samega sebe, najde pa ga lahko le s komunikacijo s samim seboj.

 

Vzemite si torej čas zase, poslušajte se in komunicirajte sami s seboj. Mogoče vas bo presenetilo, kaj vse boste odkrili.

 

 

Nina Dajčer,

članica Študentske sekcije

Slovenskega društva za odnose z javnostmi

* „Stopi iz območja udobja – tam se zgodi čarovnija.“

 

MojPiar.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.