Velik uspeh Slovenije v reviji National Geographic

Triglav national park sunlit mountains peaks, Soca Trenta valley forest view,  backpacking, hiking Slovenia nature, travel Europe.
Foto: Subbotsky iz iStock

Slovenija, država na sončni strani Alp, se je uvrstila na eno od petih najboljših destinacij za potovanje v jesenskem septembru po oceni Nationala Geographica. Revija National Geographic je znana po fotoreporterstvu in je ena najbolj branih revij vseh časov. Objavlja tudi prispevke o najboljših destinacijah za potovanje, na katerega se je uvrstila tudi Slovenija.

Super pohvala za Slovenijo kot destinacijo

V državi na sončni strani Alp, kjer se pohodniška sezona jeseni zaključi zaradi vremena, je zadnji poziv za pohodništvo. September je spektakularen mesec za bivanje v visokogorju, saj je še vedno topel, suh in sončen, drevesa pa tvorijo ognjeno sezonsko podobo. National Geographic piše, da slovenske Julijske Alpe na vzhodnem koncu gorske verige zaznamujejo nazobčani apnenčasti vrhovi, ki ponujajo vedno več označenih pohodniških poti. V osrčju gora se nad čudovitima Bohinjskim in Blejskim ledeniškima jezeroma dviga najvišji slovenski vrh Triglav. Pohodniška pot Juliana je pred kratkim začrtana mreža poti, ki prečka 270 kilometrov severozahodne Slovenije, vključuje Triglavski narodni park in prečka nekatere najbolj spektakularne alpske predele v državi.

Beautiful evening view of a bridge crossing over Soca River, one of the most beautiful European rivers running through the Soca Valley near Triglav National Park in Slovenia.
Foto: wallix iz iStock

Slovenske Julijske Alpe

Mogočni vrhovi z neverjetnimi razgledi in kristalno čisto vodo, ki se bleščijo v soncu, so zelena pokrajina, v kateri prevladujeta mir in energija. Vrhovi v slovenskih Alpah segajo do 2500 metrov in več. Kralj tega gorovja je Triglav, najvišja gora Slovenije in simbol slovenskega naroda, z višino 2864 metrov. Vse to pa poteka z znamenitem Triglavskem narodnem parku.

Valley with the lake in the Triglav National Park. The water surface reflects the surrounding mountains in Julian Alps , Slovenia
Foto: gevision iz iStock

Triglavski narodni park

Triglavski narodni park poleg visokih gora ponuja tudi slikovite alpske doline, reke in jezera. Največja med njimi so Bohinjsko jezero in idilično Blejsko jezero z edinim slovenskim naravnim otokom. Obiskovalci lahko sledijo smaragdni zeleni lepoti reke Soče vse od njenega izvira v Trenti, obujejo pohodniške čevlje in raziskujejo zakladnico naravnih lepot Triglavskega narodnega parka ter se odpravijo po poti Juliana.

Church of Sv. John the Baptist and a bridge by the Bohinj lake, Slovenia
Foto: Remedios iz iStock

Pot Juliana

Juliana Trail je krožna daljinska pohodniška pot, dolga 267 kilometrov. Pot poteka skozi doline, čez prelaze, skozi gozdove, urbana središča, samotne planote in ob rekah Save, Bače, Soče in Tolminke. Pot je razdeljena na 16 dnevnih etap dolgih med 18 in 25 kilometrov. Na poti se pohodniki srečajo z zgodovino železarstva, spoznajo kraje velikih slovenskih pisateljev in pesnikov, spoznajo pomen čebelarstva, pomen ohranjanja kvalitetnih gozdov, se napili čiste, bistre vode, spoznali utrip turističnih destinacij, srečali preproste ljudi, hodili po krajih, ki jih je zaznamovala prva svetovna vojna in čutili utrip slovenskih gora.

Soca River in Slovenia. Beautiful Aerial of turquoise Mountain River.
Foto: Frederick Thelen iz iStock

Poleg Slovenije so se na listo uvrstili še Sicilija, Nemčija, Namibija in Cornwall.

Juliana Trail – a walk around the Kingdom of the Goldenhorn

VIRNational Geographic
Prejšnji članekSkyShowtime najavlja uradni datum lansiranja in predstavitev vsebine 
Naslednji članekNovi gradbeni materiali navdihnjeni s termiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.