Vse najboljše, AEGEE Ljubljana!

AEGEE oz. Društvo evropsko usmerjenih študentov letos praznuje 15-letnico obstoja. Ob tej priložnosti člani decembra organiziramo dogodek Globalna časovna saga, praznovanje pa bomo zaključili z že tradicionalnim dogodkom Traditional Slovenian Drinks and Habits.

AEGEE Ljubljana je ena največjih in najaktivnejših članic AEGEE-ja in ima za sabo že vrsto uspešnih projektov. Bistvo našega društva vse od njegove ustanovitve ostaja isto: preko druženja z mladimi iz vse Evrope pripomoči k bolj odprti in tolerantni družbi. Tej ideji vsako leto sledimo s projekti, na katerih gostimo tuje študente, obenem pa našim članom omogočamo udeležbo na podobnih projektih po vsej Evropi.

Glavni projekt organizacije še naprej ostajajo poletne šole. Naša letošnja je bila nekaj posebnega, saj je potekala v sodelovanju z AEGEE Maribor in AEGEE Nova Gorica/Gorizia. Vožnja s traktorjem do mlina, delavnica trebušnega plesa, rafting na Soči predstavljajo le delček ponudbe 16-dnevnega potepanja po Sloveniji. AEGEE Ljubljana pa ni ponosna le na poletne šole, temveč tudi na številne druge projekte, med katerimi izstopajo strokovni seminarji in izmenjave z drugimi članicami. Jeseni leta 2003 je v Ljubljani potekal izjemno uspešen projekt z naslovom Europe’s (Torn) Identity, katerega častni pokrovitelj je bil gospod Milan Kučan. Na njem je 35 tujih in 12 slovenskih udeležencev razpravljalo o različnih vidikih evropske identitete. Projekt na podobni ravni smo izpeljali tudi letos, ko je v aprilu potekal Diplomatski seminar. 30 študentov iz 16 evropskih držav se je udeležilo predavanj in delavnic na teme lobiranja, protokola, strategij pogajanj. Med številnimi predavatelji sta bila tudi Ksenija Benedetti, šefinja slovenskega protokola, in izkušen diplomat, dr. Danilo Türk.

AEGEE organizira tudi izobraževanja za svoje člane in tako smo v društvu spomladi leta 2005 organizirali t.i. Training for Trainers, na katerem so izkušeni člani prenašali svoje izkušnje, pridobljene v organizaciji, na manj izurjene člane. Jeseni leta 2004 smo v Ljubljani gostili tudi regionalno AEGEE srečanje.

V spekter mednarodnega sodelovanja sodi še en pomemben projekt: izmenjave z ostalimi članicami. Do sedaj smo sodelovali že v dveh izmenjavah. Leta 2004 so naši člani po en teden preživeli v nizozemskem Utrechtu in v glavnem mestu Malte, sami pa so gostili kolege v prestolnici. Naslednje leto smo gostili študente iz Osla, turškega Eskişehirja in italijanskega Termolija. Veselimo se že naslednje štiristranske izmenjave, saj se 10 naših članov aprila prihodnje leto odpravlja v Oviedo, kjer bodo s kolegi iz Patre, Budimpešte ter Ovieda spoznavali španske praznike.

AEGEE ne deluje le na mednarodni, temveč tudi na lokalni ravni. Za izobraževanje manj izkušenih članov organiziramo motivacijski vikend, pozimi smo se odpravili na sankanje, spomladi pa smo se zbrali na velikem pikniku, kjer smo obeležili 15-letnico. Piknik pa ni edini dogodek, s katerim praznujemo 15. rojstni dan društva. Od 4. do 8. decembra v Ljubljani pričakujemo 25 udeležencev, ki se bodo podali na krajše časovno potovanje z imenom Global Time Saga. Eden od namenov dogodka je namreč sprehoditi se skozi nekatere najbolj odmevne dogodke, ki so zaznamovali zadnjih 15 let. Drug izziv za udeležence so kreativne delavnice, saj se bodo preizkusili v risanju grafitov, slikanju na majice in v impro ligi. Delo bo začinjeno z večernim družabnim programom, kamor sodi tudi raziskovanje ljubljanskih lokalov. Kdor bo letalsko karto ali vozovnico za vlak rezerviral za čas po desetem decembru, pa se bo lahko udeležil še t.i. post-eventa, ki bo potekal od 8. do 10. decembra v Kranjski Gori. Že osmič zapored se bo namreč odvil izjemno priljubljen dogodek Traditional Slovenian Drinks and Habits (TSDH). Tudi letos pripravljamo bogato pokušino slovenskih klobas, sirčkov, sladic, pa tudi borovničk in drugih pijač. Novost letošnjega dogodka je kratek tečaj slovenščine, ponovno pa bodo z udeleženci zaplesali člani skupine, ki predstavlja slovenske narodne plese. Krasno okolje in dolga tradicija dogodka sta vsekakor zanesljiva popotnica, da bo tudi letošnji TSDH nepozaben!

In kaj je tisto, kar nas najbolj žene? Prav gotovo energija, ki se ustvari, kadar skupaj trčijo mladi, polni entuziazma in želje po spoznavanju drugačnega okolja. In prav to energijo bomo skušali izžarevati tudi v prihodnje ter z njo ogreti še več mladih!
 
Pripravila: Tina Baloh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.