Zakaj se je modro udeležiti EU projekta na Danskem?

Minuli teden smo gostili študente z druge mednarodne danske šole, ki so prihajali z  Japonske, iz Izraela, Kenije in Mongolije. V principu gre za podoben program in izmenjavo študentov, kot jo imamo v Ryslinge Hojskole. Gostujoči študentje so imeli skupaj z nami predavanje pri predmetu EU in skupaj smo prišli do zanimivih zaključkov.

Deset najpomembnejših stvari, ki smo se jih naučili in doživeli med večmesečno študentsko izmenjavo:
1. Učenje o različnih kulturah, narodih in državah.
2. Življenje v mednarodni skupnosti in srečevanje z vsakodnevnimi skupnimi izzivi.
3. Mednarodno sodelovanje in reševanje konfliktov.
4. Tolerantnost, odprtost, razvijanje strpnosti do drugih.
5. Razvijanje in poglabljanje znanja tujega jezika in drugih osebnih talentov.
6. Spoznavanje samega sebe in razvijanje lastne kreativnosti na različnih področjih.
7. Učenje novih metod in pristopov pri osvajanju novega znanja.
8. Okušanje in raziskovanje danske kulture.
9. Preživljanje prostega časa na drugačen način v družbi drugačnih ljudi.
10. Uživanje življenja, zabavanje in sprostitev.

Izkušnje, ki jih pridobiš s sodelovanjem v izmenjavi, bogatijo vsakega človeka in še posebej študenta, ki pričenja spoznavati samega sebe in svet okoli sebe ter osvajati nova znanja. Mednarodne študijske izmenjave pomagajo razbijati stereotipe in predsodke o drugih narodih in so uspešen začetek odprtega medkulturnega dialoga med ljudmi  različnih okolij, religij, političnih sistemov in načinov vzgoje; začetek odprtega, tolerantnega in strpnega razumevanja ljudi okoli sebe in njihovega načina življenja.
Sodelovanje na izmenjavi študentov je ena izmed najbolj enkratnih dogodivščin v življenju. Zakaj bi torej odlašali? Zaradi obilice izobraževalnih organizacij, predvsem v EU, so izmenjave izvedljive tudi za bolj plitko denarnico. In kljub visokemu standardu skandinavskih držav je mesečno bivanje na Danskem za slovenskega študenta cenejše kot v Ljubljani.
Študentske izmenjave v Ryslinge Hojskole potekajo dvakrat na leto; naslednji termin je spomladi, traja 13 tednov, prične pa se 9. marca. Rok za prijavo je 20. november 2006.

Več informacij najdete na spletni strani www.ryslingehojskole.com, preko elektronske pošte pri koordinatorju projekta Rexu O. Shadeu: rex.o.schade@mail.dk, za praktične podatke in podroben opis pa pišite na ursa.cehner@gmail.com

Po napornih tednih je pred nami  težko pričakovani izlet v Barcelono. Veselimo se toplega vremena, saj se danska jesen hitro preveša v zimo. Odmor bo vsekakor dobrodošel, saj si bomo za končno predstavitev projektov nabrali nove moči in bivanje uspešno zaključili konec novembra. Do zadnjega poročanja pa – Farvil!

Tekst: Urša Cehner

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.