Najbolj nevarne plaže na svetu

Če že načrtuješ poletne počitnice in sanjaš o prelepih plažah, te znajo naslednji primeri presenetiti. Ob misli na plažo verjetno najprej pomisliš na sprostitev, vodne aktivnosti in lep sončni zahod nad morjem, a vendar so plaže lahko tudi zelo nevaren kraj.

Bull shark season at his finnest!!!
Photo by Malek Bee on Unsplash

Second Beach, Port St. Johns, Južna Afrika

Second Beach v mestu Port St. Johns je že več desetletij prijetna počitniška destinacija na južnoafriški obali. V zadnjih letih petih letih je na plaži prišlo do osmih smrtnih napadov morskih psov, kar pomeni, da je plaža zaradi morskih psov najnevarnejša na svetu. Vrsta, ki naj bi bila odgovorna za napade na Second Beach, je morski pes Zambezi, ki je drugje znan kot morski bik. Gre za zelo agresivno vrsto, ki podobno kot tigrasti morski pes ugrizne skoraj vse, kar najde v vodi.

New Smyrna Beach, Florida, ZDA

Na vrhu seznama napadov morskih psov je tudi New Smyrna Beach na Floridi v Združenih državah Amerike. V povprečju na plaži zabeležijo devet ugrizov morskih psov letno. Ko se ogromne jate ribjih mladičev vsakoletno selijo, plavajo proti severu vzdolž obale Floride, sledijo pa jim številni plenilci, med katerimi so tudi morski psi. Na srečo je večina morskih psov, ki tem jatam sledijo, mladičev, zato velika večina ugrizov na plaži New Smyrna ni smrtih.

Boa Viagem Beach, Brazilija

Ob zgornjih dveh plažah je na seznamu nevarnih plaž zaradi morskih psov tudi plaža Boa Viagem na severovzhodu Brazilije. Gre za zelo priljubljeno plažo v središču dvomilijonskega mesta Recife. Plaža je zaradi množice ljudi vse leto polna. V zadnjih 20 letih so na tej plaži zabeležili več kot 50 napadov morskih psov, od katerih so bili številni smrtni. Zato je od leta 1999 na plaži prepovedano deskanje in plavanje v vodi, globlji od enega metra.

surf, woman, surfer
Foto: FabricioMacedoPhotos on Pixabay

Sandy Beach, Havaji, ZDA

Plaža Sandy Beach na jugovzhodni obali havajskega otoka O’ahu je med domačini znana kot »plaža zlomljenega vratu«. Ime je dobila zaradi močnih obalnih valov in velikega števila poškodb, ki so jih ti močni valovi povzročili deskarjem. Na plaži so zaradi severovzhodnih pasatov skoraj neprestano valovi, ki se na strmi peščeni plaži lomijo cevi, idealne za deskanje. Odlični pogoji za deskanje na vodi vse leto privabljajo številne domačine in obiskovalce. Močni valovi tudi izkušene deskarje lahko vržejo v peščeno plitvino, kar povzroča številne poškodbe. Nekatere med njimi so lahko tudi zelo resne, kot so zlom vrata, medeničnih kosti ter poškodba hrbtenjače. Na plaži zato deluje nekaj najbolje usposobljenih in izkušenih reševalcev iz vode z območja, da poškodovanim deskarjem nudijo prvo pomoč.

Makua Beach, Haena, Havaji, ZDA

Plaža Makua Beach, imenovana tudi Tunnels Beach, je znana po napadih tigrastih morskih psov. Daleč najbolj znan od le-teh pa je dogodek Bethany Hamilton. Pri komaj 13-ih letih ji je med deskanjem približno 4 metre velik tigrasti morski pes pri rami odgriznil levo roko. Hitro ukrepanje njenih prijateljev in sposobno medicinsko osebje v bližnji bolnišnici so ji rešili življenje. Zaradi poročanja mednarodnih medijev je Bethany postala znana kot »shark girl«. Kljub dogodku je postala vrhunska profesionalna deskarka, o svojem življenju pa je napisala tudi knjigo in posnela film ter dokumentarni film.

Esperance, Avstralija

V mestu Esperance v Zahodni Avstraliji ima skoraj vsakdo delo ali hobi, povezan z morjem. Dejavnosti, povezane z oceani, so osrednjega pomena za delo in zabavo. V samo treh letih je prišlo do treh smrtnih napadov morskih psov na deskarje in potapljače. Ljudje so zaradi velikega pomena morja v njihovem življenju postavili mreže, na področju pa velja uradno opozorilo, naj se ob prisotnosti morskih psov ne spuščajo v vodo.

Okuma, Japonska

yellow and black bio hazard signage
Photo by Ilja Nedilko on Unsplash

Pred letom 2011 je bila plaža ob jedrski elektrarni Okuma priljubljeno območje, ki so ga obiskovali deskarji, ribiči in drugi obiskovalci plaže. Marca 2011 je območje stresel močan potres na morju, največji potres, ki so ga kadarkoli zabeležili v tej potresno ogroženi državi. Potres je povzročil vrsto valov cunamija, ki so na obsežnem območju regije poplavili vse, kar jim je bilo na poti uničenja. Na poti jim je bila tudi jedrska elektrarna v Okumi. Eden od ogromnih valov je prebil zaščitni zid okoli reaktorjev in poplavil generatorje, ki so reaktorje oskrbovali s hladilno vodo. To je povzročilo delno taljenje reaktorskih jeder in izpust radioaktivnosti v ozračje. Deset let po potresu in jedrski nesreči je celotno območje okoli reaktorjev družbe še vedno izključitveno območje. Ker se radioaktivna voda iz okvarjenih reaktorjev počasi sprošča v Tihi ocean, na območju ni dovoljeno deskati, loviti rib ali sploh obiskovati plaže.

Imperial Beach, Kalifornija, ZDA

Imperial Beach je plaža južno od San Diega v Kaliforniji, približno 10 kilometrov severno od mednarodne meje z Mehiko. Plaža je že dolgo priljubljena med deskarji zaradi stalnih in močnih valov, priljubljena pa je tudi med ostalimi obiskovalci. Tik za mejo v Mehiki se nahaja ogromna čistilna naprava, v kateri se čistijo vse odpadne vode iz dvomilijonskega mesta Tijuana. Po vseh ocenah zmogljivost čistilne naprave močno presega zmogljivosti, za katere je bila načrtovana, v Tihi ocean pa se redno odvajajo ogromne količine odpadne vode. Morski tokovi na tem območju tečejo od juga proti severu in na dan odnesejo do 140 milijonov litrov strupenih odplak prek mednarodne meje vse do plaže Imperial Beach. Mestni uradniki zato redno objavljajo opozorila, naj ljudje ne vstopajo v vodo.

Trois Bassins, otok Reunion

Reunion je francoski otok v Indijskem oceanu, vzhodno od Madagaskarja. Na tem čudovitem otoku se od leta 2011 pojavljajo morski psi. Od takrat je prišlo do 19-ih napadov morskih psov, v katerih je umrlo sedem ljudi. Dogodki so uničili pomembno turistično dejavnost na otoku. Zakaj je napadov prišlo, ne vedo, predvidevajo pa, da je vzrok v povečanju morskih bikov in tigrastih morskih psov ob zahodni obali otoka.

Nanwan, Tajvan

Nanwan je turistično mesto na jugu Tajvana. V Nanwanu je zelo lepa peščena plaža, na kateri je mogoče izkoristiti mnoge aktivnosti, med katerimi je tudi najem vodnega skuterja. Eden od nevarnih dejavnikov na tej plaži je popolnoma neregulirana uporaba vodnih skuterjev in drugih vodnih plovil, ki dirkajo po morju v neposredni bližini plavalcev. Poleg tega veliko obiskovalcev plaže ni vajenih morja, je brez izkušenj z valovi ali nima plavalnih sposobnosti, zaradi česar je, tudi v mirnem morju, prišlo do številnih nesrečnih utopitev.

PREKOThe World’s 10 Most Dangerous Beaches
VIRThe World’s 10 Most Dangerous Beaches
Prejšnji članekMeter in pol pomladi je iskrena mešanica zgodb iz karantene
Naslednji članekOdštevamo zadnje dni do Škisove tržnice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.