Meter in pol pomladi je iskrena mešanica zgodb iz karantene

Naslovnica knjiga, v ozadju slika mesta

Meter in pol pomladi je četrta knjiga Petje Rijavec, ki je izšla pri založbi Miš. Gre za eno izmed prvih knjig v slovenskem jeziku, ki se ukvarja s pandemijo koronavirusa. V njej spremljamo prepletajoče zgodbe, ki se na koncu tudi zapletejo. Vsaka izmed zgodb skriva svojo lepoto, a hkrati posveti močno luč na trenutke, ki smo jim priča v naših vsakdanih. Meter in pol pomladi je ena izmed zgodb iz karantene, ki s svojo iskrenostjo in pristnostjo ustvari resnico.

Meter in pol pomladi je zgodba, ki jo piše koronavirus

V blokovskem naselju sredi Ljubljane spremljamo zgodbo štirih gospodinjstev, ki so med seboj tako ali drugače povezana. Avtorica spretno ustvari barvito in mešano zasedbo, ki jo lahko najdemo v naših okolicah. S pomočjo te raznolikosti akterjev zgodbe je enostavno najti zgodbo in rdečo nit, ki bi bralca navduševala in mu jemala dih. Z aktualno zgodbo koronavirusa in dodatkom vedno aktualne zgodbe medsebojnih odnosov, na katere je vplival koronavirus, je to knjiga določenega obdobja.

Epidemija covida-19, ki je v letu 2020 zajela in med štiri stene svojih domov zaprla tudi Slovenijo, na preizkušnjo postavlja prodajalko kruha Jasmino – samohranilko s kronično slabo vestjo, ker za svojega šestletnega sina nima dovolj časa; upokojenca Martina in Anito, ki se za to, da bi kar najbolje zapolnila praznini v svojem življenju, oklepata novih stvari in ljudi; avtomehanika Boža, zavednega domoljuba in trdega nacionalista, v sebi pa mehke duše, ki ljubeče skrbi za svojo psičko in dementno mamo; in premožno štiričlansko družino (učiteljica Tanja, zobozdravnik Žaksin Nejc, hčerka Lina), katere povprečnost v času epidemije udari na dan v vsej svoji drugačnosti.

Da je to knjiga določenega obdobja, to ni nič slabega. Daleč od tega, saj bodo ljudje še mnogo let iskali knjige, ki opisujejo obdobje med letoma 2020 in 2022. In ko bodo in bomo take knjige iskali, bo Meter in pol pomladi pri samem vrhu tega seznama. In kaj bo bralec s knjigo prejel? Odgovorov je precej. Ne gre uiti dejstvu, da je okvirna tematika izolacija, ki smo jo vsi živeli v zadnjih letih. Knjiga pa se veliko bolj ukvarja s posledicami le tega in kako je vplivala na življenje vseh likov v zgodbi.

Meter in pol pomladi: Petja Rijavec, založba Miš, 312 strani.

Meter in pol pomladi je odnos do ljudi in okolice

Med branjem se bo porajalo vprašanje o tem, koliko vseh dogodkov je resničnih, a to po pravici niti ni pomembno. Glavna naloga knjige je prepričati bralca v to, da je to nekaj resničnega in pristnega. In to Meter in pol pomladi naredi z odliko. Petja Rijavec ustvari štiri ločene pripovedi, ki niso kratke zgodbe v istem okolju ampak preplet le teh. Vsaka je odlična in postopno stopnjevanje ter zapletanje pripelje do odličnega zaključka.

Meter in pol pomladi ni le pripoved, ampak vpogled v medsebojne odnose ter vse, kar krasi ljudi. Gre za zgodbo, ki natančno oriše veliko pripovedi, ki smo jih lahko slišali v zadnjih nekaj mesecih. Ko bo potrebno iskati najboljšo knjigo o koronavirusu, je Meter in pol pomladi na dosegu roke. Ampak je mnogo več kot to. Je knjiga o družini, prijateljstvu, odraščanju, partnerstvu in empatiji.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŽivel prvi maj! Tako so praznovali nekdaj …
Naslednji članekNajbolj nevarne plaže na svetu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.