8 nasvetov in trikov za trajnostno potovanje

pogled na strehe mesta in vrh katedrale
Foto: darrenquigley32 iz Pixabay

Turizem ima veliko pozitivnih učinkov za posameznike, države in kulture. Je pa to panoga, ki z veliko emisijami ogljika prispeva k podnebnim spremembam. Cilj trajnostnih potovanj je zmanjšanje negativnih učinkov turizma in povečanje pozitivnih, gledano tako kratko- kot dolgoročno. Cilj so dobri učinki ne le za Zemljo, a tudi za skupnosti, kulture, družbo in živali.

1. Namesto več krajših potovanj eno daljše in pomenljivo

Naj vsako potovanje šteje. Če imaš to možnost, si vzemi čas za raziskovanje kraja, države ali celine. Tako lahko resnično doživiš kraj, ki ga obiščeš, hkrati pa prispevaš k lokalnemu gospodarstvu in zmanjšaš svoj ogljični odtis. Poleg tega, da lahko z enim daljšim potovanjem dobiš bolj pristne in nepozabne izkušnje, manj krajših potovanj pomeni manj transporta in manj emisij ogljika.

2. Dobro premisli o prevoznem sredstvu

Transport predstavlja največji del ogljičnega odtisa turizma. Preden se odločiš za prevozno sredstvo, preveri, kakšen vir energije uporablja – niso vsi vlaki okolju enako prijazni ali letala okolju enako neprijazna.

Kolikor se da, se izogibaj letalom in avtomobilom. Če se odpravljaš v kraj relativno blizu doma, izberi vlak in ob tem še uživaj v razgledih. Na izbranih destinacijah pa namesto avta najemi kolo ali izkoristi možnosti javnega prevoza.

3. Izberi poceni sedež in lažjo prtljago

Tudi če potuješ z letalom, lahko sprejmeš boljše in slabše odločitve. Letenje v prvem razredu je morda res bolj udobno in razkošno, a je s tem ko zasedeš več prostora na letalu, tvoj ogljični odtis večji. Emisija posameznega potnika letala je določena glede na količino prostora, ki ga zavzame na letalu.

Več kot spakiraš, težja bo prtljaga in več goriva bo potrebno za njen prevoz. Zato manj prtljage pomeni tudi manj izpuščenega ogljika.

dve postelji v sobi z velikimi okni
Foto: mosiunterwegs iz Pixabay

4. Poišči odgovorne nastanitve

Nekateri ponudniki nastanitev se zavedajo vpliva turizma na okolje in podnebne spremembe, zato se trudijo zmanjšati svoj ogljični odtis. Če se razglašajo za »zelene«, še ne pomeni, da so res implementirali spremembe. Na njihovi spletni strani preveri, kaj konkretno so naredili za to, da se označujejo za trajnostno nastanitev. Naredijo lahko veliko, med drugim:

  • ne uporabljajo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo;
  • uporabljajo obnovljive vire energije;
  • varčujejo z energijo;
  • varčujejo z vodo;
  • podpirajo in uporabljajo lokalno proizvedene izdelke ter hrano;
  • ločujejo odpadke;
  • imajo možnost poslovanja brez papirja.

5. »Ne moti«

Hoteli porabijo veliko vode in električne energije, da vzdržujejo standard čistoče. Pomisli, če res vsak dan potrebuješ sveže oprano posteljnino, nove brisače in posesana tla v sobi. Na vrata obesi znak »ne moti« in tako vsaj malo zmanjšaj ogljični odtis.

6. Izberi lokalno hrano

Če ne izbiraš lokalne hrane že z vidika večjega doživetja obiskanega kraja, jo izberi z okoljevarstvenega. Uvožena hrana je zapakirana v več plasti plastike za enkratno uporabo, poleg tega veliko energije porabijo hladilniki, ladje, letala in drugo, kar je potrebno, da hrana prepotuje dolge poti. Z uživanjem lokalne hrane podpreš lokalno gospodarstvo in hkrati zmanjšaš ogljični odtis obroka.

7. Premisli, kam vlagaš svoj denar

Pri izbiri destinacije, nastanitve in ostalega premisli, kam vlagaš svoj denar in kaj podpiraš. Kaj država, ki jo obiščeš, dela za boljšo prihodnost in zmanjšanje ogljičnega odtisa? Ali kraj tvojega dopusta vlaga v lokalno skupnost? Kdo je lastnik nastanitve, ki jo izbereš?

8. Malo manj plastike, velika sprememba

Tako na potovanju kot doma načrtuj vnaprej, ko pride do uživanja hrane in pijače ali nakupovanja. Z eno steklenico za vodo za večkratno uporabo lahko nadomestiš več plastenk na dan. Za v kraje, kjer kvaliteta vode ni najboljša, izberi steklenico z vgrajenim čistilcem.

Odloči se za obrok v restavraciji namesto hrane »za s seboj«, ki jo dobiš v plastični embalaži. Odreči se slamici v svoji pijači. Pri ulični hrani izberi ponudnike, ki servirajo v biorazgradljivih alternativah.

Če raje kuhaš sam ali tvoja potovanja obsegajo aktivne dnevne izlete, na potovanje prinesi posode in pribor za večkratno uporabo. Svojo hrano lahko prineseš tudi na letalo in s tem zmanjšaš količino odpadkov.

Namesto majhnih mil in šamponov izberi stekleničke za toaletne potrebščine, ki jih je mogoče ponovno napolniti.

sadje na stojnici tržnice
Foto: bildgebende_Momente iz Pixabay
VIRSustainable Travel International
Prejšnji članekMajske igre 2022: Kaj nas čaka?
Naslednji članekSodelujte v anketi: Kakšen so vaše digitalne navade?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.