Majske igre 2022: Kaj nas čaka?

Prihaja maj in z njim največji študentski družabni dogodek: Majske igre 2022. Zlitje športa, zabave in kulture v času, ko je zunaj že malce topleje in ko bo na vrata kaj kmalu potrkalo izpitno obdobje, je točno to, kar študentje močno potrebujemo.

Začelo se je …

majske
Majske igre leta nazaj: tek na Rožnik. Foto: Facebook profil Majske igre.

… daljnega leta 1983, ko je prve majske igre organiziral dom Gerbičeva, nato pa je dogodek rasel in rasel. »Zrasel je do 3 tednov dogajanja, na katerem se študentom ponudi širok spekter dogodkov, povezanih s športom, kulturo in zabavo, torej vse, kar študent potrebuje. Najpomembnejše, druženje, pa pride zraven samo,« nam je povedal Patrik Čelik, predsednik Študentskega sveta stanovalcev in vodja prireditve.

Majske igre kot največji študentski projekt v Sloveniji so tako že 40 let tudi osrednji študentski družabni dogodek: med 3. majem (Otvoritev majskih iger 2022) in 25. majem (Zaključek majskih iger 2022) se tudi letos, po 2 letih premora, napoveduje pestro dogajanje.

majske igre
Tradicionalno kujanje bograča. Foto: Facebook profil Majske igre.

Med dogodki, povezanimi z zabavo, izstopata poleg otvoritve in zaključka iger še Dan mestnega loga 2022 (11. maj 2022) in Pohod na Rožnik (18. maj 2022), kulturno obarvani bodo nastopi glasbenih skupin, stand-upi, delavnice, predavanja, med športnimi aktivnostmi so poleg običajnih športov (odbojka, nogomet) ponujeni še tisti za bolj zaspane (človek ne jezi se, tarok, balinanje), pa tudi nekateri najbolj inovativni, npr. kmečke igre ali kronometer po stopnicah, to pa seveda še ni vse – več najdeš na programu.

Igre se bodo odvijale po različnih lokacijah v Ljubljani (Rožnik, Mestni log, Rožna dolina), namenjene pa so prav vsem študentom. Pred domom 3 v Rožni dolini je odprta tudi info točka, kjer lahko kar koli vprašaš in se prijaviš na aktivnosti.

2 leti nič, nato pa …

majske igre
Letos Majske igre še bolj pričakujemo. Foto: Facebook profil Majske igre

Letošnje majske igre nas študente še toliko bolj veselijo, saj se bodo odvile po kar 2 letih premora. »Organizacija iger je zdaj še toliko bolj pomembna prav zato, ker so nam 2 leti manjkale. Organizatorji smo se zato še posebej potrudili,« poudarja Patrik Čelik in dodaja, da je druženje del študija, kar je bilo študentom v času korone odvzeto.

»Predavanja smo študentje imeli na daljavo, vsega tega, kar pritiče k študiju, pa ne. Študentje, tako kot vsi ljudje, pa druženje nujno potrebujemo, saj nismo le učeči se subjekti. Smo tudi družabna, socialna bitja

Odlična organizacija študentov

majske igre
Majske igre financirajo študentje in zavod sami. Foto: Facebook profil Majske igre.

In kdo stoji za majskimi igrami? Pravzaprav študentje sami: Študentski svet stanovalcev (ŠSS) s predsednikom Čelikom na čelu, predstavniki študentskih domov ter mnogi prostovoljni študenti.

Sami se morajo, žal, znajti tudi finančno – majske igre namreč že od leta 2012 nimajo finančne podpore od države oz. pristojnega ministrstva (MIZŠ). Prej je bilo za spodbujanje tudi teh obštudijskih aktivnosti dolga leta poskrbljeno s sofinanciranjem, sedaj ni več, poudarja osrednji organizator dogodka: »V tem času bi bila sredstva že precej potrebna, sicer jih v celoti financirajo zavod sam in študentje

Glavni namen: povezovanje

majske igre
Glavni namen majskih iger je povezovanje med študenti. Foto: Facebook profil Majske igre.

Pa vendar: letos se, zahvaljujoč požrtvovalnim organizatorjem, nadaljuje z že 40-letno tradicijo majskega druženja študentov, katerega namen je, kot so zapisali na spletni strani dogodka, »študentom ponuditi mnogo kulturnih, športnih in glasbenih doživetij ter ohraniti tradicijo.«

A še pomembnejši namen je drugačen, poudarja Patrik Čelik. »Tisti pravi namen je povezovanje, spodbujanje študentov k športnim aktivnostim, k udejstvovanju pri kulturnih in zabavnih dejavnostih ter predvsem k spoznavanju drug drugega.«

Prejšnji članekMagisterij in doktorat na FERI – zdaj je pravi čas!
Naslednji članek8 nasvetov in trikov za trajnostno potovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.