Bitka med nastanitvami: Airbnb vs. Booking

Če se to poletje odpravljaš na eurotrip in iščeš hostle ali sobe v večjih evropskih mestih, imaš v zavihkih v brskalniku gotovo odprti obe spletni strani – Airbnb in Booking. Preko katere boš nazadnje rezerviral svojo nastanitev? Da se boš lažje odločil, si pomagaj si s spodnjim seznamom prednosti in slabosti obeh portalov za rezervacijo nastanitev.

Airbnb

Airbnb telefonska aplikacija v Airbnb stanovanju

+ najcenejše opcije

… v kombinaciji z najboljšimi lokacijami. To velja za večino evropskih mest.

+ nova poznanstva in priporočila

Večinoma zelo gostoljubni Airbnbjevi gostitelji so poznavalci dobrih restavracij in ostalih krajev, zanimivih za obisk, kamor vas z veseljem napotijo.

+ brezplačen dostop do skupnih prostorov

… kot sta kuhinja ali pralnica. To je možnost, ki je v hostlih ali hotelih ne nudijo ali pa je plačljiva.

– prilagajanje

… predvsem v primeru nevšečnosti kot so okvare; gostitelj včasih ne more zagotoviti takojšnjega popravila, kot je to v navadi v hotelih.

– stopnja tveganja

Nekaj, kar je prisotno na vsakem potovanju, sploh pa, če si nastanjen v hiši nekoga drugega. Takšnim katastrofam se lahko izogneš, če nastanitev in lokacijo raziščeš, preden jo rezerviraš.

– dostopnost stanovanj (⚠❗❗❗)

Uprave nekaterih mest prepovedujejo stanovanja, namenjena kratkoročnemu najemu, kot je Airbnb. Ta stanovanja velikokrat oddajajo tudi nezakonito. Zato za Airbnbjevo nastanitev raje izberi sobo kot celotno stanovanje.

Booking

Booking.com logotip

+ večinoma plačilo vnaprej ni potrebno

… kar pri Airbnbju je – zato je več zapletov tudi v primeru spremembe ali odpovedi rezervacij in povračilu denarja, saj je vse odvisno od gostitelja.

+ early birds friendly

Če rezerviraš nastanitev dovolj časa vnaprej, lahko dobiš odlično nastanitev po nizki ceni. Cene nastanitev so nižje tudi, če potuješ med tednom (ne med vikendom) in izven sezone.

+ po liniji najmanjšega odpora

Z rezervacijo na Bookingu je tvoje »delo« do prihoda v nastanitev skorajda končano. Pri Airbnbju pa je po rezervaciji treba še kontaktirati z gostiteljem in se z njim dogovoriti o prihodu in ostalih podrobnostih.

– poceni = neprostorno in pusto

Pogosta slabost pri low-budget hotelih, ki se ne morejo kosati z unikatnimi Airbnbjevimi stanovanji, v katerih je atmosfera veliko bolj domača in prijazna.

– poceni = slabo locirano

… največkrat v neprijetnih soseskah. Bodi pozoren, da hostel rezerviraš v središču mesta, kjer je javni prevoz hitro dostopen, pa čeprav za hotel v središču mesta plačaš več. Posledično prihraniš tudi pri prevozu, saj se ti ni treba peljati do centra iz predmestja.

– vedno dražji kot Airbnb

Ta alineja govori sama zase.

Končni rezultat?

Nastanitev izberi glede na to, kaj je zate na potovanju zares pomembno.

Če želiš za nastanitev zapraviti čim manj in poleg tega spoznati domačine ter si skuhati kosilo in oprati perilo, izberi Airbnb.

Če si na komot ter ceniš zasebnost in praktičnost, rezerviraj na Bookingu – in to vnaprej, saj si tako res lahko zagotoviš več od nastanitve za dobro ceno.

VIRThe World Was Here First
Prejšnji članekPoletje 2019: kina na prostem po Sloveniji
Naslednji članekNapovednik za Mačke naravnost iz nočnih mor

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.