Brez teh 10 stvari ne smeš na potovanje

Unrecognizable woman preparing suitcase for summer holidays on the bed
Foto: doble-d iz iStock

Pakiranje za potovanje lahko povzroči veliko skrbi in stresa, na koncu pa še vedno nisi prepričan, če imaš vse. Vsak popotnik se je že kdaj znašel v situaciji, ko je ugotovil, da je nekaj pomembnega ostalo doma: potni list, zdravila, polnilec za telefon ali celo osnovne toaletne potrebščine. Dober seznam lahko prihrani veliko stresa in neprijetnosti, a ga je potrebno prilagoditi destinaciji, dolžini bivanja, vremenu in aktivnostih. Ne glede na to, ali gre za poslovno potovanje, počitnice ali avanturo, je nekaj stvari, brez katerih ne smeš od doma. Preberi si, česa na potovanju ne smeš pozabiti!

Potni list in dokumenti

Veljaven potni list, vizumi (če so potrebni), letalske karte, rezervacije in kopije vseh pomembnih dokumentov. Vedno imej tudi fotokopije ali digitalne kopije teh dokumentov. Ne pozabi na zdravstvena zavarovanja in kartice.

Munich, Germany - September 29 2019: Passenger holding German passport at the airport in Munich, Germany
Foto: Pradeep Thomas Thundiyil iz iStock

Denar in kreditne kartice

Zadostna količina lokalne valute, kreditne in debetne kartice. Nikoli se ne zanašaj le na kartice, saj je ponekod možno plačati le z gotovino. Pri tem so pogosto zelo priročni tudi kovanci, s katerimi lahko plačaš na avtomatih, parkirnine in cestnine. Če se odpravljaš kam daleč je koristno imeti nekaj gotovine v ameriških dolarjih ali evrih za nujne primere.

Zdravila

Če redno jemlješ določena zdravila, jih ne pozabi spakirati tudi na pot. Prav tako ne pozabi na zdravila za alergije, v kolikor jih imaš. V vsakem primeru vzemi tudi nekaj osnovnih zdravil za bolečine, prebavne težave, alergije in podobno. Poleg zdravil je s seboj vedno dobro imeti še komplet prve pomoči.

Emergency home kit on wooden table and warm room background. Horizontal composition. Front view.
Foto: Davizro iz iStock

Mobilni telefon in polnilnik

Danes brez telefona ne zapustiš več svojega doma, ne pozabi pa na polnilnik. Glede na destinacijo boš morda potreboval lokalno SIM kartico ali poseben paket za tujino. Ne pozabi na morebitne adapterje za električne vtičnice.

Osebna higiena

Osnovni izdelki za osebno higieno, kot so zobna ščetka, zobna pasta, šampon, milo, deodorant, krema za sončenje in razkužilo za roke. Če potuješ z letalom ne pozabi, da v ročni prtljagi ne smeš imeti velikih količin tekočih mil ali razpršila. Kako osebno higieno spakirati v ročno prtljago, si oglej v posnetku:

8 Insanely Useful Tips for Packing Liquids for Carry-on Travel

Nahrbtnik ali torba za dnevne izlete

Poleg kovčka nujno vzemi še majhen nahrbtnik ali torbo za nošenje osnovnih potrebščin med dnevnimi izleti. Ta naj bo karseda udoben in priročen. Na izlet boš tako lažje vzel vodo, prigrizke, fotoaparat, zemljevide, vodnike ali kopalke.

Potovalna steklenica za vodo

Na potovanju boš najbolje poskrbel za hidracijo, če boš imel ob sebi vedno steklenico z vodo. Ta pride prav na sprehodu po mestu, plaži, hribih in med vožnjo z avtomobilom oziroma vlakom. Dolgoročno boš s tako steklenico privarčeval, saj ti ne bo treba kupovati dražjih pijač. Zmanjšal pa boš tudi porabo plastike na potovanju.

bottles, water, nature
Foto: NatureFriend iz Pixabay

Oblačila in obutev

Pripravi oblačila glede na vreme in dejavnosti, ki jih načrtuješ: pomisli, kako bo potekal tvoj dan in kaj boš imel pri tem oblečeno. Ne pozabi na udobno obutev za daljše sprehode in raziskovanje. Spakiraj tudi natikače oziroma obutev, ki ne zahteva zavezovanja vezalk in podobnega. Za sprehajanje po nastanitvi vedno pridejo prav 😉.

Elektronika

Poleg telefona boš morda potreboval še prenosni računalnik, tablico, fotoaparat in njihove polnilce. Prenosne baterije so prav tako koristne za daljša potovanja. Če imaš pametno uro, kolesarske števce in luči za kolo, ne pozabi še na njihove polnilnike.

Večnamensko orodje

Majhen, a zelo uporaben pripomoček, ki vključuje nož, odpirač za steklenice, škarje in druge funkcije. Idealen za nepričakovane popravke ali nujne situacije. Poleg orodja spakiraj še nekaj vrvice in lepilni trak.

Prejšnji članekTri brezplačne horror igre, ki te bodo popeljale v svet strahu!
Naslednji članekPilotni projekt prestolnice, ki bi lahko postal zgled mnogim

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.