Kako prihraniti denar na potovanju?

Če se sprašuješ, kako prihraniti denar na potovanju, se moraš zavedati, da se to po navadi začne že dolgo pred odhodom. Skrivnost je namreč v načrtovanju!

Nakup kart

V primeru, da se na počitnice odpravljaš z letalom, vlakom ali avtobusom, se ti jih splača začeti iskati že nekaj mesecev prej. Če greš zelo daleč, morda celo pol leta ali skoraj leto prej. To sicer zahteva nekaj dodatnega planiranja, se pa skoraj vedno obrestuje.

nebotičniki in letalo
Uporabna stran za primerjanje prevozov je Skyscanner.

Poceni prenočišče

Tudi pri iskanju prenočišča velja podoben trik: prej kot se tega lotiš, bolje je. Če boš predolgo čakal, bo veliko poceni prenočišč že zasedenih, cene pa bodo na splošno višje. Splača se ti pogledati ponudbo hostlov, na primer na Hostelworld, ali pa možnosti na Couchsurfing, ki ti omogoča zastonj spanje (se pa od tebe načeloma pričakuje, da se z gostom družiš). Če hočeš več zasebnosti, je tu seveda še Airbnb.

napis hostel
V hostlis velikokrat ne dobiš le poceni prenočišča in možnosti uporabe kuhinje, temveč tudi družbo.

Študentski popust

Ne pozabi vzeti s seboj študentske izkaznice, ne glede na to, da si slovenski študent. Ko obiščeš kak muzej ali kulturno znamenitost, vedno povej, da si študent. V večini primerov bo naša študentska izkaznica ali celo osebna zadostovala za to, da ti bodo zaradi tvoje starosti (mladosti) dali popust.

Atenska Akropola
Atensko Akropolo si s študentsko izkaznico lahko ogledaš zastonj. Podobno velja za mnoge druge znamenitosti in muzeje po Evropi in drugod.

Poceni hrana

Če si nastanjen v hostlu ali Airbnb stanovanju, imaš po navadi na voljo kuhinjo. To ti omogoča, da najdeš najbližjo poceni trgovino in si kak obrok pripraviš »doma«. Seveda pa je pomembno tudi poskusiti lokalno hrano. Na spletni strani Trip Advisor imaš na voljo ogromno seznamov restavracij za posamezen kraj ter informacije o ceni in ponudbi. 10

tržnica
Cenejšo hrano lahko dobiš tudi na tržnicah.
Prejšnji članekOlimpija kot vino, s časom boljša
Naslednji članekFerski otoki leta 2020 »zapirajo« vrata turistom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.