Kako prtljago za 6 dni spraviti v en nahrbtnik

… je vprašanje, ki si ga postavljam, odkar smo s prijatelji rezervirali letalske vozovnice za 6-dnevno potepanje po Parizu in Lizboni. Čeprav sem eden izmed tistih ljudi, ki gre običajno na 3-dnevno potovanje s 25-kilskim kovčkom, sem podlegla neutrudnemu prepričevanju svojih prijateljev, da je potovanje z nahrbtnikom toliko cenejše in veliko bolj praktično. Na pot gremo sicer šele čez dva tedna, moje misli pa se že zdaj zaskrbljeno sukajo okoli načrtov za pakiranje. Kako bom spravila vse svoje life essentials v en ubogi šolski nahrbtnik? Ali me lahko eno potovanje iz potnika z ogromno količino prtljage spremeni v minimalista? Kaj pa hočem drugega, challenge accepted! Moj bojni plan je torej takšen …

1.  Popoln nahrbtnik

Ker bo na mojih ramenih večino časa, mora definitivno biti udoben tudi po večurni nošnji. Drugi pogoj za sanjski potovalni nahrbtnik je, da ima veliko predalov in žepov za lažjo in učinkovitejšo organizacijo prtljage. Zelo priročen je žep za laptop, ki ga imajo nekateri nahrbtniki – vanj lahko stisneš kakšno manjšo torbico, ki bo prišla prav za pohajkovanje po mestu.

2. Vremenska napoved

Če pravočasno prečekiraš, kakšno vreme te čaka na potovanju, ti to lahko olajša marsikatero odločitev pri pakiranju. Če tvoj weather app pravi, da bo naslednji teden v Rimu sončno in prijetno toplo, lahko bundo in termovske puloverje pustiš doma in jih nadomestiš z lahko jakno in jopico.

3. Načrtuj svoj izlet

Če s prijatelji na izletu v eni izmed evropskih prestolnic načrtujete tudi obisk bližnjih hribov, verjetno ne boš potrebovala balerink. Za raziskovanje mesta pa ne boš potreboval gojzarjev za v hribe. Skrbno načrtovanje izleta bo definitivno pomagalo pri reševanju dilem s prtljago.

4. Ne rabiš 4 parov čevljev

Reče nekdo, ki ne gre niti v trgovino brez vsaj enega rezervnega para v prtljažniku avtomobila. Ampak vseeno – vsi vemo, da tudi če imamo na morju v kovčku 10 različnih sandalov, nazadnje nosimo samo ene ali dvoje, tiste, ki nam najbolj ustrezajo. Naj bo tako tudi pri tvojem (in mojem) naslednjem pakiranju: le en par zares udobnih in kakovostnih čevljev, ki bodo zdržali vsakodnevne 20-kilometrske raziskovalne pohode.

5. Vsestranski kosi oblačil

… kot je recimo šal: ujema se z vsakom outfitom, z njim se lahko pokriješ na letalu, na hladen dan pa te zaščiti pred vetrom. Naj bodo obvezen de tvoje prtljage majice s kratkimi rokavi nevtralnih barv, ki jih zlahka kombiniraš z vrhnjimi oblačili. Za raziskovalno vrsto potovanja, kot me čaka čez 14 dni, in za jesensko vreme bo gotovo najbolj prav prišla čebulna logika oblačenja – po plasteh.

6. Sistematično pakiranje

Preden začneš svojo prtljago dejansko zlagati v nahrbtnik (ali kovček), predmete razporedi po kategorijah – tako boš lažje izločil stvari, ki jih na potovanju res ne potrebuješ.

7. Zvijaj, ne zlagaj

Oblačil namreč. Čeprav so nas mame učile drugače, se zložene obleke veliko hitreje zmečkajo, kot pa če jih preprosto zrolaš. Pa še manj prostora zavzamejo na tak način.

8. Brez usmiljenja nad kozmetiko

Ker tekočin nad 100 ml itak ne smeš imeti v ročni prtljagi, poleg tega pa še prispevajo k teži nahrbtnika. Prihrani si komplikacije na check-inu in vzemi s sabo le najnujnejšo kozmetiko (punce, ne potrebujete velike make-up torbe) in jo skrbno zapakiraj v letalsko plastično vrečko z zadrgo.

9. »Kaj, če mi bo to prišlo prav?« Ne, ne bo.

What if predmeti naj ostanejo doma. Če že zdaj nisi prepričan, da jih zares potrebuješ, jih najbrž niti na potovanju ne boš.

10. Naredi seznam

Dobri stari seznam – verjetni bi nanj pomislil tudi brez tega mojega članka. No, če tudi ti odhajaš v svet samo z enim nahrbtnikom, priporočam tole: naj bo tvoj seznam kratek, a vseeno naj na njem ne manjkajo ključni kosi prtljage. Pack wisely!

VIRThe Frugal Wanderer
Prejšnji članekBinge alert: W Two Worlds
Naslednji članekSanjski čokoladni sladoled iz 4 sestavin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.