Kako (skoraj) zastonj živeti v tujini

Danes je na srečo v tujini zelo lahko živeti tako rekoč zastonj. Potrebuješ le dovolj denarja za prevoz do cilja in nazaj domov ter (v nekaterih primerih) za hrano, lokalni prevoz, žur in podobno. Kdo ti bo torej plačal nastanitev?

Workaway

Workaway je platforma, ki popotnikom in raznim organizacijam ter posameznikom omogoča sodelovanje. Popotnik v zameno za nekaj dela dobi zastonj prenočišče, navadno vsaj nekatere dnevne obroke in v nekaterih primerih celo žepnino za lokalna prevozna sredstva.

Plačati moraš zgolj letno prijavnino (36 evrov), da lahko komuniciraš s ponudniki. Trajanje je odvisno od posamezne priložnosti: od tedna ali dveh do nekaj mesecev. Veliko je dela v hostlih, pomoči doma in na kmetijah, učenja oziroma konverzacije v raznih jezikih in še mnogo drugega.

Prostovoljstvo
Prostovoljstvo je zelo bogata izkušnja, dobro pa izgleda tudi v CV-ju.

Aiesec

Aiesec je neprofitna organizacija, preko katere lahko v tujino odideš kot prostovoljec, mladi talent, ali pa greš delat v startup podjetje. Ali boš plačan ali ne je odvisno od priložnosti, za vse tri kategorije pa moraš plačat nekje med 100 in 200 evrov (navadno gre to za nastanitev). Prostovoljstvo po navadi traja šest tednov in ni plačano, ostali dve kategoriji pa nudita plačilo (količina denarja je odvisna od priložnosti) in običajno trajata dlje.

EVS

Evropska prostovoljna služba (European Voluntary Service) ponuja daljša in krajša prostovoljstva v tujini za mlajše od 30 let. Obstajajo krajša prostovoljstva (od dveh tednov do dveh mesecev) in daljša (od dveh do dvanajstih mesecev). Priložnosti kljub imenu niso le v Evropi, temveč tudi drugje. EVS običajno krije nastanitev, hrano, jezikovni tečaj, prostovoljec pa dobi tudi žepnino.

Učitelj
Če obvladaš tuje jezike ali jih morda celo študiraš, se ti v tujini ponuja veliko priložnosti.

Erasmusinschool

Gre za portal, ki razne šole povezuje s potencialnimi asistenti učiteljev. Gre večinoma za učenje angleščine v raznih državah po svetu, veliko jih je v Španiji, so pa tudi v Aziji in na drugih koncih sveta. Asistenti so v večini primerov plačani, plača je odvisna od tega, ali jim šola nudi tudi nastanitev ali ne.

Kam in preko katere organizacije bi šel ti? Ali že imaš izkušnje s katero od njih? ?

Prejšnji članekPovežimo se, združimo moči ter skupaj recimo ne nasilju
Naslednji članekKdaj je najboljši čas za vadbo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.