Najugodnejše možnosti potovanj

Asian traveler celebrating success at Roy's Peak Lake Wanaka New Zealand
Foto: Worawat Dechatiwong iz iStock

Ob precej ugodnih možnostih potovanj se boste morda tudi sami odločili za novo, eksotično destinacijo ali pa dobili idejo za pobeg v kraje, kamor vas že dolgo vleče.

Nižje cene letalskih kart pogosto zahtevajo tudi višjo mero fleksibilnosti. V primeru potovanja z avtobusom, vlakom ali alternativnimi oblikami prevoza, kot je blablacar.com, pa so cene prevoza praviloma skozi celo vse leto nespremenljive.

 

Nizkocenovni letalski prevozniki

Med letalskimi prevozniki je zagotovo najbolj poznan Ryanair. Poleg njega zelo ugodne letalske vozovnice ponujajo tudi EasyJet, Wizzair, Norwegian, Vueling in drugi. V zadnjem času lahko ugodne vozovnice najdemo tudi pri Adrii Airways, pri čemer moramo upoštevati, da je v ceno vozovnice že vključen tudi večji kovček.

Blablacar.com

Spletna platforma združuje ponudnike in povpraševalce prevozov z vsega sveta. Za razliko od slovenske različice portal prevozi.org uporabnikom ponuja tudi možnost dodajanja komentarjev in pomoč uporabnikom. S tem pri uporabnikih ustvari večjo mero zaupanja. Platforma za posredovanje je v nekaterih državah, kot sta Španija in Francija, začela zaračunavati provizijo in v teh primerih morajo iskalci prevoza za vožnjo predhodno plačati s kartico za spletno poslovanje. Po opravljenem plačilu dobijo kratko sporočilo SMS s kodo, ki jo ob zaključku prevoza povejo ponudniku. Za potovanja po večini držav je posredništvo brezplačno. V kontakt s ponudnikom je mogoče stopiti z zasebnim sporočilom.

Poleg spletnih platform, ki združujejo prevoznike in povpraševalce, obstajajo tudi skupine na Facebooku, kjer se na določeni relaciji ponuja in povprašuje po prevozu, na primer »Dunaj-Lj 15e in Dunaj-Mb 10e« ter »Prijevoz Ljubljana-Zagreb i Zagreb-Ljubljana + usputna mjesta«.

Nizkocenovni avtobusni prevozniki

V zadnjih letih smo tako kot pojavu nikocenovnih letalskih ponudnikov priča tudi pojavu nizkocenovnih avtobusnih prevozov. Gre za sodobne avtobuse, ki imajo toaleto, zaslone za predvajanje filmov. Večina avtobusov je opremljena tudi z brezžičnim omrežjem (WiFi-jem). Edina pomanjkljivost je lahko, da pri nekaterih prevoznikih osebje ne govori angleško, kar se je zgodilo pri podjetju Polski bus, in da predvajani filmi niso v angleškem jeziku, ampak v tem primeru v poljščini.

Med možnostmi prevoza z avtobusom lahko pobrskamo na spletni strani busradar.com, kjer odkrijemo tudi prevoze za en evro, na primer od Dunaja do Bratislave. Nekaterih prevoznikov na tem portalu ni. Na primer če nas zanima, kateri ugodni avtobusi vozijo iz Ljubljane v Budimpešto, moramo pobrskati med mednarodnimi madžarskimi avtobusnimi prevozniki. Eden takšnih sta na primer avtobusna prevoznika Orangeways in Volanbusz, ki ponujata prevoz na relaciji od Ljubljane do Budimpešte po ceni okrog 20 evrov. Naj vas spletna stran v tujem jeziku ne odvrne, z Googlom si lahko prevedemo celotno stran od izbire vožnje do nakupa. Pri nekaterih avtobusnih prevoznikih imajo študentje še dodaten popust, nekateri le ob nakupu v njihovi poslovalnici.

Vlak

Na spletni strani Slovenskih železnic lahko odkrijemo ugodne ponudbe, in sicer od Ljubljane do Beograda za 25 evrov, 49 evrov bomo odšteli za povratno do Budimpešte, 29 evrov do Züricha. Število vozovnic po akcijski ceni je omejeno.

Spletne strani z letalskimi ponudbami

Če vas mika potovanje v bolj oddaljene kraje, vam priporočamo spremljanje spletne strani posvetu.si ali njihovega profila na Facebooku in Twitterju. Odkrili smo na primer ponudbo iz Frankfurta do ZDA in Kanade (Washington, Boston, Montreal in Toronto) za samo 99 evrov, Tokio iz Benetk za samo 203 evre. Pri nekaterih gre za “Error-fare”, pri katerih so cene na voljo le nekaj ur, zato je ponudbo priporočljivo redno spremljati. Poleg portala posvetu.si si lahko ogledamo tudi ponudbe na pocenipotovati.si. Na spletni strani iskalnikov prevozov, na primer rumbo.com in skyscanner.net, lahko tudi sami odkrijemo zelo ugodne letalske karte.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.