Kampiranje

Zakaj kampirati?

Kampiranje v nasprotju z apartmaji in hoteli ponuja pristno izkušnjo bivanja v naravi ter omogoča pravi pobeg iz vsakdanjega življenja med štirimi stenami. Omogoča veliko bolj svobodno preživljanje dopusta v naravnem okolju, hkrati pa so zagotovljene vse osnovne stvari za brezskrbno bivanje. Seveda je pred odhodom potrebnega nekaj načrtovanja, a če se pravilno pripravimo, je bivanje v kampu pravi užitek. Kampiranje je zagotovo pravilna izbira za vse, ki so radi v naravi in se zabavajo na prostem.

Načini kampiranja

Poznamo tri tipe kampiranja, in sicer s šotorom, s prikolico in z avtodomom. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.

Pozitivna plat avtodoma je, da lahko poljubno spreminjaš lokacijo. Zamenjaš lahko več avtokampov in več časa preživiš, kjer ti je bolj všeč. Slabost je zagotovo, da nimaš avtomobila, zato je potovanje po bližnji okolici kampa oteženo.

Prednost prikolice je, da si lahko prostor, ki si ga izbral, urediš po lastnih željah. Slaba plat tovrstnega kampiranja pa je zmanjšana mobilnost, saj je s prikolico težje menjati lokacije.

Šotorjenje je zagotovo najbolj prvinska oblika kampiranja, saj boš z bivanjem v šotoru izkusil največjo povezanost z naravo. Slabost je, da si izpostavljen zvokom in šumom v okolici, prav tako pa nisi zaščiten pred jutranjo svetlobo ter toploto.

Osnovne potrebščine

Izbira »obvezne« opreme je seveda odvisna od različnih dejavnikov, kot so letni čas, način kampiranja, lokacija, število ljudi … Vseeno pa je mogoče izpostaviti nekaj stvari, ki jih je priporočljivo imeti s seboj na vsakem kampiranju.

Kladivo in klini: Za postavitev šotora sta to dva nepogrešljiva elementa, uporabna pa sta tudi pri kampiranju s prikolico ali avtodomom.

Oprema za kuhanje: Večinoma si ljudje na kampiranju sami pripravljajo hrano, zato je treba imeti s seboj primerno opremo. To je lahko plinski gorilnik za tiste, ki šotorijo, ali žar za tiste s prikolicami ali avtodomi.

Miza in stoli: V osnovi se mizo in stole potrebuje za obedovanje, prav pridejo pa tudi pri številnih drugih dejavnostih, kot so večerno druženje, priprava obroka, počivanje itd.

Vir svetlobe: Osvetlitev v avtokampih je slaba, zato je zelo priporočljivo, da imaš s seboj baterijsko svetilko, navadno žarnico, lučko ali sveče.

Električni podaljšek: Vir elektrike ne bo vedno v neposredni bližini tvojega prostora, zato je zelo pomembno, da imaš s seboj električni podaljšek.

Vrvica za sušenje perila: Najlažji način za sušenje perila je, da med dvema drevesoma razpneš vrvico in nanjo obesiš mokra oblačila.

Sredstvo proti komarjem in klopom: V naravi so prisotni komarji in klopi, zato nujno potrebuješ nekaj, da se pred njimi zaščitiš.

Izbira kampa

Pri kampiranju je zelo pomembno, da izbereš pravi kamp. Razlikujejo se po številnih karakteristikah. Ena izmed najbolj očitnih je velikost, saj obstajajo kampi najrazličnejših velikosti. Zagotovo je zelo pomembna tudi lokacija kampa oz. njegova oddaljenost od morja, reke, jezera itd. Prepričaj se, da je na voljo dovolj ravnih površin, še posebno, če boš bival v šotoru. Naslednji kriterij za izbiro kampa je njegova urejenost. Sanitarije morajo biti čiste in blizu parcel, dostop do vode ter elektrike pa ne sme biti otežen. Koristno se je pozanimati še o drevesih v samem kampu, da se lahko poleti pred soncem skriješ v senco.

Prejšnji članekObjavljen razpis za subvencioniranje bivanja
Naslednji članekUniverza v Ljubljani išče naj inovacijo 2021!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.