Na potovanje v lastni režiji

Dandanes smo res zasipani s ponudbami najrazličnejših turističnih agencij, pa vendarle imamo vedno možnost, da si pot organiziramo tudi sami.
S poplavo ‘last minute’ variant so nam ponujene številne možnosti poceni dopustovanja. Paketne ponudbe so tiste, ki se jih splača iskati pri turističnih agencijah, saj imajo vzpostavljena sodelovanja z nekaterimi večjimi ponudniki, da ne govorimo o zakupu celotnih kapacitet na določenih področjih. S tem lahko ponudijo včasih tako privlačne ponudbe, ki si jih sami nikoli ne bi mogli poiskati. Drugačna zgodba pa je, ko ponujajo potovanja v oddaljene eksotične kraje. Kadar greste na pot z agencijo, vam je program že vnaprej znan in določen. Kadar organizacijo vzamete v svoje roke, pa so odprte številne možnosti. Z dostopnostjo informacij na spletu je takšno opravilo danes postalo dokaj lahko. Potrebno je več časa, potrpežljivosti, predvsem pa previdnosti, ko si zadeve organiziramo sami. Te okoliščine marsikoga že takoj na začetku odvrnejo od potovanja v lastni režiji in raje poiščejo pomoč pri turističnih agencijah. Včasih se je že težko odločiti, kam bi se sploh odpravili na pot. A ko je odločitev znana, so praviloma znana tudi denarna sredstva, ki smo jih pripravljeni za to nameniti.

Iskanje letalskih vozovnic
Ko vpišemo v iskalnik »magične« besede, se ponudbe številnih ponudnikov kar vsujejo. Večina spletnih strani je urejena dokaj pregledno ter razumljivo in omogoča iskanje po več kriterijih. Potrebnega je precej časa, da iz množice izberemo to, kar nas res zanima. Največkrat vam splet ponudi strani, kot so: Edrems, Orbitz, LowFares, Kayak, Expedia, Travelocity; iz Slovenije: Odklop, za študente pa se ugodne cene vozovnic najdejo na Momondo oz. STA (študentski turistični agenciji). Druga možnost je iskanje direktno preko letalskih družb, ki na svojih straneh ponujajo številne ugodne lete. Včasih lahko najdete dobre cene tudi na internetnih straneh letališč. Ta včasih ponujajo širok izbor letalskih vozovnic različnih letalskih družb po ugodnih cenah.

Kadar se odpravljamo na daljšo pot in nimamo direktnega leta, je potrebno biti pozoren na podatke, koliko časa bomo preživeli vmes, na katerem od letališč. Včasih je bolje plačati malenkost več ter pridobiti na času.

Lahko pa zadevo izpeljete tudi drugače; recimo, da prestopate v Parizu in imate vmes 6 ur časa; ta čas lahko izkoristite za ogled katere od znamenitosti Pariza … Kadar prestopamo na večjih letališčih, ta vmesni čas ne sme biti prekratek, saj se vam hitro lahko zgodi, da ne boste mogli pravočasno na drugo letalo, kar se v zadnjem času velikokrat dogaja v Ameriki, kjer imajo svojevrstne načine pregledov in zavlačevanja zaradi poostrene varnosti. Na manjših letališčih je urica med letoma dovolj, seveda če je prvi let točen, medtem ko je na večjih letališčih ta čas lahko že prekratek.

Letalska vozovnica, nahrbtnik in pot pod noge
Za prvo bolj oddaljeno potovanje v lastni režiji bi vsekakor svetoval Tajsko, kjer je potovanje z nahrbtnikom postalo že prava industrija. To državo priporočam zato, ker je zelo enostavna, dobro organizirana, danes tam skoraj ne potrebuješ več Lonely planet-a oz. drugega vodnika. Tako se izgubi strah, poveča samozavest in takrat se vam odprejo širna obzorja ter neskončne možnosti.
Vzemite potovanje v svoje roke ter se na pot odpravite v lastni režiji. Potrebujete le letalsko karto, nahrbtnik z vsemi potrebnimi stvarmi in veliko dobre volje. Sproščenost na potovanju je najpomembnejša. Računati je treba na to, da ne bo vedno vse potekalo po načrtu. Vendar je čar svobodnega potovanja prav v tem in zato so potovanja z nahrbtnikom nekaj posebnega. Svobodno se odločaš, kam boš šel, v krajih, ki so ti všeč, ostaneš dalj časa, spoznaš veliko več ljudi in vedno si odprt za dogodivščine, ki se ti vtisnejo v spomin za vse življenje. Takšna potovanja prinesejo veliko izkušenj in nepozabnih spominov.

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.