Nasveti za udobno (in zabavno) potovanje z vlakom

Nasveti za potovanje z vlakom
Nasveti za potovanje z vlakom Foto: Viktor Hladchenko iz iStock

Prihaja pomlad in z njo počasi tudi sezona potovanj in najrazličnejših izletov. Na drugo celino se po navadi odpravimo z letalom, v sosedje mesto z avtom, do prijatelja pa kar peš. A potovanja z vlakom imajo poseben čar, hkrati pa so tudi bolj okolju prijazna, relativno poceni, v pravi družbi pa neizmerno zabavna. V nadaljevanju najdeš nekaj nasvetov za udobno in zabavno potovanje z vlakom. Pa naj bo do za pot od Ljubljane do Kamnika ali pa kar do Osla.

Na postajo pridi pravočasno

Nič ni bolj stresnega kot zamujanje na vlak ali železniško postajo. Tek čez celoten peron ali postajo s kupom potovalk, morda odvezano vezalko in kavo v roki, medtem ko v nahrbtniku brskaš za vozovnico, vlak pa odpelje čez manj kot minuto. Da se izogneš taki (ali podobni) situaciji, si čas organiziraj tako, da boš na postaji pravočasno in da boš imel dovolj časa, da najdeš svoj peron oziroma vlak.

Travel people in airport or train station concept - view from rear of a blonde curly female woman with blue backpack looking and checking time departures or arrivals on the displays screen
Foto: simonapilolla iz iStock

V naprej si oglej pot – kje in kdaj prestopaš

Če greš z vlakom na daljšo pot in medtem večkrat prestopaš ti priporočamo, da si vnaprej ogledaš, kje in kdaj prestopaš. Fino je tudi vedeti. koliko časa imaš za prestop in ali moraš vmes na drug peron. Tako se ti ne bo nikoli zgodilo, da boš takrat, ko bi moral prestopati ravno na stranišču ali sredi napete partije taroka s prijatelji.

Prinesi zdrave prigrizke in dovolj tekočine

Dolgo potovanje in (pre)malo hrane in pijače je kombinacija, ki si je ne želi prav nihče. Pripravi si hrano, ki jo imaš rad, in ne pozabi tudi na kakšen bolj zdrav prigrizek. Sadje, narezan korenček in kumara, oreščki … Seveda brez klasičnega “potovalnega” sendviča in kakšnega sladkega prigrizka ne gre. Pomembno je tudi, da imaš s seboj dovolj tekočine, kar je lahko npr. voda, čaj, kakšen sok itd.

Lunch box with fresh vegetables, fruits and nuts on yellow background
Foto: Lyalya Go iz iStock

Obleči se udobno

Če z vlakom  ne greš ravno na podelitev oskarjev, ti priporočamo, da se oblečeš kar se da udobno. Obleci se v trenirko ali pajkice, ter udoben pulover, saj si boš po parih urah vožnje zelo hvaležen, da na sebi nimaš (oprijetih) kavbojk ali tesne srajce. Dodaten pulover ali udobno jakno pa lahko uporabiš tudi za blazino, da bolje spiš.

Spakiraj pametno

Ker v času potovanja z vlakom ves čas nosiš vse svoje stvari, je priporočljivo, da le te spakiraš pametno. Kaj pa pomeni pametno spakirano? Vso svojo opremo spakiraj v kovček ali dva ter nahrbtnik. Poskusi se izogniti, da imaš stvari po različnih, manjših vrečkah, navezane na druge torbe, po rokah … Prav tako ne vzemi več stvari kot jih potrebuješ, saj te bo dodatna teža le ovirala pri transportu in samem potovanju. Tisto tretjo knjigo in peti par čevljev zato raje pusti kar doma.

Happy young woman packing for a trip, she is leaning on her full trolley suitcase and smiling
Foto: demaerre iz iStock

Zaspi

Na daljših potovanjih, še posebej, če potuješ čez noč, je seveda spanec ena od glavnih “aktivnosti”, ki jih počneš na vlaku. Za (relativno) kvaliteten in udoben spanec ti priporočamo čepke za ušesa, blazino za pod vrat ali masko za čez oči in udobna oblačila. In seveda ne pozabi na budilko, da slučajno ne zamudiš svoje končne destinacije.

Zamoti se

Ni skrivnost, da čas hitreje mine, ko se zabavaš. Na dolgih potovanjih zato vedno prav pride dobra knjiga (oz. kar e-bralnik z več knjigami) ali križanke. Zamotiš se lahko tudi s filmom ali serijo, poslušanjem glasbe, opazovanjem okolice, kartanjem s prijateljem … Če imaš željo pa se lahko naučiš tudi osnov jezika države v katero potuješ. Pri prvih besedah novega jezika, ti je lahko v pomoč Duolingo ali podobne aplikacije.

Young woman reading a novel while listening music over earbuds and commuting by train.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Pretegni se

Vlak je eden izmed redkih prevoznih sredstev, pri katerem se lahko med samo vožnjo tudi sprehodiš. Da se malo raztegneš, se sprehodi po vlaku ali pa naredi kakšen počep. Če vlak dlje časa stoji na postaji, se lahko sprehodiš tudi na postaji in se zraven nadihaš še svežega zraka. Ampak pazi, da vlak ne odpelje brez tebe.

Bodi produktiven

Čas na vlaku lahko izkoristiš tudi sebi v prid. Če imaš s sabo računalnik, telefon ali zapiske se lahko med potjo učiš za prihajajoči izpit, končaš tisto seminarsko nalogo, ki jo odlašaš že več tednov, odpišeš na vse maile, pokličeš prijatelje …

Young businesswoman talking on cell phone while using laptop in a train.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekŠtudenti, zveza EUTOPIA vas vabi …
Naslednji članekSamsung predstavlja novo funkcijo!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.