Pariz in Lizbona v 6 dneh po študentsko – 1. del

Eiffel Tower or Tour Eiffel aerial view, is a wrought iron lattice tower on the Champ de Mars in Paris, France
Foto: saiko3p iz iStock

2 veliki evropski prestolnici, 6 dni, 1 majhen nahrbtnik in študentski budžet. Se da? Se, dokazano! Z vsaj malo pripravljenim načrtom ter veliiiiko prilagodljivosti in spontanosti lahko iz svojega potovanja narediš pravo pustolovščino. Ratalo je meni, zakaj ne bi še tebi in tvojim prijateljem? Prečekiraj trike, s katerimi olajšaš skrbi svoji denarnici, sebi pa priskrbiš noro potovanje, ki se ga boš še dolgo spominjal.

Tavelik kovček pusti doma

… ker ga ne rabiš. Nahrbtnik šolskih mer (v letališkem jeziku personal item), ki je že vštet v ceno letalskih kart in ti zanj ni treba doplačevati, bo popolnoma dovolj za vso tvojo prtljago.  Tudi če si sicer eden izmed tistih, ki hodi na 3-dnevno potovanje s ¾ domače omare – vzemi šparanje kot izziv, da se končno naučiš vse svoje življenjske potrebščine spraviti v en sam nahrbtnik.

Trik: Da bo tudi tvoja kozmetika zavzela kar se da malo prostora, si v drogeriji priskrbi mini verzije zobne kreme, šampona, dezodoranta … Vse te pripomočke lahko kupiš v embalaži, manjši od 100 ml, ki jo lahko brez težav prenašaš v ročni prtljagi.

 

Naštudiraj javni prevoz

… že vnaprej, da na letališču ne bo zadrege, kako priti do centra mesta. Najbolj idealna možnost je seveda metro, a če je tvoje letališče zelo oddaljeno od mesta, si boš moral priskrbeti karto za letališki shuttle.

Trik: Shuttle je po navadi dražji od navadnega mestnega prevoza, a kar nekaj evrov lahko prihraniš, če vozovnice kupiš vnaprej preko interneta.

Trik za Pariz: Med vikendi in prazniki so za mlade pod 26 letom starosti vozovnice za pariški javni prevoz (to vključuje metro, vlake, avtobuse in tramvaje) cenejše kot med tednom. Zato se mesto ljubezni raje odpravi raziskovat v soboto in nedeljo, ko boš namesto 7 € odštel le 4 € za dnevno vozovnico. Več o tem si lahko prebereš na uradni spletni strani pariškega potniškega prometa.

Sicer pa – pot pod noge!

A happy tourist woman overlooks the colorful old town Alfama of Lisbon city, Portugal, and castle Sao Jorge on her sightseeing trip
Foto: SHansche iz iStock

Odličen način za bolj racionalno razpolaganje z denarjem na potovanju je gotovo hoja. Prišparaš denar, ki bi ga sicer zapravil za javni prevoz, poleg tega pa se še razgibaš in doživiš utrip mesta veliko lepše kot pa več metrov pod zemljo v metroju.

Trik za Lizbono: Skoraj vse glavne znamenitosti Lizbone so dosegljive peš, zato ti ni treba po nepotrebnem zapravljati za javni prevoz. Seveda pa lahko hoja vzame tudi veliko časa. Preceni, kdaj je hoja smiselna in kdaj je bolj pametno stopiti na avtobus in prihraniti čas in energijo.

Nastanitev (in obroki)

Tudi če ne bi prebral tega članka, bi ti bilo verjetno jasno, da je kar se tiče cen Pariz mnogo dražji od Lizbone.

Trik za Lizbono: Če se torej odločiš obiskati portugalsko prestolnico, se ti gotovo splača preko Bookinga ali Airbnbja rezervirati stanovanje s kuhinjo in hladilnikom. Tako si lahko vsaj 2 večja obroka v dnevu (zajtrk in večerjo) pripraviš v stanovanju. Kar ti ostane, shraniš v hladilniku za naslednji dan, čas med obrokoma pa zafilaš z vmesnimi malicami na poti. Na tak način definitivno prišparaš, ker ne razmetavaš s hrano po nepotrebnem in lažje zdržiš čez dan.

 

Trik za Pariz: Pariške cene študentski denarnici žal ne omogočajo takega luksuza kot lizbonske, zato si v francoski prestolnici raje poišči kakšen poceni, a še vedno (vsaj po slikah in ocenah sodeč) v redu hostel. Pazi le, da ne najameš hostla v pariških četrtih, ki veljajo za »nevarnejše«. Dobronamerno ti svetujemo, da se izogibaj Saint-Denisa, predmestne četrti na zahodu. Raje izberi okrožja s številkami 5, 6, 12, 13, 14 in 15.

Prejšnji članekEko december
Naslednji članekTim Toplak: bil sem verjetno najsrečnejši človek na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.