Tim Toplak: bil sem verjetno najsrečnejši človek na svetu

Tim Toplak je 20. novembra postal svetovni prvak v ju-jitsu. »Ob osvojitvi naslova sem bil zelo vesel, saj sem dosegel cilj, za katerega sem delal že kar nekaj časa. Takrat sem bil verjetno najsrečnejši človek na svetu.« Junija letos je domov prinesel že srebrno medaljo z Evropskega prvenstva v Bukarešti.

Tim Toplak z medaljo iz svetovnega prvenstva 2011
Tim Toplak, kadetski svetovni prvak 2011 l Foto: Jože Petrak Zajc

Svoj prvi naslov svetovnega prvaka je dosegel že pred osmimi leti, ko je štel 16 let. Tokratni uspeh je zanj večji: »članska kategorija je tista ‘prava’ in mislim, da je cilj vsakega športnika osvojiti vidne rezultate prav v tej kategoriji.« Po drugi strani pa se zaveda, da so rezultati v mlajših letih dobra motivacija za nadaljnje delo.

Kakšna je zgodba za svetovnim prvakom ju-jitsa?

Borilni športi zahtevajo posebno pripravo

Svetovno prvenstvo je letos potekalo dobrih 5000 kilometrov stran od Slovenije, v Abu Dabiju, kamor se je Tim odpravil pet dni pred nastopom. V tem času se je znebil jet laga in privadil na novembrskih 33 stopinj Celzija.

24-letni Celjan je mnenja, da so odprave na tekmovanja pri borilnih športih nekaj posebnega. Ker poteka v težnostnih kategorijah, imajo tekmovalci dan prej uradno tehtanje. »Sam tekmujem v kategoriji do 69 kilogramov, kar pomeni da moram v zadnjih dneh izgubiti približno 5 kilogramov. Prav to dejstvo naredi potovanje še nekoliko bolj stresno, saj sem zelo omejen s količino vode in hrane, ki jo smem zaužiti.«

Tim Toplak med finalno borbo v Abu Dabiju 2019
Tim Toplak med finalno borbo v Abu Dabiju 2019. Vir: Tim Toplak.

Posebnega rituala za koncentracijo nima, »je pa res, da vedno večer pred tekmovanjem izklopim svoj mobilni telefon in ga pospravim do konca tekmovanja, saj želim zmanjšati možne moteče dejavnike.« Na dan tekmovanja si v dvorani poišče miren kotiček, kjer preživlja čas med borbami in se nanje pripravlja. »Edini osebi, ki imata v tem času stik z menoj pa sta moj trener in sparing partner, ki mi pomaga pri ogrevanju.«

Šport »na vsakem koraku«

Tim je športnik že celo življenje. V otroštvu se je ukvarjal z gimnastiko, nogometom, atletiko, judom in ju-jitsom. Prav to je po njegovem razlog, da se je šele pri štirinajstem letu usmeril v borilne veščine s ciljem tekmovalnega rezultata. Tim je študent Fakultete za šport in član policijskega Oddelka vrhunskih športnikov. Sam je povedal, da ga »šport spremlja na vsakem koraku.« Tudi svoj prosti čas izven tekmovalne sezone posveča raznim športnim dejavnostim, kot sta gorsko kolesarjenje in wejkanje.

Z ju-jitsom se je srečal zelo mlad. Njegov oče, Gorazd Toplak, predsednik in trener kluba Shinto, je še danes njegov trener. »Oče me je definitivno navdušil za ta šport. Spomnim se, da sem kot zelo majhen otrok želel z njim na treninge.« Oče pa ni bil razlog za Timove odločitve, »šport sem si definitivno izbral sam, on pa bi me ne glede na mojo izbiro stoodstotno podpiral,« je pojasnil.

Tim in Gorazd Toplak v Abu Dabiju
Tim in Gorazd Toplak v Abu Dabiju 2019 l Vir: Tim Toplak

Prihodnost ju-jitsa

Simbol za olimpijske igre

Pri ju-jitsu je še možnosti nadgradnje. Tim si želi, da bi šport postal olimpijska disciplina in meni, da gre to z roko v roki z medijsko prepoznavnostjo. »Če bi bil ju-jitsu olimpijski šport, bi bil tudi medijsko bolj prepoznaven in obratno.«

Sporočilo mladim: poiščite šport, v katerem uživate

Poleg omenjenih naslovov je Tim lanskoletni evropski in svetovni podprvak, zmagovalec raznih pokalov in Grand Slamov, mladinski svetovni prvak z leta 2013 in lahko bi še naštevali.

Kot uspešen mlad športnik bi mlajšim generacijam sporočil: »Poiščite si šport, v katerem uživate in se gibate, saj je gibanje izjemno pomembno. Če pa boste v športu začutili kaj več in postali uspešni, še toliko bolje. Športni rezultat naj ne bo motiv za začetek športnega udejstvovanjaNogometaš, ki pokaže mišice

Prejšnji članekPariz in Lizbona v 6 dneh po študentsko – 1. del
Naslednji članekDosežki znanosti v 2019: Prvo 3D natisnjeno srce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.